Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – märts

Foto: Tallinn Music Week

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda.

Festival

25.–29. märtsil toimub taaskord igakevadine uue muusika ja homsete mõtete festival Tallinn Music Week.

TMW muusikafestivalil esineb sel aastal ligi 200 artisti kogu maailmast, muusikavalik ulatub eksperimentaalsetest helidest tabelipopini, tantsubiitidest metal’ini ja folgist post-klassikani. Lisaks kontsertidele on võimalik osaleda TMW konverentsil, mille arutlusteemade keskmes on seekord kultuuri mõju majanduse käivitajana. Huviväärset pakutakse nii muusikavaldkonna tegijaile, kultuurisektori edendajaile kui ka erinevate valdkondade ettevõtjatele ja poliitikakujundajatele. TMW linnafestival viib külastajad aga päevastele avastusretkedele kunsti-, disaini- ja toidumaailma ning kutsub osa võtma tulistest avalikest aruteludest. TMW piletid ja passid siit.

Muusika

  • Vaiko Eplik ja Priit Võigemast lähevad koos tuurile!

Priit Võigemast sündis 18. aprillil 1980 Rapla haiglas. Aastal 1996 oli ta 16-aastane, õppis muusikakoolis löökpille ja sidus rätikuid ümber pea, et olla nagu Steven Tyler. Vaiko Eplik sündis 1. augustil 1981 Rapla haiglas. Aastal 1996 oli ta 15-aastane, õppis muusikakoolis klaverit ja kandis peamiselt oma õdede riideid, et olla nagu Steven Tyler. Sel aastal võis neid mõlemaid näha Rapla lähistel hääletamas, kitarrid üle õla, pikad juuksed lehvimas. Ansambel Joyguns, nagu nad end ise nimetasid, kirjutas ja mängis lugusid rokist, tüdrukutest ja tunnetest ning unistas Ameerika vallutamisest.

Nüüd, veerand sajandit hiljem, on nad valmis oma esimeseks Eesti tuuriks. Eplik ja Võigemast mängivad esimesel ühisel suurturneel oma kunagise bändi parimaid palu, lemmiklaule eesti popiklasssikast Kurmetist Rannapini, jagavad publikuga kilde ühisest noorpõlvest Raplas ning pakuvad veel nii mõnegi üllatuse. Piletid Piletilevist.

  • DJ Krush Fotografiskas

Kui Jaapani UG hiphopi pioneer Tallinnasse tuleb, siis Edasi soovitab. DJ Krush ehk Hideaki Ishi ei ole lasknud end žanritel piirata ning tema helipagasis voolavad vabalt triphopi, ambienti, souli, jazzi ja hiphopi elemendid. Plaadimängija on tema jaoks instrument, mille abil ta 90ndatest alates atmosfääriliste instrumentaalhelidega hiphopile uusi rikastavaid kihte on lisanud.

Kes soovib end tema loominguga kurssi viia, siis valik on lai, kuid soovitame alustada näiteks tema debüüt-kauamängivast “Krush” ning panna kindlasti kõrv peale ka üheks läbi aegade parimaks triphop-albumiks tituleeritud albumile “Meiso”. DJ Krush esineb Tallinna Fotografiskas 10. märtsil. Soojendab DJ Bandit. Lisainfo sündmuse kohta siin.

Arhitektuur

Näitus “Betoonist võlutud. Ehitusinsener August Komendant“.

Arhitektuurimuuseumis näeb ülevaadet eesti-ameerika ehitusinseneri elutööst, kes koostöös tuntud arhitektide ja inseneridega kavandas mitu 20. sajandi arhitektuuri meistriteost.

August Komendant. I Foto: Arhitektuurimuuseum, Merike ja Jüri Komendandi annetus.

Kui valida välja kolm hoonet Komendandi pikast karjäärist, siis olgu need Kadrioru staadioni tribüün Tallinnas (arhitekt Elmar Lohk, 1936–1938), Habitat ’67 eksperimentaalne kortermaja Kanadas Montréalis (arhitekt Moshe Safdie, 1963–1967) ja Kimbelli kunstimuuseum USA-s Texases Fort Worthis (arhitekt Louis I. Kahn, 1966–1972). Kõik need hooned on näited inseneri, arhitekti ja ehitaja loomingulisest ja kvaliteedile suunatud koostööst. Märkimisväärne on Komendandi 18 aastat kestnud sõprus ning koostöö arhitekt Louis Kahniga, vaieldamatu tippnimega maailma arhitektuuris, kelle originaaljooniseid ning vabakäelisi visandeid saab nüüd esmakordselt Eestis näha.

Kunst

Tartu Kunstimajas avati omanäolise graafiku Vello Vinna juubelinäitus “UMBLUU Aeg ja ruum. Vello Vinn feat Kiwa”.

Vello Vinn on 1970ndate aastate avangardi üks säravamaid isiksusi eesti graafikakunstis. Lisaks teostele, mis on tugevalt mõjutanud Eesti graafika ajalugu, on Vello teinud raamatuillustratsioone, millega on kinnistanud oma loomingu laiema publiku mälupilti. Tugeva tsensuuri ajastul kasutasid kunstnikud eneseväljenduseks raamatuillustratsioone, mistõttu olid tihtipeale just lasteraamatud need kõige värvikamad ja fantaasiarikkamad.

Vello on ühes intervjuus nimetanud oma teoseid läbi huumorivarjundi “sür-sümbolismiks”, kusjuures näitus “Umbluu Aeg ja Ruum. Vello Vinn feat Kiwa” toob esile ja mängib julgelt kõigi nende tähendustega, milles kunstnikku on süüdistatud – popkunst, sürrealism, psühhedeelia, harmoonia, tasakaal, sümmeetria, idamaine sümbolikeel jne.

Väljapaneku pealkiri pärineb Aino Perviku raamatult “Umbluu. Uusi ja vanu vigurijutte”, mille Vinn illustreeris ning mille maagia nakatas kunagi paljude teiste seas ka Kiwa. Näitus on kokku pandud remix-kultuuri põhimõttel, kus klassiku originaalteosed on kombineeritud nende uustõlgendustega.

Näitus on avatud 15. märtsini. Näituse kuraator Andra Orn, koostöös keskkonnaga noar.eu.

Vello Vinna näituse avamine.

Kirjandus

UNESCO kirjanduslinna tiitli pälvinud Tartus toimub 21. märtsil, rahvusvahelisel luulepäeval, kogu päeva kestev luulemaraton. Linna eri paigus loevad oma luulet erinevad autorid, sekka saab kuulata ka kooliõpilaste luulekavu ning päeva lõpetab luule- ja muusikaõhtu Tartu õdusaimas kogukonnabaaris Barlova.

Luulepäeva raames astuvad paarikaupa või kolmikuna kohvikutes või kultuuriklubides üles Mika Keränen ja Andra Teede (kohvikus Krempel), Eda Ahi ja Tõnis Vilu (kohvikus Pierre), Kristiina Ehin ja Silver Sepp (Vilde ja Vine rõdusaalis), Jüri Kolk ja Aare Pilv (kultuuribaaris Naiiv), Maarja Pärtna, Aapo Ilves ja Kaisa Ling Thing (Barlovas).

Eda Ahi. I Foto: Iris Kivisalu

Festival

Vene Teatris etendub Aasia etenduskunstidele pühendatud festivali “1000 kurge” raames 16. ja 17. märtsil tantsulavastust “Kuldne tempel”. Koreograaf Teet Kask, heliloojad Timo Steiner ja Sander Mölder on varemgi koostööd teinud ning sellest sündis tugev ja terviklik lavastus “Keres” legendaarse maletaja eluloo ainetel.

Lavastuses “Kuldne tempel” teeb kaasa ka jaapani traditsioonilise ja väga erilise teatrivormi, no-teatri näitleja Ryoko Aoki. Sedakorda on algmaterjal väga huvitav: jaapani ühe tuntuima kaasaegse kirjaniku Yukio Mishima romaan “Kuldne tempel” on intrigeeriv lugu ilust, kuriteost ja hävituslikust kaosealgest inimeses.

Teet Kase lavastatud ballett “Kuldne Tempel”. I Foto: pressimaterjalid

Festivalil, mis kestab 5.–17. märtsini, näeb erinevatest Aasia riikidest pärit lavastajate-koreograafide töid, seda nii sõna- kui ka tantsuteatri vallast. Festival hõlmab lavastajaid-tantsijaid ja teemasid jaapani, korea, macau ja hiina kultuurist. Lisaks saab festivalil näha kinoprogrammi, toimuvad mitmed õpikojad, loengud ja toidutöötoad. Programm nii Tallinnas kui ka Tartus on igatahes põnev ja tihe. Piletid Piletilevist.

Kino

Märtsis korraldab Prantsuse Instituut ühes teiste riikide esindustega Frankofooniakuu, mille raames näeb kinodes prantsuskeelsete riikide linateoseid. Lisaks festivaliprogrammile leiab märtsis  kõigis väärtfilmikinodes kauneid ja mõtlemapanevaid prantsuskeelses kultuuris loodud linateoseid. Alljärgnevalt 2 soovitust.

  • Tartu Elektriteatris linastub 13. märtsil film “Ilusaimad ajad”, mida on kirjeldatud kui hea tuju filmi.

Filmiasjatundjad kirjeldavad, et siin kohtuks justkui Charlie Kaufmani linateosed filmi “The Truman Show”, “Westworldi” sarja ja prantsuse komöödiatega. Režissöör Nicolas Bedos’ tehtud filmi peaosas säravad Daniel Auteuil ja Fanny Ardant.

  • 18. märtsil linastub Elektriteatris romantiline draama “Meie kaks” suurest, liigutavast armastusest.

Kõikide teiste arvates on pensionärid Nina ja Madeleine lihtsalt head naabrid ja ei midagi enamat, tegelikult aga on nende kahe salajane armastuslugu kestnud juba aastakümneid. Kui üks ootamatu õnnetus nad teineteisest eemale tõukab, katkeb nende igapäevane side hoobilt ja ühtäkki ei saa nad enam oma elu armastusega koos ühes ruumiski viibida.

“Üldjuhul kohtab LGBT-filmilugude hulgas üle keskealisi paare harva, see siin on üks hea ja südantsoojendav erand,” kirjeldab filmi Liisi Rohumäe.

Seansil saab kohtuda ka filmi režissööri, Filippo Meneghettiga.