Cannes Lionsi parimad reklaamid: IKEA. ThisAbles

Oleme harjunud, et Cannes Lionsi loovusfestivalil võidavad auhindu loovkampaaniad, mis müüvad tooteid. Kuid see on muutumas. Kas ja kus on piir turunduse ja tootearenduse vahel?

Sel aastal Health & Wellnessi kategooria Grand Prix’ pälvinud IKEA reklaami “ThisAbles” puhul oli kampaaniaks ja auhinnasaajaks justkui toode ise – 3D-prinditavad lisakomponendid igapäevastele mööbliesemetele, mida liikumispuuetega inimestel oli varem raske või võimatu kasutada. Elumuutev lahendus probleemile, mitte turundusprobleemile.

Sama lugu oli näiteks ka eelmise aasta ühe võitjaga “Blink To Speak” – loodi silmapilgutustel põhinev keel, mis võimaldab halvatutel lähedaste ja meditsiinipersonaliga suhelda.

Olid need loovkampaaniad või “lihtsalt” tootearendus, nagu üks tootearendus olema peab? Ja millest räägib meile see, et mõlema taga olid loovagentuurid?

Vastus on Seth Godini värskelt eesti keeles ilmunud raamatus “See on turundus”. Mul on see lugemiseks valmis pandud, seni toetun Orkla Eesti turundusjuhi Annika Oja kommentaarile: “See on raamat vastutusest kasutada oma annet ja teadmisi millegi suurema hüvanguks, meie võimest maailma muuta. Godin ütleb, et ideaalis ei lahenda turundaja klientide abil ettevõtte probleeme, vaid vastupidi – turunduse toel leitakse lahendusi tarbijate muredele.” 

Pidasin mõne aja eest sama teemat käsitleva ettekande pealkirjaga “Kas reklaam võib maailma päästa?” – paistab, et võib küll!

Kommentaari autor Madis Ots on loovagentuuri Salama kaasasutaja ja loovjuht.

Klipp: THISABLES
Klient: IKEA
Teostaja: MCCANN TEL AVIV

Auhinnad: 
Cannes Lions 2019
Grand Prix – Health Services & Corporate Communications
Gold – Health Awareness & Advocacy
Gold – Consumer Products Promotion
Gold – Brand Experience & Activation: Sectors
Gold – Consumer Durables – Direct: Sectors
Silver – Use of Ambient Media: Small Scale – Channels
Silver – Product Innovation – Innovation
Silver – Corporate Social Responsibility – Excellence in PR
Bronze – Touchpoints & Technology
Bronze – Experience Design – Excellence in Direct
Bronze – Products / Propositions – Transformation

Koostöös loovfestivali Cannes Lions Eesti ametliku esindajaga Northern Lights Group tutvustab Edasi igal reedel maailma kõige tuntuma ja hinnatuma reklaamikonkursi tähelepanuväärsemaid töid.