Podcast “Juhtimiskvaliteet on konkurentsieelis”Kalev Reiljan: 1:1 vestluste eesmärk on tõsta tiimiliiget kõrgemale

Psühholoogi ja koolitaja Veiko Valkiaineni juhtimisalase podcast’i seekordseks vestluskaaslaseks on suurte kogemustega tippjuht Kalev Reiljan, kes töötab praegu Eesti Gaasi juhatuse liikmena, aga on varem töötanud Rootsis Telia üksuse X tehnoloogiadirektori ja juhina, enne seda Soomes Sonera tehnoloogiadirektorina ning veel enne Eestis Elioni (Telia) tehnoloogiadirektorina. Juttu tuleb Kalevi õppetundidest ja parimatest praktikatest 1:1 vestluste läbiviimise kohta.

Mõtteid vestlusest:

  • Kui küsida, mille alusel ma 1:1 vestluse edukust hindan, siis ma püüan jälgida, et mu vestluskaaslase mentaalne olek, emotsionaalne seisund oleks peale vestlust parem, kui see oli enne vestlust. Eesmärk on vestluse kaudu tõsta teist inimest kõrgemale, tõsta tema väärtust. Ja see ei ole mitte ainult 1:1 juhtimisvestluse eesmärk, vaid see on minu jaoks igasuguse inimliku vestluse osa.
  • Kui räägin oma kalli kaasaga, siis soovin teda tõsta; kui räägin oma sõprade või teiste kolleegidega, siis soovin neid samuti tõsta kõrgemale – selline inimlik mindset on minu jaoks hästi oluline ja peaks iga vestlusega kaasas käima.
  • Tööalases kontekstis on minu jaoks hästi oluline selline võitva tiimi motiiv. Ma kogu aeg otsin neid võite, mida oleme saavutanud. See võib olla individuaalne võit, see võib olla seotud positiivse tagasisidega konkreetsele tiimiliikmele või siis puudutada laiemalt tiimi edusamme.
  • Ma püüan neid positiivseid nüansse ka vestluses kindlasti välja tuua. Näiteks et me tõime selle võidu koju, tegime selle tulemuse ära või et meil läheb selle projektiga väga hästi ning kokkuvõttes on meil ikka väga kõva tiim. Isegi väga raskes olukorras, kui võib-olla asjad lähevad halvasti, püüan ma ikkagi otsida neid väikseid võite, mida oleme kõigele vaatamata saavutanud ja mille üle võiksime heameelt tunda. Nende esiletoomine on oluline just selleks, et hoida tiimi head võitlusvaimu kõrgel. Kui ma juhina ei suuda oma tiimi süstida seda tunnet, et me oleme võitev tiim, siis ei ole ma juhina oma tööd hästi teinud; vähemalt mina ise näen ja hindan seda nii.

Veiko Valkiainen

Juhtimisblogi ja podcasti “Juhtimiskvaliteet on konkurentsieelis” eestvedaja Veiko Valkiainen on psühholoogia ja psühhoteraapia alase hariduse ning üle 15-aastase juhtimise arendamise alase töökogemusega professionaal, kes keskendub oma töös meeskondade tulemuslikkuse kasvatamisele läbi juhi ja tema tiimiliikmete mõtte- ja käitumismustrite muutmise. Loe artikleid (81)