Hille Hanso: pikk nädalalõpp Istanbulis. Sild kontinentide, inimeste ja religioonide vahel

Õigeusklikud ootavad jäisesse Kuldsarve lahte vette hüppamist, et võistelda patriarhi visatud risti püüdmises. Foto: Hille Hanso

Kõige meeldejäävama elamuse saavad Istanbulist need, kes seavad sammud turismipiirkondadest väljapoole.

Sarnaselt teiste riikidega on siingi turistidele tekkinud oma mull, milles nad harilike Istanbuli elanike argieluga kokku ei puutu. Aga mida on väärt ühe riigi külastus, kui selle inimestega ei tutvu, nendega nalja ei viska, lapsepõlvelugusid ei vaheta või poliitikuid ei kiru? Eriti nüüd, kui Türgi maine Euroopas on praeguse valitsuse tõttu tublisti räsida saanud, tunnevad paljud vajadust välismaalastega oma pettumust jagada. Ja neil on õigus – võimud tegutsevad omasoodu, aga Istanbuli elanike muhedus, külalislahkus ning jutukus ei ole vähenenud, linna maitsete ja emotsioonide külluslikkus pole kadunud.

Hille Hanso

Hille Hanso on Türgi ja Lähis-Ida välis- ja kaitsepoliitika kommentaator ja analüütik, vabakutseline teleprodutsent, ajakirjanik ja inimõiguslane. Muuhulgas uurib ja kajastab ta aktivismi ja inimõiguste olukorda üle ilma. Hansol on magistrikraad Lähis-Ida uuringutest Istanbulis, kus ta ka suurema osa ajast elab. Loe artikleid (15)