Lauri Peil: mulle meeldivad lood, millel on nii sisu kui isikupära. Intervjuu tellimiskampaania võitjaga

Lauri Peil. Foto: erakogu

Sügisel toimunud ajakirja Edasi tellimiskampaania “Telli ja naudi” peaauhinnaks oli JURA kõige uuem espressomasin E8. Loosi tahtel osutus võitjaks Lauri Peil, kes on hariduselt molekulaarbioloog. Sündinud ja üles kasvanud Tallinnas, ülikoolihariduse ja teaduskraadid omandanud Tartus, kus ta elab tänaseni. Esitasime võitjale mõned küsimused.

Palju õnne peaauhinna võitmise puhul! Nagu selgus, siis kohvitegu käis Teie kodus seni teisti ja masin oli just plaanis osta. Sel juhul läks see võit küll väga õigesse peresse! Kuidas võidust teada saite ja kellele esimesena head uudist teatasite?

Aitäh! Teate saamise hetkel vahetasin parajasti järelhaagise pistikut, mille olin kaks päeva varem õnnetul kombel ära lõhkunud. Telefon andis märku, et kuskil midagi toimub ja esmase teavituse peale, et Edasi on mu sotsiaalmeedias ära “sildistanud”, ei löönud küll ühtegi tulukest põlema. Kui aga uudist ennast lugesin, siis ei suutnud esimese hooga silmi uskuda ja nägu läks naerule. Pistiku ühendamine sai igatahes sellest uudisest hoogu, isegi näpud ei külmetanud enam. Esimese teavituse uuest masinast saatsin abikaasale, et mingu nüüd aga uusi kohviube otsima, kannukohvi aeg hakkab meie peres otsa saama!

Kui suur kohvisõber Te ise olete, kui tihti ja millist kohvijooki enamasti eelistate?

Kohv on igapäevane kaaslane, hommikut alustan (kannu)kohviga, ajaleht ja kohv on muutunud justkui rituaaliks. Töö juures võtan tavaliselt paar-kolm kohvi päeva jooksul, seoses hiljuti soetatud uue ja ägeda JURA (pooltööstusliku) masinaga on ka seal kohvitarbimine pigem üles läinud.

Üks mu hobisid on kalastamine ja kui sügiseti varahommikul jõe äärde sõidan, siis tuleb alati ühes kindlas Circle K jaamas peatus teha ja XL-suuruses cafe latte tee peale kaasa osta. Eelistangi on pigem piimaga versioone, kodustes tingimustes kohv piimaga, kohvimasina korral kas cafe latte või cappuccino. Sportlasele kohaselt jääb suhkur enamasti lisamata.

Kas minevikust meenub ka mõni eriti meeldejääv kohvielamus?

Üks ägedamaid kogemusi ulatub pea kahekümne aasta taha, kui käisime Sloveenias roadtrip’il. Tol päeval olin mina autojuhiks ning õhtul leidsime ühe hästi ägeda pannkoogitoa, mida pidas üks tore vanapaar. Pannkoogid olid imelised, kuid kohv oli veel parem. Igatahes, need kaks espressot, mis ma endale õhtu lõpetuseks tellisin, tagasid selle, et tagasi auto juurde ma sisuliselt tantsisin, öö otsa järgmisesse kohta sõitmine ei olnud ka mingi probleem. Sellist kofeiinilendu ei ole ma oma elus ei varem ega hiljem kohanud.

Lauri Peil ja JURA maaletooja Rickman Trade esindaja Jekaterina Salumäe.

Kui siit nüüd ajakirjanduse nautimise juurde liikuda, siis millistest väljaannetest energiat saate, mida loete, jälgite? 

Igapäevaselt ja -nädalaselt loen Eesti Päevalehte ja Eesti Ekspressi, viimasel ajal ka Maalehte. Muudest väljaannetest eelkõige Edasit, Sirpi ja Müürilehte.

Eesti ajakirjadest on lugemislaual veel Horisont, Eesti Loodus ja Ma Olen Jalgrattur. Välismaistest väljaannetest on tellitud põhjanaabrite Pohjolan Perhokalastaja, vahetevahel ka brittide Flyfishing and Fly Tying, samuti Salmon and Trout. Nii et uudised tulevad põhiliselt kodumaistest allikatest, hobikirjandus aga piiri tagant.

Olete suhteliselt pikaaegne Edasi lugeja juba. Mis konkreetselt Teile Edasi juures meeldib, et lugejaks olete jäänud?

Rahulik ja arutlev stiil, lood, millel on nii sisu kui isikupära. Tegu on ka tegelikult tekstidega, mida tahad lõpuni lugeda, mitte vaid pikendatud pealkirjadega, mis viimasel ajal ajakirjanduses mingil põhjusel hirmus popiks saanud.

Kes on Teie lemmikautorid, keda hea meelega ikka ja jälle loete? Ja kas kas mõni tekst on jäänud ka pikemalt kummitama, mis on tänagi meeles?

Lugeda meeldib mulle kõiki autoreid, isegi kui ma nende maailmavaatega alati ja kogu ulatuses ei nõustu. Vello Vikerkaar on juba ajalooline lemmik, samuti Igor Kaasik ja tema jutustused koolielust. Adam Granti tõlkeartiklid juhtimisest on kuldaväärt, osataks vaid teadmisi kasutada ja rakendada. Valner Valme ja Ilmar Raagi kirjutisi loen ka alati suure huviga, nende maailmavaade mulle sobib.

Viimaseks positiivseks üllatuseks oli Hardo Pajula ja tema lugu “Haigetest inimestest ei saa tervet ühiskonda”, minu arust väga eluterve lugu. Ühtlasi ka hea näide sellest, et alati ei pea kõike vastandama, elus on varjundeid rohkem kui vaid kaks.

Mida te ütleksite oma sõbrale, kes pole ajakirjast Edasi veel kuulnud, miks ta seda väljaannet võiks lugeda ja tellida?

Esiteks, head ajakirjandust on alati hea ja hariv lugeda ning teiseks, häid tegevusi tuleb toetada. On tegelikult täitsa hämmastav, kui paljud inimesed peavad 5 eurot kuus ajakirjanduse eest paljuks, kuid õhtul pubis/lokaalis on viieeurone jook pigem odavate killast ja neid kulub mitu. Hetkeline mõnu seatakse suuremast sihist ja pildist liiga tihti ettepoole, see trend on kahjuks pead tõstmas peaaegu igas eluvaldkonnas…

Haridus ja haritus väärivad nendesse panustamist.

Mulle meeldib mõelda, et ühel hetkel hakkab tööle positiivne tagasisidestus, kus head asjad hakkavad üksteist võimendama ning tarkus võidab pealetükkiva rumaluse.

Aga kui peaksite tarbija ja potentsiaalse kliendina soovitama Edasit reklaamiandjatele, siis mida ütleksite, miks Edasi tüüpi väljaanne on väärtuslik reklaamikanal?

Esiteks, minu arvates tuleb headele initsiatiividele ikka ja alati hoogu anda, sest sellisel käitumisel on palju laiem mõju.

Teiseks, Edasi on keskkonnana väärtuslik, selle väärtuse annavad sisuloojad ja seda väärtust võimendavad lugejad. Hea reklaam ja hea sisu käivad ikka käsikäes, sellisest kombinatsioonist võidavad kõik osapooled, isegi kui see võit ei ole kohene.

Millega Te ise igapäevaselt tegelete ja mida meeldib teha vabal ajal?

Igapäevaselt töötan Eesti parimas biotehnoloogiaettevõttes Icosagen, kliendisuhete- ja müügijuhina. Tegutseme rahvusvahelisel turul ja kui hästi lihtsustatult öelda, siis me pakume biotehnoloogia- ja ravimifirmadele tugiteenuseid uute bioloogiliste ravimite väljatöötamisel.

Vaba aeg läheb erinevate hobide peale, sõltuvalt tujust ja aastaajast põhiliselt kas lendõngega kalapüük ja püügiks vajalike kunstputukate/söötade meisterdamine või siis rattasport. Mõlemal on oma kindel koht mu südames, aga kui ikka ühepäevikud lendavad või lõhed sügisel jõkke tungivad, siis jääb kalameheinstinkt peale.

Janeck Uibo, Lauri Peil ja JURA maaletooja Rickman Trade esindaja Jekaterina Salumäe.

Alustasime kohvist ja lõpetame siis ka kohviga. Teeme natuke reklaami, tartlasena oskate kindlasti soovitada, kuhu tasub Teie arvates Tartus parimat kohvi nautima minna?

Karlova elanik nagu ma olen – Barlova (hea itaalia espresso/cappuccino) ja Karlova kohv (kohapeal röstitud oad, eks pean isegi järgmisest töötoast osa võtma ja sellegi asja selgeks õppima).

Tellimiskampaanias loositi välja ka 3 x 2 pääset Rahvusooper Estonia  esietendusele: 26.01.2020 F. Lehari operett “Krahv Luxemburg, 29.03.2020 M. Keskleri ballett D. Šostakovitši muusikale “Anna Karenina”, 24.05.2020 G. Verdi ooper “Jeanne d’Arc”. Piletid võitsid loosi tahtel Helen Vetka, Piia Kõverik, Janno Kiviorg.

Palju õnne võitjatele ja suur tänu usalduse eest kõikidele tellijatele! Häid lugemiselamusi! Edasi talvenumber on saadaval suuremates lehekioskites ja kaupluste ajakirjandusletis. Edasit saab tellida: tellimine.ee/edasi.org

Naudi kohvi nagu Roger Federer

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (259)