Clicherik ja Mäx: kui sa ei oota kelleltki midagi, siis sa ei saa nendes ka pettuda

Foto: Mona Õispuu

Aasta tagasi kuulutati siin-seal nublu meeletu edu tuules välja räpikonkursse. Ühe sellise korraldas ka Raadio 2. “Sina ka!” kutsus püünele astuma kõiki magamistoa produtsente ja sõnaseppasid. Osalesid JOBU, Tussipeatus, Judo $epp ja teised, kes võiksid auhindu pälvida ka kalambuuri kategoorias. Kirjust noorte räpparite plejaadist tõusis esile üks duo, kellel on seitse Gucci vööd, aga püksid ikka madalal. Clicherik ja Mäx on oma poolkogemata võistlustulle lükatud hiti “Madalal” järel kindlal edulainel püsinud ning end vaid aasta ajaga kohalikule muusikaareenile muhedalt sisse seadnud.

Novembris ilmunud debüütplaadil “Häng” on nende selja taga juba sellised pomod nagu DJ Critikal ja Reket ning lava ees fännide hordid. Justkui üleöö kuulsaks, easy peasy! Tegelikult muidugi päris nii lihtne see värk pole ning rääkisimegi härradega lähemalt sellest, kuidas kaks lapsepõlvesõpra räpsiduoks Clicherik ja Mäx digimuutusid ning millised õppetunnid, pettumused ja õnnestumised nende teele seni on jäänud.

Olete lapsepõlvesõbrad… Mis on mõlema esimesed mälestused, mis teineteisest meenuvad? 

Mäx: Minu esimene mälestus Erikust on sellest, kui me käisime koos Eriku vanaemaga oma kodukandis seenel, väga vahva oli! Järgmine mälestus on kaheksa aastat hilisemast ajast juba kuskil peol, kus arutasime, et võiks koos mussi teha.

Clicherik: Me oleme samade sõpradega üles kasvanud, aga tõesti esimene kindel mälestus on see, kuidas me seenel käisime. Veits koomiline.

Foto: Sander Peterson

Kui peaksite teineteise kohta leidma ühe omaduse, mis on ajas samaks jäänud, ning ühe, mis on kõige enam muutunud, siis mis need oleksid?

Mäx: Erik on alati olnud oma välimusega teistest paar sammu ees, alati. Ta on alati pidanud lugu riietusest ja stiilist – mida ta kannab ja kuidas ta välja näeb.

Clicherik: Mäx on terve elu olnud naljahammas ja humoorikas ning ta on alati armastanud muusikat ja olnud sellega kuidagi seotud.

Clicherik, oled ühes varasemas intervjuus öelnud, et kuulad ainult head eesti räppi. Siit küsimus mõlemale, mis kategoriseerub teie jaoks hea kohaliku räpi alla?

Mäx: Mina isiklikult naudin väga räpiloos leiduvat huumorit, ägedaid võrdlusi, tugevat flow’d ja nutikaid riime. Kui räägime sügavamast räpist ja teemast, siis kindlasti on oluline ka see, kui sõnum ja read tekitavad minus külmavärinaid isegi siis, kui teema mind ei kõneta. Oma rolli mängib ka hea produktsioon!

Clicherik: See, mis on originaalne ning meeldejääv. Flow, beat, lüürika jne – need kõik mängivad rolli ja kui need on minu kõrva järgi, siis ma kuulan. See, et ma ütlesin, et kuulan ainult head eesti räppi, tähendab, et kuulan ainult neid laule, mis on minu jaoks ägedad.

Mida/keda ise praegu kõige enam kuulate?

Mäx: Tegelikult olen ma suhteliselt suur rokipeer, aga siit tuleb ka see klišee: ma kuulan kõike. Hetkel naudin väga USA räpipunti Brockhamptonit, kuna nende muusika kõnetab mind väga. Samuti kõnetab mind Detroitist pärit DJ Assault ning tema produtseeritud house.

Clicherik: Minul on Briti grime vibe’id. Dave, AJ Tracey, Aitch on enamasti näod, keda praegu kuulan, aga muidu ka vanad lemmikud, nagu Denzel Curry, Amine ja YG.

Kuidas see ühine loomine logistiliselt toimib, kui üks teist elab Soomes ja teine Eestis?

Mäx: Ma arvan, et kui Erik elaks Eestis, siis sellel ei oleks mingit vahet. Me kirjutame nii või naa tekste eraldi ning võib juhtuda, et kuuleme teineteise tekste alles loo salvestamise ajal.

Clicherik: Mul oleks muidugi lihtsam stutis ja esinemas käia, kuid mingit probleemi sellega ei ole. See ei takista kuidagi.

Koos töötamisega kaasnevad paratamatult ka väljakutsed. Kas olete omavahel rääkinud, kuidas pingelisematel hetkedel oma sõprust hoida?

Mäx: Oleme ikka, pingelisi aegu on täiega. Tuleb lihtsalt tõdeda, et kellegi osa koostöös ongi väiksem ja midagi teha ei ole, ega seepärast siis mussi pooleli ei jäta.

Clicherik: Oleme jah ning väljakutseid on olnud, aga kõik on alati klaaritud.

Clicherik, kuidas erineb Soome räpiskeene Eesti omast ja kui saaksid midagi sealt üle tuua, siis mis see oleks?

Soomes on ikka mitu korda rohkem inimesi, mis tähendab, et on paar korda rohkem ka inimesi, kes sellega tegelevad. Kõik on lihtsalt rohkem arenenud ning suurem, aga üks asi, mis ma tahaksin üle tuua, on see, et kõik ostaksid omale ilusasti Spotify.

Millised on teie bucketlist collabid, kellega sooviksite kindlasti koostööd teha?

Mäx: 5MIINUST, kui nad viitsiksid.

Clicherik: Reket. Aaa jaa, see purgis.

Debüüt “Häng” ilmus koostöös Critikaliga. Kui palju on EP-s tema käekirja? Mis on kõige ägedam element, mille ta loomeprotsessi lisas, ning mida oleksite ise temast teisiti teinud?

Mäx: Kogu album on tema produtseeritud. See tähendab seda, et tema panus sellesse oli meeletu. Tema lindistas kõik, miksis kõik, tegi taustad ning vahel ka suunas ja jagas oma mõtteid, mis läksid käiku ja olid suureks-suureks abiks. Ma ei muudaks midagi, sest me ise andsime talle suuna ning tema tegutses ka selle järgi, ta on proff.

Clicherik: Kihvt ongi see, et tegelikult on see Clicherik & Mäx & Critikal. Ta on meie kolmas liige ja paremat pole kusagilt saada. Pole midagi muuta, kui me oleksime tahtnud, et midagi oleks teisiti, siis oleksime seda talle maininud, ning ta eazy peazy oleks selle teisiti teinud.

Millise “Hängi” loo üle on kõige parem meel ning miks?

Mäx: “Gaas”, mitte sellepärast, et see on seni kõige edukam, vaid sellepärast, et kui alguses ei kiitnud Bert ja Erik seda heaks, siis ma suutsin nad lõpuks ikka ära rääkida. Nüüd on hea neile seda nina alla hõõruda, et “näe, halb idee, jah?”. Skoor!

Clicherik: “Gaas” kukkus tõesti väga ägedalt välja ja ma olen väga uhke selle laulu üle.

Olete maininud, et üheks negatiivseks üllatuseks mussiskeenes on olnud justkui inimeste tundmaõppimine ja nendes vahel pettumine. Öeldakse, et “don’t meet your heroes”. Kas olete oma kogemuste põhjal sellega nõus või kuidas seda ütlust tõlgendaksite? Kas teil on siiski “kangelasi”, kellega vaatamata riskile neis pettuda kindlasti elu jooksul kohtuda tahaksite?

Mäx: 100% nõus. Olen pidanud pettuma ja ilmselt pettun ka edaspidi. Mul tegelikult mingit erilist kangelast ei ole – Lil Nas X tundub pull vana, aga samas ei tea ka.

Clicherik: Ma arvan, et ma lihtsat nõustun sellega et, “don’t meet your heroes”, sest on paar kõige “tuusamat” tüüpi, kes ei tundu mulle enam päris tuusad.

Mis teis lisaks muusikale elevust tekitab, mida võiks teie elus kindlasti olla?

Mäx: Minu jaoks on muusika olnud see n-ö ainuõige tee ja võin päriselt ka öelda, et see olnud mu unistus – olla kasvõi siin, kus olen praegu. Midagi märkimisväärset pole, tahaks võib-olla mingeid üritusi korraldada, see ametis olemine ikka köidab ausalt öeldes.

Clicherik: Ma olen nüüd paar aastat käinud kokakoolis ning mõikasin, et mulle meeldib süüa teha, aga mulle ei meeldi teha süüa kümnetele inimestele korraga. Kõikidest teedest, kuhu võiks minna, tundub muusika kõige õigem.

Muusikalises mõttes, kuhu edasi? Milliste saundidega tahate edaspidi katsetada ning millised ambitsioonid täita?

Mäx: Olen tähele pannud, et mulle vist meeldib vanu ideid ja mõtteid restaureerida. Tahaks tuua veel vanu asju ellu ning neist n-ö oma versiooni teha. Kindlasti ka miskit uut, mida siin skeenel veel pole olnud, olgu see siis Eestis või välismaal.

Clicherik: Meil on vibe ja stiil iga lauluga kuidagi täiesti erinev ning mulle meeldib see, tahaks niimoodi jätkata, et inimesed kunagi ei tea, mis järgmisena tuleb.

Mis te sel aastalt jõuludeks soovite?

Mäx: Rohkem rõõmu ja energiat, rohkem lähedust.

Clicherik: Sooviks saada unerütmi korda.

Aasta lõpu lähenedes on kohustuslik küsida, et kui vaatate 2019. aastale tagasi, siis mis oli teie jaoks isiklikult kõige raskem, kuid samas suurim õppetund ning mis kõige suurem kordaminek? 

Mäx: Kindlasti oli kõige raskem muusika kõrvalt isiklike suhetega tegelemine, väga-väga raske on olnud sellega hakkama saada. Sellest aastast õppisin, et kui sa ei oota kelleltki midagi, siis sa ei saa nendes ka pettuda – see aitab.

Clicherik: Mina õppisin enda kohta väga palju ning sain aru, et mul on vaja seda veel rohkem teha.

Kuula Clicheriku ja Mäxi värsket EP-d “Häng”:

***

Edasi ankeet

Iga usutluse lõpus saab intervjueeritav Edasi ankeedi viie küsimusega.

1. Esimene ja viimane helikandja mille ostsid? 

Mäx: 5MIINUSE singel “Erootikapood”, millega kaases MP3-fail, WAV-fail ning instrumentaal.

Clicherik: Pole kunagi ostnud.

2. Lugu, mis on sinu jaoks aegumatu?

Mäx: Paul McCartney “Maybe I’m Amazed” ning Macklemore’i “Thrift Shop”.

Clicherik:  Cheif Keefi “I Dont Like”.

3. Sinu lemmik paik maailmas?

Mäx: Kodu.

Clicherik: Seal, kus semud.

4. Kui saaksid ajas rännata, mis aega ja kuhu reisiksid?

Mäx: 80ndate Inglismaale.

Clicherik: Reisiks lihtsalt paar aastat tagasi, et näha Mac Millerit live’is.

5. Hetk elus, mil muusika on üleliigne? 

Mäx: Koolitunnis, aga paraku see seal mul üleliigne ei ole.

Clicherik: Pole sellist… okei, matused.

Johanna Maria Mängel

Johanna Maria Mängel on vabakutseline muusikaajakirjanik ja sotsiaalteaduse magister, keda paeluvad eelkõige eri kultuurinähtuste allikad, allhoovused ja mõjud ning muusika äärealad. Loe artikleid (62)