Igor Kaasik: düsgraafikutest ja düslektikutest – imetluse ja murega. Kooliõpetaja kolumn

Igaüks leiab julgustavaid ja üldse mitte haruldasi näiteid vaeglugejate ja -kirjutajate erilisest andekusest. Foto: Unsplash.com

Koolis töötatud neljakümne aasta jooksul on mul olnud õnn töötada paljude õpilastega, kel on tõsised kirjutamis- ja lugemisraskused. Kui ma ütlen, et see on olnud õnn, siis see ei ole iroonia ega meelita ma siin kedagi: nende laste hulgas on tõesti olnud palju päikeselisi lapsi, rõõmsameelseid ja andekaid. Sellepärast ongi hirmus kahju sellest, et pikapeale kipub rõõmu jääma üha vähemaks ja juba põhikooli lõpus ei ole sellest tihti jälgegi alles.

See ongi düsgraafia (kirjutamisvaegus) ja düsleksia (lugemisvaegus) kõige suurem oht: nad tekitavad nii palju muret ja meelehärmi, mille varju ja arendamata jäävad anded, mida loodus on nendele inimestele heldelt jaganud.

Igor Kaasik

Igor Kaasik on eesti keele ja kirjanduse õpetaja varsti juba 40 aastat. Alates 2016. aastast on tal ka õigus õpetada matemaatikat põhikoolis. Kooli kõrvalt on ta 24 aastat tegev ettevõtluses raamatute kirjastajana. Kord kuus kirjutab ta Edasile koolielust nii nagu see klassi eest välja paistab. Loe artikleid (22)