Romi Hasa: öö Matti Nykäse diivanil – eelarvamusvabalt

Vahel tundub, et iga riigi kuulsaimad staarid – A-kategooria lauljad, sportlased, teletähed ja näitlejad on meedia poolt nii ära kajastatud, et neile n-ö värske nurga alt läheneda on peaaegu võimatu. Eesti mõistes tähendab see seda, et ükspuha, millistel teemadel näiteks Tanel Padariga intervjuus rääkida, midagi väga uudset on ajakirjanikul päris keeruline välja mõelda.

Ometi tuleb aeg-ajalt meediamaastikule uusi formaate, mis mõjuvad värske tuuleõhuna ja näitavad ka kõige üle-ekspluateeritumaid kuulsusi tõepoolest uues valguses.

Soomes on üheks selliseks saateks teist hooaega MTV3 eetris olev ”Yökylässä Maria Veitola”. Saate formaat on pärit Rootsist ja kontseptsioon on tegelikult väga lihtne: saatejuht Maria Veitola veedab kuulsusega koos tema kaks tavalist, kodust argipäeva ja nende vahelise öö ja tema külaskäigust valmib tunniajane saade.

Esimese hooaja ilmselt enim tähelepanu saanud osa oli Maria Veitola külaskäik Ristomatti Ratia ja Anu Saagimi juurde, kus Saagim käitus talle omaselt provokatiivselt. ”Oli imelik olla külas kohas, kus ma võõrustajatele ei meeldinud. Ma ei olnud kindel, kuidas peaksin käituma,” kirjutas saatejuht Twitteris.

Teine hooaeg on tänaseks kestnud nelja episoodi jagu ja võõrustajateks on olnud Soome kuulsaim räppar Cheek, legendaarne eks-sportlane Matti Nykänen, hokilegendi Teemu Selänne abikaasa Sirpa Selänne (pere ulmelises California rantšos) ja viimati Soome hoki paha poiss Jere Karalahti.

Kui Saagimi-saade läks ajalukku võõrustaja ebaviisakuse poolest, siis uue hooaja nelja esimese osa vastukajad on olnud täis vaatajate üllatust. Kõik 3 meesvõõrustajat on peaaegu rabanud publikut oma avatuse, südamlikkuse ja isegi nö tabuteemade rahuliku lahkamisega.

Saate formaat on vaieldamatult riskantne.

Kui reserveeritud olekuga ja meedia poolt läbihekseldatud staari juurde saata külla vale häälestusega, näiteks liiga domineeriv ajakirjanik, jääks saade üsna tõenäoliselt väga pinnapealseks. Veitola aga külastab staare relvitukstegevalt eelarvamustevabalt ja küsib staariga koos vannitoas hambaid pestes just neid küsimusi, mida keegi muu küsida ei julge.

Nii selgub Matti Nykäse juures külas olles, et kaminasimsile reastatud kuldsed karikad tekitavad endises tippsportlases pigem kurbi mälestusi.

Yökylässä I Foto: Ekraanitõmmis
Yökylässä I Foto: Ekraanitõmmis

Matti suusahüppajakarjäär oli täis ära kasutamist, mees sunniti hüppama sõna otses mõttes valudes piinlevana, samal ajal kasutas meedia mõnuga mehe naiivseid sõnavõtte ja rebis neist naljakaid pealkirju.

Hokipätt Jere Karalahti diskuteeris Veitolaga avameelselt, kuidas ta on omal ajal proovinud kõiki meelemürke ”a-st ö-ni” ja kuidas üks Minski naine talt lapse ”välja pettis” ja teda nüüd rahanõudmistega terroriseerib. Karalahti saate liigutavaimad hetked olid kindlasti need, mil 190cm pikk ja üleni tätoveeritud hokikunn oma 5nädalasel pisipojal mähet vahetas, saatejuht Veitola kõrval assisteerimas.

Räppar Cheek, kes on Soomes tuntud oma üliküllusliku eluviisi poolest (tuunitud mersu, luksuskorter jne) viis aga Veitola oma esimesse koju, pisikesse Lahti paneelmaja 1-toalisse. Situatsioonikoomika tipp oli see, kui superstaar ja saatejuht roosa panni peal kiirnuudleid soojendasid, sest potti nad leida ei suutnud. Järgmisel hommikul jalutasid nad Cheeki lapsepõlve-metsaradadel ja staar rääkis väga avameelselt oma kroonilistest vaimse tervise probleemidest.

Loomulikult pakub selline formaat palju toredaid ja liigutavaid detaile kasvõi sellest, milline on staaride kodu sisustus või kuidas nad võõrustajatena käituvad. Aga vähemasti sama hindamatu on on jälgida, kuidas eelarvamustevaba ja ennast mitte esiplaanile seadev saatejuht ka kõige lukustatumad kuulsused avab.

Saade on saanud sotsiaalmeedias palju kommentaare ja üks teema on läbiv: milline hindamatu oskus Maria Veitolal – olla 100% kohal ja samas jätta kõik eelarvamused ukse taha.

”Hokipätt” Karalahti tundus siiralt liigutatud, et keegi teda ometigi lihtsalt ära kuulas.

Mitmed kommenteerijad on tunnistanud, et saade mitte ainult ei näidanud neile staare uues valguses, vaid on inspireerinud ka korrigeerima oma käitumist. Eelarvamustevabamaks.

Romi Hasa

Romi Hasa on Edasi Helsingi-kirjasaatja. Romi on endine Eesti ajakirjanik, nüüdne Soome koduperenaine, kes elab Helsingi agulis koos muusikust abikaasa, kolme lapse ja koeraga ning vaatleb Eesti elu väikselt distantsilt. Loe artikleid (14)