Jazzkaare fookuses: parim jazzlaulja Kurt Elling! Jõulujazz

Kurt Elling. I Foto: Anna Webber

Seekordses jazzirubriigis tutvustame Jõulujazzi peaesineja Kurt Ellingut, kes on maailma olulisima jazziajakirja DownBeat kriitikute poolt hiljuti järjekordselt valitud parimaks meessoost jazzlauljaks. Ta annab kontserdi juba 10. detsembril Tallinnas Alexela Kontserdimajas, kus esitab palju kiidusõnu pälvinud jõulualbumi “The Beautiful Day” kava ja oma lemmiklugusid.

Muusikakuulajaid on üldjuhul kaht tüüpi: need, kes kuulavad meloodiat, ning need, kes kuulavad sõnu. Mina kuulun igatahes sinna viimasesse gruppi. Minu jaoks loob laulus meeleolu või õige tunde just eelkõige lüürika ning muusika toetab ning võimendab seda tunnet. Niisamuti on oma igapäevases muusikaloomes palju kiidusõnu pälvinud oma ilusate laulusõnade eest just Kurt Elling, sest põimib tekstidesse palju luulet, millel on tema elus eriline koht. Ta on loonud sõnu ka maailmas tuntud instrumentaalpaladele, et anda omakorda nendele lugude uus hingamine. Olles õppinud teoloogiat, on Kurt Ellingu jaoks liturgia üks ilusamaid luulevorme ning ta arvab, et liturgia mõistmine aitab mõista keele kõige kõrgemat olemust.

Mulle meeldib, mida Elling on öelnud: “Me soovime sõnadest ikka ja jälle saada seda maagilist kogemust, kus öeldakse midagi ilusat, tõelist ja salapärast. Sellele järgneb vaikne hetk, mis saabub kohe pärast seda, kui saame väikeseks hetkeks “valgustustatud” ning ohkame: “Aahh!”. Seda teeb luule, mida ma armastan. See muudab meie päeva ilusamaks, salapärasemaks ja köitvamaks.”

See äratundmine on ilmselt ka põhjus, miks inimesed, ka ma ise, seostavad oma elus toimuvat konkreetsete lugudega, tulles nende juurde ikka ja jälle tagasi, ning oskavad paigutada palad eri ajajärkudesse oma eluteel.

Kurt Ellingu karjäär sai alguse 1990. aastate alguses, kui tal tekkis soov salvestada album ning elutee viis ta kokku muusikutega, kes aitasid tal stuudios esimese demoplaadi jaoks üheksa lugu sisse mängida. Tänu demoplaadile sõlmis ta lepingu maineka agentuuriga Blue Note ning salvestatud lugudega anti välja Kurt Ellingu esimene album “Close your eyes”, mis kohe kandideeris ka Grammy auhinnale. Hiljem on ta andnud veel välja 12 albumit, osalenud loendamatul hulgal ka teiste artistide loometöös ning andnud sadu ja sadu kontserte üle terve maailma.

Kurt Ellingu ampluaa lauljana on väga lai: ta on tuntud oma erakordselt tehnilise vokaalvõimekuse poolest, on scat-laulmises täielik meister ning palju on kiidetud tema hääle erinevaid kõlavärve.

Ta on laulnud tehniliselt keerulist ja nõudlikku muusikat, ent mida aasta edasi, seda rohkem on ta leidmas kohta ka n-ö kõigile arusaadavas helikeeles, ent ei väsi üllatamast ka tõelisi jazzifänne. Ta naudib mõnusat swing’imist ja annab publikule võimaluse hetkeks aja maha võtta rõõmsa muusika keskel, et unustada igapäevamured, nagu ta ise on öelnud.

Ta on andnud ka kontserte, kus esitab tuntud jazzmuusikute hitte, et teha kummardus oma eelkäijatele, kes on teinud võimalikuks tema karjääri, ning räägib aeg-ajalt ka muusikute elulugudest, et nad unustusse ei vajuks. See on minu meelest üks tänuväärne nurk jazzmuusika standardite elushoidmisel, eriti tänapäevase tohutu infotulva keskel ning ajal, mil uusi muusikuid tuleb peale väga palju.

Igal aastal enne jõule antakse välja hulganisti jõulumuusikaga albumeid ning sageli kuuleb nendelt plaatidelt lugusid, mis on suuremal või vähemal määral ära leierdatud. Olles ise laulnud üle kahekümne aasta, on jõulumuusikaga kontserte elu jooksul antud kümneid ja kümneid ning lood kipuvad korduma.

Kurt Ellingu eelviimast albumit “The Beautiful Day” on kriitikud aga nimetanud üle aastate haaravaimaks jõulualbumiks, kus Elling ei ole silmas pidanud kerget edu, vaid on pannud albumisse oma parimad loomingulised oskused. Tuntud lood kõlavad põnevates seadetes ja plaadil on ka laule, mida just tihti jõulualbumitel ei kohta. Selle väitega peab tõesti nõustuma.

Ja esimene advent ei ole ju üldse kaugel, seega on täiesti paslik jõulualbumid üles otsida.

10. detsembril Alexela Kontserdimajas astub Kurt Elling üles koos oma hinnatud ansamblipartneritega: Marquis Hill (trompet), Stu Mindeman (hammondi orel), John McLean (kitarr), Clark Sommers (bass), Christian Euman (trummid).

Huvitavaid fakte:

  • Elling on võitnud DownBeati kriitikute edetabeli 14 korda, tema positsiooni on suutnud kõigutada vaid Gregory Porter (kes on samuti andnud Jazzkaarel suurepärase kontserdi!), kes on vahel napsanud esikoha.
  • Elling esines president Obama administratsiooni esimesel riiklikul õhtusöögil.
  • Tema 14 albumist 10 on nomineeritud Grammy auhinnale ning Grammy võit tuli 2010. aastal albumiga “Dedicated To You”.
  • Tema hääleulatus on neli oktaavi.
  • Ta on mänginud viiulit, metsasarve, klaverit ja trumme ning tuuritanud oma keskkooli-aegse laulukooriga mööda Euroopat.

Kes tahab kogeda vokaalselt perfektselt jazzmuusikat, siis Kurt Elling is the guy!

Artikli autor Maret Mikk on kultuurientusiast, kellel paneb silma särama ka ekstreemsport.

Rubriik “Jazzkaare fookuses” on ajakirja Edasi ja Jazzkaare koostööprojekt, kus tutvustame ja arutleme maailma ja Eesti jazzmuusika trendide üle ning võtame luubi alla põnevad valdkonda puudutavad jazziteemad ja esinejad.