Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – aprill

Maailmakuulsate lauljate, nagu näiteks Alanis Morissette, kontserdid tulevad nüüd tasuta koju kätte. Foto: Wikimedia

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda.

Üleskutse: toeta võimalusel kultuuri ja oma lemmikartiste

Kodudes püsimine on praegu eluliselt oluline, ja nüüd sõltume kultuuri tarbimisel ülisuurel määral internetist. Ajal, kui paljudel on isiklikus elus raske, võib tunduda ebaratsionaalne muretseda kultuuritarbimise pärast. Kuid siiski pakuvad kultuurielamused meile hinge- ja vaimutoitu ja see on just eriti just keerulistel aegadel kosutav.

Paljud artistid annavad praegu veebi vahendusel kodukontserte, muuseumid teevad tuure, teatrid veebiülekandeid, jne. Lihtne soovitus olekski jälgida oma lemmikuid loomeinimesi. Muusikute puhul saab näiteks striimida nende muusikat ja kui nad teevad Instagrami ja Facebook LIVE’i kontserte, siis on hea mõte neid võimalusel ka finantsiliselt toetada. 

Hiljuti Eesti Laulul välis-žürii lemmikuna tähesäras olnud ANETT on peagi välja andmas uut singlit ja teeb selle puhul aprilli alguses väikese videokontserdi. Täpse infoga kursis olemiseks saab jälgida tema Instagrami kontot.

Kunst

Maailmakuulsad muuseumid on oma uksed avanud digitaalselt, et iga soovija saaks virtuaalselt nende väljapandud kunstikogusid nautida. Kokku on tasuta vaatamiseks üleval üle kahe miljoni kunstiteose, nende hulgas nii maalid, skulptuurid kui ka fotod. Huvilistel on võimalik vaadata kunsti kodust väljumata, minnes virtuaaltuurile näiteks Louvre’i, Briti muuseumi, Guggenheimi. Põhjaliku nimekirja asutustest, kes oma kogusid sel moel eksponeerivad, leiab Eesti Foto veebisaidilt.

Teater

Draamateatri kodulehel on õhtuti algusega kl 19 eetris õhtujuttude sari. Teatri näitlejad esitavad koduste sidevahendite tagant jutte, mis praegusel hetkel tähenduslikud ja vajalikud tunduvad. Esimesena astus üles Hendrik Toompere, lugedes neljal õhtul jutte Giovanni Boccaccio “Dekameronist”. Lugusid saab järelkuulata-vaadata siit.

Muusika

Montreux’ jazzifestival

Iga-aastane Montreux’ jazzifestival Šveitsis jääb küll ära, kuid jazzielamused mitte – festival laseb tasuta kuulata-vaadata enam kui 50 eri aegadel salvestatud kontserti. Selleks tuleb vaid suunduda festivali kodulehele ja luua tasuta konto.

Mõned artistid, kelle kontserdisalvestusi näha saab, on näiteks Johnny Cash, James Brown, Nina Simone, Alanis Morissette, Marvin Gaye, The Raconteurs, Ray Charles, Nile Rodgers & Chic, Phil Collins, Wu-Tang Clan, Simply Red, Carlos Santana ja Deep Purple.

Blogi

“Vilsandi aeg” on üks eriline blogi. Iga nädal ilmub sinna rida pilte Vilsandist, sealsest loodusest, randadest, taimedest, lindudest ja loomadest. Nii on isegi linnamüüride vahel võimalik osa saada aastaaegade rütmidest, rändlindude rändamistest, aoaja ududest ja taevavärvidest. Lisaks on huvilisel võimalik tundma õppida linnuliike ja taimede nimetusi. Kõike seal Vilsandil ka teatakse.

Loeng

Mart Sander, kes annab sel kevadel Eesti Kunstiakadeemias muusikateatri ajaloo kursust tulevastele lavakujundajatele, viib oma loengusarja nüüd kõigile kättesaadavale platvormile ning loenguid saab näha YouTube’i kanali otse-eetris igal neljapäeval kell 16, järelvaadatavad on loengud Vimeos.

Loengud sobivad kuulamiseks kõigile, kes tahavad end ooperiajalooga kurssi viia või armastavad lihtsalt muusikat.

P.S. Lõpetuseks soovitame iseennast: osta Edasi paberajakiri või e-ajakiri. Sellega toetad ühtlasi Edasi püüdlusi kultuurse sisu loomisel

Edasi paberajakiri on ajatu lugemine, mis pakub lisaks põnevale ja harivale sisule ka silmailu. Paberajakirja tugevus igapäevaselt ilmuva portaali ees on tema terviklikkus – iga ajakiri on konkreetse alguse ja lõpuga.

  • Paberajakirja kõik numbrid on nüüd saadaval ka e-ajakirjana kõikides suuremates e-raamatupoodides. Tellimiseks loe edasi siit.
  • Lisaks on huvilistel võimalik soetada ka Edasi paberajakirja terve esimene aastakäik (4 numbrit), pakkumisel on limiteeritud kogus. Tellimiseks loe edasi siit.

Edasi jaemüügi asukohad leiab siit, Edasi ajakirja saab tellida siit (sh välismaale): Hakka tellijaks

P.S. Edasi on ka (äri)kingitus. Üllata oma äripartnerit või sõpra kasuliku kingitusega, mis toob rõõmu saajale ja aitab ka Edasit keerulisel ajal.