Raimo Ülavere: Jüri Ratas pakub meile erakordselt halba juhtimist ja eeskuju

Jüri Ratas pakub meile erakordselt halba juhtimist ja eeskuju.

Muidugi ei ole praeguse valitsuskoalitsiooniga taevas endiselt maa peale kukkunud. Ega ilmselt ka kuku. Kaks murettekitavat nähtust peaminister Jüri Ratase käitumises tunduvad siiski selgelt süvenevat.

Esiteks on juba väga selgelt näha nn pöördumatu kulu efekti süvenemist. Ratas on juba teinud ja tegemas üha suuremaid investeeringuid koalitsiooni püsimisse, mis selgelt olukorda koalitsoonis kuidagi ei paranda, pigem vastupidi. Tasakaal nihkub üha enam paigast ära. Ja ilmselt Ratas ka ise tajub seda. Ent nii palju on juba panustatud, et raske kui mitte võimatu on loobuda (Nüüd, kus me oleme juba nii palju kaotusi kandnud, ei saa me seda asja pooleli jätta, peame tegema nii nagu Teele soovib. – “Suvi”).

Veel mõni aeg tagasi oleks tippametniku ohverdamine isegi Ratase puhul tundunud uskumatu tegu. Nüüd on see tehtud.

Ja teiseks tundub, et Ratas omal veidral moel ka naudib seda, et ta saab olla probleemide lahendaja, mitte nende ennetaja. Kuni sinnamaani, et vaadates tekkinud probleemidele tagasi, siis peab olema väga tuntava pimenurgaga juht, kui ta pole suutnud tekkinud skandaale ette aimata. On mulje, et ta otsekui ootab järgmist probleemi, et siis supermani keebis kohale lennata ja uus geniaalne poliittehniline lahendus leida, millega saab koalitsioon hetkeks jälle õhku juurde.

Ent need lahendused on nagu luumurru ravimine plaastriga. Ratase kuvand enda ja ehk mõnede silmis tugevneb – hea tsaar, kes laseb lastel mängida ja kui keegi pahandust teeb, siis tormab kohale, noomib ja leiab lahenduse, kuidas kõik “töises õhkkonnas” ja sõbralikult edasi saavad minna.

Võim võib inimesi rikkuda, õigemini kipub välja tooma meis kõigis pesitseva n-ö pahupoole. Ehk ei tasugi Eesti “kõva käega” valgustatud juhti otsida EKREst, ehk on meil juba päris tugev kandidaat, vähemasti tema enda arvates juba olemas.

Eesti keeles on kogu selle asja nimi, mida Ratas teeb, muidugi erakordselt niru juhtimine, päriselus (st mitte poliitikas) oleks selline juht juba ammu oma koha kaotanud.

Raimo Ülavere

Raimo Ülavere on koolitaja ja coach, kes aitab edukatel inimestel teha oma käitumises positiivseid ja püsivaid muutusi. Loe artikleid (79)