Arhitektuur. Missiooniga maja metsas näitab suunda arhitektuuri tulevikku

Arcwoodi peakontor. | Foto: Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit

Sügaval Lõuna-Eesti metsade vahel üllatab keset eimidagit seisev efektne tootmiskompleks. Pilgupüüdja, millele on langenud vaid üksikud pilgud, mis sellesse kaugesse maanurka ekslevad. Aga arhitektide Ott Kadariku, Mihkel Tüüri, Aleksei Petrovi ja sisearhitekt Kadri Tamme (KTA) mõte oligi möödujate tähelepanu saamise asemel toetada maja omaniku olemust ja põhitegevust – milleks on liimpuidu tootmine – ja tõestada, et väga head arhitektuuri saab luua ka perifeerias.

Äsja otsustati Prantsusmaal, et kõikide avalike hoonete ehitamisel peab vähemalt 50% ulatuses kasutama puitu. Mis teeb puidust sellise imematerjali, et muutliku kliimaga planeedil riiklikul tasandil selliseid otsuseid vastu võetakse? Puidul on kordi väiksem CO2 jalajälg kui enamusel teistel levinud ehitusmaterjalidel, näiteks betoonil, on selle peamine põhjus – ehkki paljud muidugi lisaksid siia materjali esteetika.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)