Cannes Lionsi parimad reklaamid: Pro Infirmis. We are all equal. And No One Is More Equal Than Anyone Else.

Mis saaks olla reklaamis veel sütitavam kui huumor ja muusika? Ja neid kahte osist võiks palju tihemini kokku sobitada.

Sageli luuakse erivajadustega inimesi käsitlevaid kampaaniad kaastunde baasil, näidates pigem seda, et neil on raske, et nad on meist erinevad. Kuid me ei tea kunagi lõpuni, mida inimesed mõtlevad, tunnevad, kuidas nad ümbritsevasse suhtuvad. Avades inimolemuse erinevaid tahke, jõuame neile päriselt lähedale.

Pro Infirmis on Šveitsi suurim puuetega inimeste organisatsioon, mis töötab kaasava ühiskonna nimel. Reklaamis “We Are All Equal. And No One Is More Equal Than Anyone Else” püüab Pro Infirmis esile tuua inimlikke sarnasusi, mis on meile kõigile humoorikal moel ühised. Erivajadustest hoolimata on nad täiesti meiesarnased, ka nemad satuvad kohtingul piinlikku olukorda, pillavad võileiva tagurpidi põrandale ja kogevad asjadest pungil toidukoti ootamatut purunemist.

Tõsi, ükski puue ega erivajadus ei ole põhiolemuselt helge. Olen tuhandeid kordi mõelnud, kui suur kingitus see on, kui sul on terved lapsed. Aga kui ma ise kaotaksin täna käe, siis kas minu tahe teisi kallistada sellest väheneks? Kindlasti mitte. Ma võin kallistada ka pilguga.

Lihtne tõdemus, aga süvenemine ja empaatia tõesti loeb. Ka mina olen elus nii mõnigi kord inimesi kiire esmamulje tõttu valesti mõistnud. Psühholoogid väidavad, et hindame võõrast inimest vaid loetud sekundite jooksul, tuginedes nende välimusele ja kehakeelele. Võib-olla oleks aeg vaadata sügavamale, paljud teooriad on ajas muutuvad.

Uueks aastaks soovin reklaamimaailma rohkem huumorit, ägedat muusikat ja märkamist. Sageli on nii, et eeldame inimestelt midagi. Me arvame täpselt teadvat, mida nad vajavad. Võib-olla oleks julge ja aus küsida, mis neile tegelikult korda läheb ja millega saame neid päriselt toetada või üllatada.

Ma ei saa ega oska päris kindlasti lõpuni süüvida erivajadustega inimeste ellu, aga tean, et ka minus on palju ebatäiuslikkust, mida vahel varjata üritan ja millega võitlen. Lõppkokkuvõttes oleme kõik võrdsed, ühe plussid lihtsalt kaaluvad üle teise miinused ja vastupidi.

Kommentaari autor Kädi Kaasikmäe on vabakutseline copywriter.

Klipp: WE ARE ALL EQUAL. AND NO ONE IS MORE EQUAL THAN ANYONE ELSE.
Klient: PRO INFIRMIS
Teostaja: THJNK ZÜRICH

Auhinnad:
Cannes Lions 2019
Silver – Not-for-profit / Charity / Government – Online Film – Sectors
Silver – Not-for-profit / Charity/ Government – TV / Cinema Film – Sectors
Silver – Fundraising & Advocacy/Film – Cinema, TV and Digital Film Content – Health Awareness & Advocacy
Bronze – Casting/Film Craft

Koostöös loovfestivali Cannes Lions Eesti ametliku esindajaga Northern Lights Group tutvustab Edasi igal reedel maailma kõige tuntuma ja hinnatuma reklaamikonkursi tähelepanuväärsemaid töid.