Pikk nädalalõpp Riias. Jalutuskäik kohalikuga

Arhitektititöö kingadisaineri oma vastu vahetanud Elīna Dobele teeb nüüd kingi, mis on stiilseks koduks jalgadele. Foto: Silvia Pärmann

Turistide meeliskohad leiab igaüks Riias suurema vaevata üles, aga harva on tunne, et mõnda neist tahaks ka järgmine kord Riiga sattudes veelkord minna. Mis on aga kohalike lemmikpaigad, millest nad kunagi ära ei tüdine?

Hinnatud kingadisainer Elīna Dobele, kelle loodud saapaid Revolvers näeb mitte ainult Riia stiilsemate naiste jalas, vaid ka Riia Tarbekunsti- ja disainimuuseumis, oli valmis Edasi kultuuri- ja disainihuviliste lugejate rõõmuks üheks päevaks Riia giidiks ümber kehastuma.

Elīna Dobele stuudiokauplus

Mednieku iela 7
elinadobele.com
www.lenalumelsky.com

Kohtume Elīna Dobelega stuudiokaupluses Riia juugendkvartalis, kus kõrvuti tema skulptuursete ja samas väga mugavate jalanõudega ripuvad kunstiteostena Antwerpenist alguse saanud Lena Lumelsky moebrändi rõivad. Praegu Pariisis elav Lumelsky on maailma moepealinnades tuntud nimi, kelle looming on jõudnud meile nii käegakatsutavalt lähedale ainult tänu kahe disaineri koostööle – Dobele on loonud jalanõusid Lumelsky kollektsioonide juurde. Käik sellesse kauplusesse on kui väike tuur kaasaegse disaini näitusel, õnneks selle erinevusega, et neid teoseid saab endaga koju viia.

Ka poe interjöör on meeldejääv ja üks neist suurepärastest näidetest, kus piiratud eelarve paneb loovuse tööle – kingad on välja pandud seinale, mis on laotud üles vanadest tühjadest kingakarpidest.

Riia tarbekunsti- ja disainimuuseum

Skārņu iela 10
http://www.lnmm.lv/en/mdad

Mareunrol’s Fieldwork no. 2. I Foto: Pressimaterjalid

Esimene koht, mida Elīna sel sügistalvel Riias soovitab, on aga päris moenäitus Riia tarbekunsti- ja disainimuuseumis. Disainiduo MAREUNROL’S (Mārīte Mastiņa-Pēterkopa ja Rolands Pēterkops) on ilmselt Balti riikide kõige edukamad ja tuntumad moeloojad, kuid üllatuslikult on see seal alles nende esimene näitus. Näitus “MAREUNROL’S. Altered States of Fashion” kutsub vaatajad moemaailma, kus rõivad pole mitte hooajaline tuju, vaid pigem 21. sajandi mitmetahuline kunsti- ja disainivorm, mis balansseerib reaalsuse ning ebareaalsuse piiril.

Muuseas, oma varasemate tööde näiteid otsides pidid disainerid üht-teist klientidelt tagasi laenama ja nii on eksponaatide hulgas näiteks nii Elīna enda mantel kui ka Riia kindlasti silmapaistvamate naiste hulka kuuluva galeristi Agita Putane oma, kelle ehtegalerii Putti asub muuseumist sadakonna meetri kaugusel.

Ehtegaleri Putti. I Foto: Silvia Pärmann

Putti Galerii

Peitavas iela 5–31
putti.lv

Balti riikide ainus regulaarselt rahvusvahelisi ehtenäitusi korraldav galerii pole ühelegi ehtekunstihuvilisele võõras, sest on tegutsenud juba kakskümmend aastat ning Eesti ehtekunsti tipud eesotsas Tanel Veenrega on samuti saanud võimaluse seal oma töid eksponeerida.

Gastro Market
Riia keskturg
Centrāltirgus iela 3 k.2
https://centralais.lv

Riia vanalinna suurimaks vaatamisväärsuseks on aga muidugi selle kõrval asuv Riia keskturg (üks väheseid turge maailmas, mis on isegi UNESCO maailmapärandi nimistu vääriline), mille üks hallidest tegi aasta alguses läbi totaalse muutumise ja avas uksed gurmeemarketina. Mitukümmend tänavatoitu või nn aeglast kiirtoitu pakkuvat söögikohta jagavad sõbralikult ühte ruumi, kus saab maitsta kõike pelmeenidest austriteni ning kust ei puudu ei suurepärane kohv ega ka Läti käsitööõlled.

Elīna nimetab seda ühe populaarseima kohana, kuhu kohalikud praegu ennast kiirele lõunale või sõpradega kohtumisele sätivad.

Riia keskturg. I Foto: Silvia Pärmann

Raamatupood Mr. Page

Miera iela 4
http://www.mrpage.lv

Vaimutoidu üheks uueks lemmikkohaks on Elīna jaoks aga saanud Miera iela kohvikute ja disainipoodide vahel paari aasta eest uksed avanud raamatupood Mr. Page. See on tõeline raamatufännide Meka, kuhu paljud tulevad tundideks raamatuid vaatama ja valima. Läti ühe hinnatuma sisearhitekti Zane Tetere-Šulce (Open AD) loodud interjöör on helge ja koduselt mugav, mis meelitab kohvitassiga laua taha istuma ja kohe lugema hakkama. Pood ise on tegelikult väike, ent suurepäraselt läbi mõeldud – valdavalt on seal väikeste kirjastuste raamatud, mille jaoks raamatu paber ja disain on sama olulised kui sisu. Eraldi ruum on lasteraamatute päralt.

Raamatupood Mr. Page korraldab ka loovkirjutamise kursusi ja lugemisõhtuid. I Foto: Silvia Pärmann

Pagalms

Kronvalda bulvāris 2B
facebook.com/pagalms/

Toit, jook ja tennis – tutvustab Pagalmsi perenaine oma restorani lühidalt. See vanalinnast vaid mõnikümmend meetrit eemal, kohe Rahvusteatri kõrval asuv kunagise tenniseklubi hoone restoran on üks Elīna lemmikpaiku Riias, kuhu ta eelistab ka teatris olles vaheajaks põigata, selle asemel et seal puhvetisabas seista.

Vahepeal unarusse jäänud väljakutel käib nüüd suviti taas mäng, mida salati, pasta või koogi kõrvale mõnus jälgida. Talvel on Pagalms (mis läti keeles tähendab hoovi) mõnus küünlavalgust täis koht, kus vaatamata vanalinna lähedusele saab turistidest puhata.

Cocktail bar XIII

Strēlnieku iela 1A
www.facebook.com/barxiii

Juugendkvartalis asuv šikk kokteilibaar XIII on ilmselt kodubaariks kõikidele seal piirkonnas tegutsevatele inimestele disaineritest diplomaatideni ning elegantset interjööri täiendavad veel stiilsemad külalised. Ehkki 13 oli selle asutanud eksjalgpalluri särginumber, kipuvad ka kokteilid maksma 13 eurot, mis on umbes sama palju kui õhtusöök Pagalmsis. Aga ühte viimast drinki jooma minnes ei peagi neid ju tegelikult jooma kaks või kolm.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)