Kinoklassika: ajatu kingitus filmifännidele

"Sõrmuste isand".

Ei tea, kuidas teiega, kuid mul küll tekib tihti kodus pärast mõne tõsiselt hea filmi vaatamist kibemagus igatsus seda suurel ekraanil näha. “Casablanca”, “Matrix”, “Kaklusklubi” ja “2001: Kosmoseodüsseia” – kõik meistriteosed, mille valmimisajal olin nende vastuvõtmiseks kas liialt noor või veel üldse mitte olemas.

“Kinoklassika” algus

2016. aastal murdis Coca-Cola Plaza need mured, tuues oma kavva eriprogrammi, mis täidab siiani igal kolmapäeva õhtul saalid andunud kinofiilidega. “Kinoklassika”-nimelise üritustesarja missiooniks on filmiarmastajate rõõmuks taaslinastada legendaarseid teoseid, mis on voolinud filmimaailma. Sarja veab kino programmijuht Tõnis Lõhmus. “Sarja loomise põhjus oli väga lihtne: filmiklassika suurel kinoekraanil on elamus kõigile, kes ei ole oma lemmikuid varem kinosaalis näinud, ja ka neile, kes teevad nendega tutvust alles esimest korda,” räägib Lõhmus, meenutades “Kinoklassika” sünnilugu. “Olles ise suured filmisõbrad, teadsime, et ühel või teisel viisil peame looma võimaluse, kuidas filmiajaloo pärlid kinno tuua. Kinoekraanil vana klassika nägemine võib mõjuda lausa nii hästi, et tekib tunne, et vaatad sadu kordi nähtud filmi esimest korda,” lisab ta.

Johanna Maria Mängel

Johanna Maria Mängel on vabakutseline muusikaajakirjanik ja sotsiaalteaduse magister, keda paeluvad eelkõige eri kultuurinähtuste allikad, allhoovused ja mõjud ning muusika äärealad. Loe artikleid (63)