Darius Foroux: 12 head isikuomadust, mis aitavad olla tegus ja tulemuslik

Illustratsioon: dariusforoux.com/

Isiksuse määrab see, mida sa teed, mitte see, mida sa ütled. Eriti tegusatel ja tulemuslikel inimestel on teatud isikuomadused, mis teevad nad just selliseks, nagu nad on.

Vahel võime mõnda silmapaistvat inimest vaadates öelda: “Mina ei saa kunagi selliseks!” Vale. Kuigi kõigil on isikuomadusi, mis näivad olevat meile DNA-ga kaasa antud, võin oma kogemusest öelda, et enda isiksust saab kujundada rohkem, kui aravata võiks. Ma olen endale omaseks teinud isikuomadused, mis olid minu loomuse ja kultuuriga vastuolus.

Ma kasvasin üles Hollandis. Minu kogemuse põhjal on siinsed inimesed üldiselt tarbetult vastanduvad ja pessimistlikud. Sellepärast on ka minu lugejaskonnas hollandlasi vähem kui 3%. Neile ei meeldi eneseareng. Ma olin ise samasugune.

Kuid kui ma pärast kooli lõpetamist palju reisima hakkasin, muutsin ma oma vaateid. Ma puutusin kokku enesearenguga ja võtsin üle palju tulemuslike inimeste iseloomujooni – nende inimeste omi, kellega ma tööl ja laiemalt elus kokku puutusin. Aga ma õppisin ka inspireerivate inimeste kohta lugemisest.

Järgnevas loendis on välja toodud 12 positiivset isikuomadust. Õppisin nende omaduste kohta, uurides tegusaid ja tulemuslikke inimesi eri elualadelt. Neid omadusi enda peal rakendades ja nende järgi tegutsedes on võimalik sihipäraselt kujundada omaenda ainulaadne isiksus.

Positiivsed isikuomadused

  1. Suutlikkus – see iseloomujoon on eranditult kõigil neil olemas. Ma pole kunagi kohanud efektiivset, õnnelikku või edukat inimest, kes pole suutlik. Nad võtavad oma elu ja tööd tõsiselt. Nad teevad asju kindlal eesmärgil. Ja mis kõige tähtsam, nad teavad, mida nad räägivad.
  2. Uudishimu – tulemuslikud inimesed väldivad oletusi. See oli minu suurim viga. Ma tegin kõige kohta oletusi. Üks töökaaslane ütles mulle kord otse: ära oleta nii palju! Võtsin seda kuulda. Otsustasin hoopis uudishimulikuks hakata. Efektiivsed inimesed esitavad palju küsimusi. Sellega välditakse oletuste tegemist.
  3. Iseteadlikkus – arvatakse, et inimene peab olema teiste vastu kena. See on vale. Viisakus on hea, aga alati pole vaja püüda kena olla. Tulemuslikud inimesed mõtlevad enda peale. Ent nad ei too ka teisi ohvriks. Just selles seisnebki iseteadlikkus.
  4. Andestusvõime – vimma pidamine on kõige ebaefektiivsem asi, mida saab teha. Nii palju on inimesi, kes on viha pidamise pärast oma suhted ja grupidünaamika hävitanud. “Kuidas ta võis minuga nii teha!” No võib-olla ei tea see inimene ise ka, miks ta seda tegi! Inimesed teevad rumalaid asju. Liigu edasi.
  5. Iseseisvus – tulemuslikud inimesed ei lase end teistest kergesti mõjutada. Nad kuulavad teisi. Aga nad on sõltumatud mõtlejad. Välised tegurid neid kergesti ei mõjuta.
  6. Lugupidamine – tead ju küll, kuidas ebakindlad inimesed sind või teisi ründavad. “Sa näed nii väsinud välja. Mis lahti?” See on üks neist alatutest märkustest, mis on mõeldud selleks, et sind halvasti tundma panna. On palju inimesi, kes tahavad sind maha teha, ja tunnevad end siis automaatselt sinust paremana. Lugupidavad inimesed ei tee seda kunagi. Sa võid inimestega mitte nõustuda ja ikkagi suhtuda neisse lugupidavalt. Põhimõtteliselt on tulemuslikud inimesed internetitrollide vastandid.
  7. Ausus – kui pidevalt valetad (pole tähtis, kui väikesed need valed on), satud lõpuks iseenda loodud lõksu. Võib-olla ma olen ebausklik (või pisut ebausklik ehk little-stitious, nagu Michael Scott kunagi ütles), kuid ma arvan, et valed jõuavad sulle lõpuks jälile. Sellepärast on parem rääkida tõtt. Tõde pole alati ilus, aga vähemalt ei ole see vale.
  8. Täpsus – asju mõne sõnaga seletada on raske. Täpsus nõuab mõtlemist ja pingutust. Sellepärast paljud inimesed räägivadki lõputult. Kuna nad ei tea, mida öelda, siis kasutavad nad n-ö tulistamise meetodit. Nad pritsivad sõnu ja loodavad, et mõni tabab märki. Kui tahad täpne olla, tuleb olla nagu snaiper. Igal lausel ja tegevusel on eesmärk.
  9. Õiglus – inimesed, kes väidavad, et õiglus on võimatu kontseptsioon, pole enamasti õiglased inimesed. On olemas universaalsed õigluse põhimõtted. Lühidalt öeldes, ole teistega otsekohene ja ära eelista kedagi. Ole inimeste kohtlemisel järjekindel. See on kõige õiglasem asi, mida saab teha. Jah, see tundub praktikas võimatu, sest see läheb vahel meie inimolemusega vastuollu. Kuid tulemuslikud inimesed teevad palju selliseid asju, mis lähevad inimloomusega vastuollu. Nad teevad asju, mida teised ei tee.
  10. Paindlikkus – elu on keeruline ja pidevalt muutuv. Ellujäämiseks ja edukas olemiseks tuleb kogu aeg kohaneda. Seetõttu on tulemuslikud inimesed väga paindlikud ja kohanemisvõimelised. Kui pakkuda neile mõni uus idee, mis töötab paremini kui nende vana, lähevad nad selle uuega kaasa. Nad ei hooli oma egost ega targana paistmisest. Neile läheb korda see, mis töötab.
  11. Eneseteadlikkus – kui sa tead, mida sa suudad ja mida ei suuda, teeb see elu palju lihtsamaks. Liiga tihti tuleb ette, et me ei tea, kes me tegelikult oleme. Kuid selleks, et olla tulemuslik, peab teadma, kes sa oled ja mis puust sa tehtud oled. Ja kui sul on nõrku külgi või teed vigu, aitab eneseteadlikkus sul selle suhtes aus olla. Ebatäiuslikkuses pole midagi halba. Tegelikult, kui sa pole ebatäiuslik, siis oled tõenäoliselt robot.
  12. Optimistlikkus – esita tulemuslikele inimestele väljakutse ja nad mõtlevad välja lahenduse. Esita neile nukker stsenaarium ja nad leiavad asju, mille eest tänulik olla. Pessimistlik olla on seevastu kõige lihtsam asi maailmas. Kõik võivad nuriseda ja öelda, et “me ei saa sellega hakkama”. Kuid öelda, et “mõtleme välja, kuidas me saaksime selle teoks teha” – selleks on jõudu vaja.

Sinu isikuomadused ei ole kivisse raiutud. Sul võib olla mõningaid loomulikke kalduvusi. Kuid õige meelelaadiga võid üle võtta ükskõik millise ülal toodud isikuomadustest. Millise neist soovid sina üle võtta, sõltub sinu olemusest. Aga positiivsete omaduste seast valides ei ole võimalik valet valikut teha.

Pea meeles, et teatud kindlate omadustega inimeseks saamine on valik. Enda muutmine on vaid aja küsimus. Sest kui oled oma isiksuse määranud ja käitud vastavalt, siis sa enam ei saa mingisuguseks, vaid sa oledki selline.

Allikas: Darius Foroux’ blogi. Tõlge Egle Taklai

Darius Foroux

Darius Foroux on blogija, kes kirjutab enesejuhtimise teemal. Tema blogi fookus on küsimusel, kuidas elada kasulikku ja tähendusrikast elu. Oma lühikestes artiklites käsitleb ta 4 peamist teemat: kuidas kujundada harjumusi ja teha paremaid otsuseid ning kuidas olla oma tegevustes tulemuslikum ja luua rahalist jõukust, seejuures ohverdamata enda jaoks olulisi väärtusi. Tema populaarset blogi jälgib igas kuus pool miljonit inimest ja ta on kirjutanud parema enesejuhtimise teemal 6 raamatut. Edasi avaldab kokkuleppel autoriga valitud artikleid tema blogist. Loe artikleid (10)