Podcast “Armastusest”Tõnu Viik: mida teha, et armumisest saaks kestev armastus

Armastus – sõna, mis ühest küljest on ülekasutatud klišee, teisalt aga tunne, mida liiga vähe väljendatakse. Jutusaade “Armastusest” puudutab pigem seda teist poolt. Saatejuhid Elina Naan ja Veiko Tubin vestlevad koos külalistega armastuse erinevatest vormidest ja sellest, mida see sõna kellegi jaoks tähendab.

Seekordseks saatekülaliseks on filosoof ja armastust fenomenoloogia meetodil teaduslikult uuriv Tõnu Viik. Juttu tuleb sellest, mis on armastus, kas inimesel on võimalik armastada robotit või tehisintellekti, millest armastus koosneb ja mida teha, et armumisest saaks kestev armastus.

Mõtteid vestlusest:

  • Armastuses peavad alati olema kolm komponenti: 1) erootiline kirg objekti suhtes, mis defineerib romantilist armastust; 2) huvi selle inimese vastu, kelle suhtes mul kirg on (erootilist kirge võib tunda ka pornosaite lehitsedes ja üldse mitte huvitudes sellest olendist, inimesest, kelle keha mind erutab, aga armastuses ma olen huvitatud sellest isikust endast, tema elust, saatusest, eelkõige tema suhtumisest minusse); 3) aeg, minu fantaasiatesse siginevad pildid pikkadest koos veedetud aegadest – tavaliselt tulevikus (tekivad tulevikufantaasiad koos veedetud ajast).
  • Soovitan julgeda panustada ja mitte karta armastusega kaasas käivat haavatavust. Armastada tähendab olla ka haavatav. Armastusega kaasnevad ka kadedus, armukadedus, viha, raev, pettumus. Armastus ei ole kerge asi läbi elada.
  • Armastus oma parimas vormis on meid muutev jõud, meid ümber kujundav jõud. Sel on potentsiaal kujundada meid teiseks, võib-olla isegi paremaks inimeseks.
  • Kalkuleerivalt mõeldes on meie suhte õnnestumise šanss alla 50%. See on ette teada. Suure tõenäosusega pooltel juhtudel ei ole tegemist kasuliku investeeringuga. Aga seda kõike teades tuleks siiski panustada – lihtsalt selleks, et elada täisväärtuslikult.
  • Suhte pikaajaliseks toimimiseks oleks vaja varakult selgeks saada, mis mind inimeses positiivselt ja negatiivselt ärritab. Väga sageli suhtes me ei ütle, et aastaid on see asi mind ärritanud. Tuleks teha midagi niisugust, mida teevad lahkuminevad paarid, tuleks alustada varem ja rääkida, mis meeldib ja mis ei meeldi, mis ärritab.
  • Kommunikatsioon annab võimaluse asju edendada ja parandada. Aga see, kui me asjadest räägime, ei tähenda, et me hakkame asju teisiti tegema. Kõige olulisem on see, kas me tahame.
  • Sageli me teame, et suhte püsimiseks oleks vaja panustada, midagi teha. Aga probleem on selles, et me korraldame oma elu nii, et me ei tee seda, see lükkub edasi. Teadmistest sõltub siin vähem ja elulistest valikutest, prioriteetide seadmisest, julgusest tahta – palju rohkem.

Vestlussaade Armastusest uurib, kuidas armastus meid puudutab ja mõjutab ning millised tunded sellest rääkides meid valdavad. Saadet juhivad joogaõpetaja, brändi Kuu Ruum looja ja luulekogu autor Elina Naan ning näitleja ja luuletaja Veiko Tubin.