Mood. Unisex mood – mitte soo, vaid karakteri peegeldus

Anu Rieberg loob nulljääkidega unisex disaini. Foto: Ele Rieberg.

Iga moetrend ei vääri tähelepanu ja paljud neist kaovad kiirelt, tehes ruumi järgmisele. Ent mõne trendi võimuses on muuta igaveseks seda, kuidas me riietume. Unisex mood, mis juba mitme aasta eest moepilti tugevalt tagasi tuli ja mida viimasel ajal ka mitme Eesti disaineri kollektsioonidest leiab, on tegelikult 1970ndatel “leiutatud” kontseptsioon. Moedisainer Rudi Gernreich ütles siis välja tõe: “Nii naiselik kui ka mehelik veetlus on inimestes endis, mitte nende riietes.”

Seitsmekümnendatel oli tehnoloogia areng kiire ja inimesed mõtlesid rohkem sellele, kui erinev veel tulevik olla võib – seda ka moes. Austrias sündinud Ameerika disainer Gernreich visandas oma ettekujutuse sellest, kuidas naised ja mehed riietuvad aastal 2000, ja leidis, et rõivaid ei defineerita enam soo järgi; seega, naised kannavad pükse ja mehed seelikuid vaheldumisi.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (261)