Lugejakiri.ee: olulised sündmused Eestis & maailmas. November

Valeuudiste ja faktide eristamine on tänapäeval väga paljude inimeste jaoks kujunenud järjest suuremaks väljakutseks. I Foto: Unsplash.com

Valeuudiste ja faktide eristamine on tänapäeval väga paljude inimeste jaoks kujunenud järjest suuremaks väljakutseks – keda või mida uskuda? Tuleme siinkohal lugejatele appi ja vahendame end Eesti “kõige usaldusväärsemaks ja tõsiseltvõetavamaks uudisteallikaks” nimetava portaali Lugejakiri.ee valitud materjale. Mida olulist juhtus Eestis ja maailmas novembris?

Soome uueks peaministriks saab 4-aastane Sanna-Marin

Kui 4-aastane Marin kinnitatakse sel nädalal Soome valitsusjuhiks (Sanna Marin kinnitati peaministriks 10.12.19 – toim.), saab temast Soome ajaloo noorim peaminister ja üks maailma noorimaid peaministreid. Ka teised uue valitsuse ministrid on kõik eelkooliealised.

Soome on esimene riik maailmas, kes katsetab riigivalitsemises nö puhta lehe poliitikat, kus riiki juhivad noored veel rikkumata inimalged.

Innovaatiline Soome

„Me oleme tänaseks katsetanud läbi igasugused valitsemisviisid ja mitte ükski pole töötanud nii, nagu üks õige riigijuhtimine olema peaks,“ kommenteeris Turku Ülikooli professor ja käesoleva innovaatilise projekti eestvedaja Jari-Pekka Tammelainen.

„Seetõttu keeramegi Soome ajaloos täiesti uue lehekülje ja laseme valitsust juhtima pundi 4-aastaseid, kes on rikkumata  puhtad lehed ning kes annavad Soome valitsemisele kindlasti täiesti teise suuna,“ ütles Tammelainen kommentaariks.

„Tehniliselt hakkab asi välja nägema nii, et uuele valitsusjuhile ja tema ministritele selgitatakse kõik seaduseelnõud ning riiklikud otsused võimalikult lihtsalt lahti ja nemad siis otsustavad, kas nad ütlevad „Kyllä“ või „Näkää“ või mis iganes eitusvorm neile mugavam on,“ selgitas professor.

Uue valitsuse istungisaali valmistatakse juba varakult ette, et uue peaministri ja ministrite tulekuks oleks kõik ideaalselt sassis. Foto: Lugejakiri.ee

Uus peaminister väga võimekas

Marin oli oma sõimerühmas esimene, kes lõpetas mähkmetesse kakamise ja kes valiti seal korduvalt ka rühma kõneisikuks, sest tema oskas tookord juba kolme sõna, millest olid kasvatajad võimelised aru saama.

Lasteaiakarjääri alustas ta Tamperest, kus juhtis aastaid mänguklotside jagamist teistele lastele. Samuti oli ta pikka aega vastutav punase rehaga mängimise graafiku eest.

Marin oskab end jonnimata ise riidesse panna ning peab lugu korrast nii eraelus kui ka poliitikas.

Marini jaoks on oluline, et peetakse kinni headest valitsemistavadest: ei kakata sinna, kus tööd tehakse; vähem-lalinat, rohkem otsustamist ning lutipudelid jäävad valitsuse ukse taha.

Aasta Koristajaks 2019 valiti Liis Haavel

Eesti Puhastusteenindajate Liit valis Aasta Koristajaks 2019 Liis Haaveli, kes peamiselt tegeleb just eakate korterites suurpuhastustöödega. Lisaks kiideti Liisi eraldi vanurite pangaarvetel väga puhta töö tegemises. Kuigi Liis Haavel ise tiitli üleandmisele ei ilmunud, polnud tänuüritusel osalejad kiidusõnadega kitsid.

Väsimatu koristaja

“Liis Haavel on väsimatu koristaja,“ kinnitab auhinna ja tiitli üle andnud Eesti Puhastusteenindajate Liidu tegevjuht Kalmer Kask.

„Inimene on kaks korda vangis istunud, hetkel tingimisi vabaduses ja kriminaalhooldaja valve all aga ikka leiab ta aega, tahtmist ja jõudu kogu oma isikliku elu probleemide kõrvalt aidata neid, kes seda meie ühiskonnas kõige rohkem vajavad – vanureid,“ selgitas Kask seda, miks Aasta Koristaja tiitel just Haavelile anti.

„Alles eile leidis aset intsident, kus Liis Haavel oli koristamas ühe vanuri korterit Haaberstis, kui sinna marssisid sisse Haabersti linnaosavalitsuse sotsiaaltöötajad ning teleajakirjanik Katrin Lust. Korterisse sisenenud võttemeeskonda ei pannud Haavel esimese hooga tähelegi, sest oli nõnda suures koristamise hoos,“ märkis Puhastusteenindajate Liidu juht. „See näitab inimese pühendumist oma missioonile,“ sõnas ta.

Haaveli sõnul peab ta tänaval kõndides kandma juba maskeeringut, sest nii paljud inimesed soovivad, et ta tuleks nende kodusid koristama, aga kõigile ta kahjuks appi ei jõua – ainult kõige väetimatele. I Foto: Lugejakiri.ee

Haaveli heldus võtab pisara silmi

Kase sõnul väärib Liis Haavel veel eraldi kiitust ka eakate finantsharimise eest.

„Eraldi tõstsime esile ka seda tööd, mida teeb Liis Haavel vanurite pangakontodel – nii puhast tööd pole meie paljunäinud silmad veel enne näinud,“ märkis Kask.

„Lisaks sellele, et ta koristab väga põhjalikult ära vanurite korterid ja teeb piinlikult puhtaks nende pangaarved, on ta ka väga helde inimene,“ sõnas liidu juht.

„Haavel on andnud kümnetele kui mitte sadadele vanuritele oma allkirjaga tõendi, et maksab neile võetud raha tagasi, aga pole seda mitte kordagi veel teinud – kui see pole eakate finantsharimise A ja O, siis mina ei tea, mis veel on,“ lisas Kalmer Kask.

Lisaks Aasta Koristaja 2019 diplomile antakse Haavelile üle ka koristusmaailma Oscar ehk Kuldne Mopp.

Mihkel Raual võidakse abiellumine ära keelata

Siseministeeriumi kabinetivaikuses on valminud eelnõu, mille jõustumisel võidakse Mihkel Raual tulevikus abiellumine ära keelata. Ka ei tohi mees läheneda pulmakleitide poodidele ega Õnnepaleele.

Eelnõu seletuskirjas seisab, et kuna Mihkel Raud on, eelkõige staarisaate tõttu, eeskujuks paljudele noortele, siis ei saa teda käsitleda eraisikuna, vaid tema suhteid peab reguleerima riiklikul tasandil.

Raud on sariabielluja

„Tunnistan ka ise, et asi on käest läinud,“ ütleb Mihkel Raud. „Aga ma ei saa sinna midagi parata – mul on nõrkus pulmakleitide vastu. Nii kui ühte näen, nii ma seda selga proovida ja kanda tahan,“ selgitab mees. „See on sõltuvus nagu kasiinos käiminegi ja võimatu on sellest üle olla.“

“Tunnistan ka ise, et asi on käest läinud,“ ütleb Mihkel Raud. I Foto: Lugejakiri.ee

Riik asub reguleerima

Siseministeeriumis valminud seaduseeelnõu järgi keelatakse Mihkel Raual tulevikus abiellumine ära, et mitte anda noortele halba eeskuju.

„Kui Mihkel Raud soovib ka tulevikus abiellude, peab ta riigile esitama ikka kuradi veenvad põhjendused,“ seisab eelnõu seletuskirjas.

Eelnõu järgi ei tohi Mihkel Raud tulevikus minna ühelegi pulmakleidi poele ega Õnnepaleele lähemale kui 100 meetrit.

„Võib-olla siis nüüd saan lõpuks rahu ka,“ lisab Raud ise.

PILTUUDIS! Eestit külastas Ukraina esikoomik, kes käis siin inspiratsiooni otsimas

Eestit külastas Ukraina esikoomik Volodõmõr Zelenskõi, kes oli kuulnud siin riigis viimasel ajal toimuvast ning otsustas tulla siia inspiratsiooni otsima.

Ukraina esikoomik võeti hästi vastu ning mees kohtus nii president Kersti Kaljulaiuga kui ka peaminister Jüri Ratasega. Peale kohtumisi kinnitas Zelenskõi, et tema huumori varasalv on täidetud kuhjaga ning Eesti oli tõepoolest parim paik, kuhu tulla inspiratsiooni otsima.

Foto: Lugejakiri.ee

Nii Kersti Kaljulaid kui ka Jüri Ratas lubasid mõlemad Zelenskõile , et teevad kõik endast oleneva, et saata Mattias Naan ja Tigran Gevorkjan Ukrainasse vastuvisiidile inspiratsiooni otsima.

Oma koomikukarjääri kõrvalt töötab Volodõmõr Zelenskõi Ukrainas tagasihoidliku kommunaalametnikuna.

Rohkem uudiseid: Lugejakiri.ee

Lugejakiri.ee

Lugejakiri on Eesti kõige usaldusväärsem ja tõsiseltvõetavam uudisteallikas. Loe artikleid (20)