Disainipodcast “Ilusatest asjadest”Anneli Tammik: mind käivitab loomise ja loomingu puhul see, et inimene paneb toote endale külge ja kannab seda

Anneli Tammiku looming. I Foto: www.annelitammik.com

Disainer Kadri Kruusi podcast’i “Ilusatest asjadest” külaliseks on  Eesti ehtekunsti üks säravamaid tähti ehtekunstnik Anneli Tammik, kelle eriilmelised ehted on saanud inspiratsiooni nii loodusest kui ka erinevate mustrite lõputust kombineerimisest. Tema tuntuimad kollektsioonid kannavad nimesid “Lumi”, “Jää”, “Neli aastaega” ja “Kameeleon” ning ehkki Anneli põhifookus lasub igapäevaste tarbeehete valmistamisel, tuleb eritellimuste näol ette ka eksklusiivseid ja suuremaid projekte.

Mõtteid vestlusest:

Anneli Tammik. I Foto: erakogu
  • Pärast keskkooli läksin Kunstiakadeemiasse, õppides aasta aega nahakunsti. Selle aja jooksul sain aru, et see pole ikkagi minu jaoks, kohati tundus isegi igav, seega otsustasin metallile üle minna. Ajale tagasi vaadates pole metall mulle kordagi igav tundunud, seega sai ilmselt õige valik tehtud.
  • Mulle meeldib katsetada uusi tehnoloogiaid ja materjalide piire. Näiteks olen spiraali-sarjas kasutanud plasti ja metalli, ka tooted varieeruvad kõrvarõngastest kuumaalusteni. Erinevate tehnikate alla kuuluvad näiteks fotosöövitus, laserlõikus, 3D-printimine ja freesimine. Muidugi on oma roll ka käsitööl. Kuna aga mustrid ja motiivid on niivõrd täpsed, siis tuleb need ette teha ja siis saab edasi töötada. Oma ehted valmistan ise, mis minu arvates lisab ka isikupära.
Anneli Tammiku looming.
  • Reisin, et oleks, mille nimel elada ja mida oodata, sest inspiratsioon on tegelikult alati meie ümber. Reisil õnnestub rutiinist välja saada ja mitte millelegi mõelda. Viimane eksootiline reis oli Kasahstani, kus matkasime mägedes seljakottidega. Kõik vajalik oli endal kaasas ja sai nädal aega täiesti üksi olla ilma ühtegi inimest nägemata.
  • Üldiselt teengi seda, mida tahan. Kui näiteks mõni sari ei meeldi, siis lihtsalt teen seda vähem. Võib-olla tahaks rohkem mõelda, mitte nii väga turunduslikult tegutseda. Kui ma ehtekunstnik poleks, siis ehk oleksin nahakunstnik. Ja ma pole tegelikult kunagi käinud “päris” tööl, seega vahel olen mõelnud, et äkki oleks tore käia vahelduseks 8st 5ni tööl.

Podcastis “Ilusatest asjadest” vestleb aksessuaaridisainer Kadri Kruus, naiste “salarelvade” looja, erinevate põnevate (loome)inimestega, kelle tööd ja tegemised tema omadega ristuvad. Vestlustes kooruvad välja külaliste kasvamislood ja ilusate asjade loojate igapäevased tegemised.