Reijo Väljak: minu 85. sünnipäev

Mu klientidel on kaks lemmikharjutust, mida nad coaching‘u programmi raames kodutööna teevad. Üks neist on kõrges eas juubelipidustuste ettekujutamine. Esiteks viib see inimloovuse kuhugi kaugele tulevikku ja teiseks paneb mõtlema järgnevatele aastatele uue pilguga.

Niikuinii ei tea me ette, mis meie elus täpselt juhtub, kuid kui ise fookust õigetel asjadel hoida, mõjutab see meie tulevikku märkimisväärselt.

Kirjutamisülesanne “Minu 85. sünnipäev”

Varu endale 1–1,5 h rahulikku ja segajatest vaba aega. Võta arvuti või paber ning leia mugav koht, kus olla – olgu selleks kodu, kohvik või hoopiski mõni paik kusagil looduses. Vajad hetke, et keskenduda ja süveneda, küll siis juba ideed lendama hakkavad.

Ülesanne ise on järgmine: kujuta ette, et täna õhtul toimuvad sinu 85. sünnipäeva pidustused. Kas seal on sada inimest või vaid sinu pere, pead sa seda mõisas, kodus või mujal – see kõik jääb sinu enda soovmõelda. Märka ümbrust ja tunneta, milline on tänaõhtune fiiling, ning naudi seda hetke. Vaata inimesi, kes sind ümbritsevad, ja tuleta meelde, mida kõike olete elu jooksul teinud… Kirjelda pidustusi ja tegevusi, mis parajasti käsil – kas kavas on mängud või näed hoopis tantsivaid inimesi, peetakse kõnesid või naerdakse parimaid fotojäädvustusi meenutades? 

Mida sa veel märkad?

Teine pool ülesandest: õhtu naelaks on sinu kõne, kus peatud lühidalt erinevatel eluetappidel, olulisematel inimestel ja tegemistel, mis sind uhkust tundma on pannud. Tuletad meelde mõne sündmuse kooliajast, pajatad seiklustest, mida kogesid eri ameteid pidades, räägid mõnest tobedast momendist seoses lastekasvatamisega, jutustad reisiloo, mis sind eriliselt raputas. Ükskõik mida tahad – sina oled kõnepuldis (või hoopis ümarlaua ääres).

Mida veel tahad oma sünnipäeval teha? 

Lõpetuseks võid teksti juurde joonistada mõne sümboli või illustreerida seda koguni mõne pildiga, ikka selleks, et see sind ennast innustaks.

Kuidas elada nii, et 85-aastaseks saanuna võiksime öelda: “Kõik, mis tahtsime, sai tehtud. Tegelikult sai tehtud palju rohkem, kui eales unistada julgesime.” | Foto: Shutterstock

Harjutuse mõte

Tõenäoliselt on harjutuse eesmärk juba selgeks saanud. Justnimelt, saada paika oma prioriteedid: mis on need tegevused, mida elus kindlasti teha tahame; kes on inimesed, keda peame kõige olulisemaks; ning mis on need väärtused, mille ümber elu rajada. Et 85-aastaseks saanuna võiksime öelda: “Kõik, mis tahtsime, sai tehtud. Tegelikult sai tehtud palju rohkem, kui eales unistada julgesime.”

Sest nii see on, isegi suurelt unistades ei suuda me ette kujutada kõiki detaile ja pisinüansse, mida elu oma täies hiilguses meile pakkuda suudab. Ja kui harjutuse ajal taipame, et midagi jääb kripeldama, siis õnneks on veel aega parandusi teha…

Reijo Väljak

Reijo Väljak on ettevõtja, coach ja õpetaja. Ta teeb koostööd Noored Kooli programmiga ja õpetab enesejuhtimise kursust Pelgulinna Gümnaasiumis. Koostöös eri valdkondade ekspertidega aitab ta luua ja arendada isikubrändi. Reijo artiklid sisaldavad lühikesi ja praktilise sisuga nõuandeid enda elu paremaks juhtimiseks. Loe artikleid (18)