Millest te unistate? Leili Elvast

Foto: Jarek Jõepera

“Millest te unistate?” on ajakirja Edasi ja fotograaf Jarek Jõepera ühisprojekt, mille käigus pildistame ehedaid Eesti inimesi ja küsime neilt, millest nad unistavad. Leilil Elvast on sellele lühike ja selge vastus.

“Kas ma võin palun teie käest paar lauset küsida ja pilti teha?” – “Kui te sellega Jumala ees ausad olete, siis võite küll.”

Leili, millest teie unistate?

Mina olen kristlane ja Jumala laps, mina unistan sellest, et et Jumal mulle patud andestaks.

See on väga ilus mõte. Tas te olete eluaeg ka kirikus käinud?

Ei ole kahjuks. Olen usklik küll olnud, aga kui tuli Eesti valitsus 90. aastal, siis alles hakkasin kirikus käima. Sestsaadik olen pidevalt käinud ja ma olen koguduse liige.

Naisterahvastelt vist vanust küsida ei tohi…

Ma olen ligi 90.

Mis see ligi 90 on? Kas 89?

Ei ole veel! Alles saan 89. 88 olen praegu.

Aitäh teile! Teeme ühe pildi ka.

***

“Millest te unistate?” on ajakirja Edasi ja fotograaf Jarek Jõepera ühisprojekt, mille käigus pildistame ehedaid Eesti inimesi ja küsime neilt, millest nad unistavad. 

Jarek Jõepera: “Aastate jooksul on mul olnud palju juhuslikke kohtumisi inimestega, keda nägin vaid hetkeks, kuid kes ometi puudutasid hinge. Olen palju selja taha vaadanud või pärast hetke nägemist paari kilomeetri pärast auto teeservas kinni pidanud, et siis iseendaga võideldes sageli ikkagi jõuda otsusele sõitu jätkata. Nüüd on vaid mälupildid hetkedest, mis jäävadki kripeldama.

Mul on tunne, et jalgsi ja eriti jalgrattal kulgeja kannab justkui kilpi, mis ei kaitse teda küll autode, kuid kaitseb kurja eest. Õigemini lammutab see sageli hirmu ja kurja müüri, mis kaasneb võõraga, kes tuleb sulle inimtühjas kohas aia taha või teerajal kõnetab. On kordi, kus müür on langenud aeglaselt, kuid tahan uskuda, et indiaanlaste kombel peopesi näidates, “tulen heaga”, paistab välja.

Et oleks rohkem põhjuseid minna tagasi ja astuda ligi, saavadki fotodel olema need erilised kohtumised ja inimesed. Nii täiesti juhuslikke kui ka kohalikelt kuuldud heade sõnade järgselt tekkinuid. Küsin kõikidelt alustuseks ühe küsimuse – “millest te unistate?” – ja palun luba teha üks foto.

Jarek Jõepera

Jarek Jõepera on elukutseline fotograaf. Loe artikleid (5)