Disainipodcast “Ilusatest asjadest” – kirjanik Eia Uus: püüan rohkem austada inspiratsiooni

Disainer Kadri Kruusi podcast’i “Ilusatest asjadest” külaliseks on kirjanik, ajakirjanik ja kirjastaja Eia Uus. Ta on avaldanud mitu Eesti naiste südameid võitnud romaani, värskeim neist “Tüdrukune” ja hiljuti ka lasteraamatu “Seitsme maa ja mere taha”. Eia on elanud mitmes maailmajaos ja reisinud paljudes maades. Elanud erinevaid elusid. Ka elusid, mida elavad tema loodud raamatutegelased. Kui palju on nendes karakterites Eiat, kui palju fantaasiat, küsib Kadri Kruus.

Saaremaa lilleväljad. | Foto: Shutterstock.com

Mõtteid vestlusest:

  • Olen kõik oma elu parimad hetked veetnud Saaremaal, ükskõik kui palju ma maailmas reisin. See on minu koht! Võtan sageli aega mõtlemiseks ning teengi seda meelsasti just Saaremaal, võttes ette pikki jalutuskäike mere ääres.
  • Olen elanud väga erinevaid elusid. Erinevad kultuurid ja erinevad töökohad aitavadki raamatutegelastele karaktereid luua. Juba viie-aastaselt kolisin Eestist ära ning pidin alustama justkui nullist, leidma uued sõbrad ja looma enda jaoks uue keskkonna, kuhu sobituda. 14-aastaselt alustasin taas puhtalt lehelt, sedakorda Tais ning hiljem on veel Kanadas, Hiinas, Argentinas ja Prantsusmaal.
  • Idee, mis paar päeva tagasi tundus geniaalne, võib järgmisel päeval tunduda enam mitte nii sütitav. Siiski püüan rohkem inspiratsiooni austada ning kirjutada just siis, kui säde on sees, ja panen muud tegemised pausile.
  • Lasteraamat “Seitsme maa ja mere taha” sündis peale sadu erinevate maade muinasjuttude lugemist. Peale seda protsessi tundsin, et viibin ise ka justkui muinasjutus. Isegi enda ja sõprade igapäevased tegevused tundusid muinasjutulistena.

Podcastis “Ilusatest asjadest” vestleb aksessuaaridisainer Kadri Kruus, naiste “salarelvade” looja, erinevate põnevate (loome)inimestega, kelle tööd ja tegemised tema omadega ristuvad. Vestlustes kooruvad välja külaliste kasvamislood ja ilusate asjade loojate igapäevased tegemised.