Janeck Uibo: kõige pimedam aeg on enne koitu. Ajakirja #4 tutvustus

“Aga just sellepärast, et see võimatuna tundub, me teemegi selle ära!” Nii olevat Heinz Valk põhjendanud Balti keti võimalikkust kahtlejatele.

Ka meie plaanis teha paberajakirja on olnud kahtlejaid rohkem kui mitte kahtlejaid. Aeglase ajakirjanduse viljelemine nagu ka veebist paberisse minek ajal, mil valitseb tähelepanumajandus, on selgelt vastuvoolu minek. Aga igas vastuvoolu minekus on ju ka oma silla ehitamise motiiv, olgu siis uue ja vana või erineva vahele. Positiivse alternatiivi pakkumine.

Kõik utoopilisena näivad ideed või peavoolust erinevad ettevõtmised on alguses pannud kõrvaltvaatajaid kulme kergitama. Kuni ühel hetkel, õnnestumise korral, muutub see uueks normaalsuseks.

Hea lugeja,

Sa hoiad käes meie paber ajakirja neljandat numbrit. Mõelda vaid – aastaring ongi täis! Väike tähtpäev!

See number on pühendatud kõigile neile, kes tunnevad, et lähevad mingis mõttes vastuvoolu või läbi seina. Tahame anda julgustust – kõik on võimalik, kui väga tahta. Teistmoodi tegemine, eristumine iga hinna eest ei peaks siiski olema eesmärk omaette, aga kui see miski on Sinu isikupära või veendumus, siis tasub oma sisetunnet usaldada. Jääda iseenda vastu ausaks ja teha otsuseid, mida pead õigeks, arvaku maailm mida tahes.

Seekordse numbri kaanepildi autor Lina Iris Viktor ütleb intervjuus eelviimasel lehel: “Olen alati olnud vastuvoolu liikuja. Ükskõik, mida teised tegid, ma teadsin, et pean minema teises suunas. Ma pole küll kindel, kas see omadus iseenesest on kasulik, ja ma ei ütleks, et see teeb elu lihtsaks, aga kindlasti teeb see elu rikkamaks ja huvitavaks. Sain juba varases nooruses selgeks, et hirm halvab ja viib vaid selleni, et sa kahetsed, mida kõike oleks võinud teha, aga ei teinud. Ja kui lased sel juhtuda, võib see muutuda nõiaringiks – tunned, et pisendad end, mahtumaks kuskile, kuhu sa ei kuulu.”

Seega, julge eristuda. Auhinnaks on rahuldustpakkuvam elu Sulle ja natuke parem maailm.

Soovin tänada käesoleva ajakirjanumbri partnereid, märtsi lõpus toimuvat linnafestivali Tallinn Music Week, Teliat ja Fotografiskat, kellega koostöös kostab see sõnum kindlasti valjemalt ja kaugemale.

Mõned lood, mida tahaksin esile tuua

Numbri suur intervjuu on suure Eesti sõbra, endise konservatiivist Soome peaministri Alexander Stubbiga, kes äsja lõpetas töö Euroopa Investeerimispanga asepresidendina ja kes muuhulgas kandideeris paar aastat tagasi ka Euroopa konservatiivide juhiks, kuid ei osutunud valituks, sest oli “konservatiivide jaoks liiga liberaalsete vaadetega.” Eksklusiivses intervjuus tulebki juttu poliitikast, konservatiivsusest, kliimast ja isiklikust õnnest.

Kindlasti on huvitav lugemine “Müüte murdev noorus”, milles ajakirjanik  Tiina Kaukvere portreteerib viit aktiivset noort ning nende mõttemaailma. Jutuks tulevad vene noored, metsa-  ja kliimateemad.

Põneva ja teistmoodi teemadega intervjuu on teinud Rein Pakk Linnateatri näitleja ja armastatud seriaalitegelaste kehastaja Elisabet Reinsaluga, kellega tuleb juttu sellest, mis toimub näitleja sees. Mõtted kehastumisest ja ümber kehastumisest, näitlejatööst ja empaatiast teatris, aga ka teatritöö ohtudest ning näitleja suhetest avalikkusega heidavad valgust näitleja siseelu nurkadesse, kuhu vaataja pilk tavaliselt ei näe.

Üks laiemalt väärtusmaailma ja kultuuri puudutav intervjuu on Soome kultuuritööstuse pioneeri Paulina Ahokasega, kes juhib Põhjamaade suurimat kultuurikeskust Tampere Talo ja on tegutsenud “igavese esimese” rollis mitmel rindel. Mida Soomele ainuomast saame neilt õppida? Juttu tuleb muumidest, stereotüüpide eiramisest kunstis ja äris ning pehme ja kõva võimu suhtelisusest.

Harva Eesti meediaruumis kirjutav ja üleilmselt eduka startup firma Funderbeami juht Kaidi Ruusalepp ei kirjuta sedakorda ei ärist ega finantssektorist ega ka uutest ärimudelitest väärtpaberibörsidel, vaid hoopis…molutamisest. Olles tipus, tuleb julgeda endale aega võtta ka siis, kui hetkel tundub palju olulisi tegevusi pooleli, julgustab Kaidi.

Igor Sööt kirjutab Eestist kui veinimaast ja ühtlasi leiab lugeja Edasi kaante vahelt Eesti veinimõisate teejuhi, mida soojemate ilmadega on tore ette võtta ning teha üks teistmoodi tuur Eestile peale.

Mõtlemapanev lugu on Erik Gamzejevilt Ida-Virumaa väljakutsetest. Kuidas näeb olukorda kohapealseid olusid hästi tundev inimene?

Välispoliitika ekspert Hille Hanso aga kirjutab seekord pikema nädalalõpu reisisoovituse oma praegusest kodulinnast Istanbulist – “Sild kontinentide, inimeste ja religiooni vahel”.

Aga loomulikult on kõik lood hoolega valitud ja pakuvad loodetavasti lugejale piisavalt huvi. Ajakiri on aastase tähtpäeva puhul ka 16 lehekülge mahukam.

Head lugemist!

Ja ilusat kevadet, on uute lootuste aeg!

Edasi paberajakiri on müügil suuremates R-Kioskites ja jaekaupluste ajakirjandusletis üle Eesti. Täpsem info müügipunktide kohta. Ajakirja saab tellida siit.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (261)