Raivo Vare: välispoliitilisi mõttemõlgutusi. Hetkeseis ja võimalikud arengud maailma mõjukeskustes

Foto: imf.org

Aastavahetusel tehakse traditsiooniliselt kokkuvõtteid lõppenud aastast ja prognoositakse alanud aastal toimuvat. Nii tehakse seekord ka siin. Piiratud formaat ei võimalda käsitleda kõike toimunut ja toimuvat. Seepärast piirdugem autori arvates olulisemate mõjukeskuste ja nendega seonduvaga.

Venemaa, Ukraina, Valgevene

Venemaa on kahtlemata suurim võitja seoses Süüria sõjaga. Saadud on otsustaja positsioon Lähis-Idas, katsetatud relvastust ja omandatud sõjakogemusi ning kindlustatud oma sõjaline ja poliitiline kohalolek Lähis-Ida piirkonnas laiemalt. Lisaks on süvendatud koostööd regionaalseks suurmängijaks ihkava autokraatliku presidendi Erdogani Türgiga, tõmmates toda NATO-st eemale. Üha nähtavamalt on sekkutud Aafrikas, sõdides sõjapealikust välimarssali Khalifa Haftari poolel Liibüa kodusõjas, sekkudes sisepoliitikasse mitmetes Musta Aafrika riikides, soojendades suhteid Egiptusega, tehes koostööd nii Liibüas kui ka nafta- ja gaasiturgudel Saudi Araabiaga jne.

Raivo Vare

Raivo Vare on hariduselt jurist, lõpetanud Tartu ülikooli õigusteaduskonna ja EBSi magistriprogrammi cum laude. Olnud riigiminister ning teede- ja sideminister, tippjuht pangandus- ning transpordi- ja logistikasektori firmades. Tegev paljude avaliku sektori ja erialaorganisatsioonide, samuti eraettevõtete juhtorganites. Kord kuus vahendab Raivo Vare Edasi lugejatele oma mõtteid tähenduslikest rahvusvahelise elu sündmustest. Loe artikleid (100)