Darius Foroux: 10 õppetundi asjade ärategemise kohta

Kui jätad tulemuslikkusega seotud oskustega tegelemise pooleli, jäävad tulemused automaatselt saavutamata. | Foto: Unsplash.com

See on minu blogi kolmesajas artikkel. Ja iga kord olen ma pidanud enne esimese lause kirjapanemist saama jagu kiusatusest seda edasi lükata.

Kui esimene lause on kirjas, tuleb teine juba lihtsamalt, kolmas veelgi lihtsamalt jne. Kuid see pole alati nii olnud: oli aeg, kui ma ei jõudnud isegi esimese lauseni. Ma ei teinud üldse algustki. Ja seetõttu ma ka ei lõpetanud midagi.

Aga viimase nelja aasta jooksul olen ma avaldanud kuus raamatut ja koostanud neli veebikursust. Lisaks sellele juhin ka perefirmat – Vartex. Need viimased aastad on olnud mu elu kõige produktiivsemad aastad. Samuti olen ma õppinud rohkem uusi asju kui iial varem. Siin on kümme õppetundi, mis olen selgeks saanud. Loodetavasti inspireerivad need sindki elama tulemusrikast elu.

1. Asjade edasilükkamisest jagusaamine on pidev protsess

Elus ja karjääris asjade ärategemine on nagu jõusaalis käimine. Kui jätad tulemuslikkusega seotud oskustega tegelemise pooleli, jäävad tulemused automaatselt saavutamata. Sa lükkad asju rohkem edasi. Seepärast võta endale kohustav vastutus, keskendu edasilükkamisest jagusaamiseks tõestatud strateegiatele ja liigu edasi.

2. Mõttetöö vajab palju energiat

Enamik tänapäeva töid nõuavad, et mõtleksime pidevalt välja midagi uut, näitaksime oma kujutlusvõimet. Tööd muutuvad aina komplekssemaks. Ja et oma tööd hästi teha, on meil vaja mitmesuguseid oskusi. Kõik see nõuab mõtlemist. Ja mõtlemine on sama raske kui füüsiline töö. Ent me ei suhtu sellesse nii. Ära pinguta ajutööga üle!

3. Väärtusta oma aega

Ütle ebaolulistele asjadele “ei”. Kõigele “jah” ütlemine on retsept, kuidas teha elu õnnetuks. Harjuta iga päev “ei” ütlemist. See ei tähenda, et peaksid kõik lõbusa ära rikkuma ja grupitegevustest loobuma. Lihtsalt ole teadlikum, kuidas sa oma aega veedad.

4. Naudi protsessi

Kui keskendud alati lõppeesmärgile, pole sa kunagi hetkes kohal. Ja see on kindel viis, kuidas sattuda masendusse. Elu ei toimu tulevikus. See toimub PRAEGU. Seega ära unusta iial tänast päeva nautida. Kui täna on kehv päev, tee see paremaks. Ära jää lootma, et tulevik on parem. Sind ei pruugi siis enam siin olla.

5. Õpi olema efektiivsem

Tulemuslikkus on oskus. Ja mitte ainult – see on oskus, mida tuleb pidevalt lihvida. Kui ma lõpetaksin järsku tulemuslikkuse kohta lugemise ja kirjutamise, lükkaksin asju edasi nagu 16-aastane nooruk, kes mõtleb, et elu on igavene. Me pole enam lapsed. Me peame teadma, kuidas oma aega võimalikult hästi kasutada. Peame olema efektiivsed.

6. Kõik on omavahel seotud

Edasilükkamisest jagusaamine ja töö ärategemine on seotud absoluutselt kõigi eluaspektidega: kui pikalt oled maganud, mida söönud, kelle seltsis aega veetnud ja kuidas sa üldse elu näed. Seepärast taktikad siin ei tööta. Sul peab olema holistlik, kõikehõlmav strateegia tulemusliku elu elamiseks.

7. Vastutus loob järjekindlust

Selleks on mitmeid viise. Sa võid end kirja panna mõnele kursusele ja moodustada koos teiste õppuritega rühma, mil on ühine eesmärk, mis saab kindlatel aegadel kokku, et igaüks saaks oma edusammudest rääkida, ja mis aitab olla vastutustundlik. Võid palgata coach‘i; võid oma tööplaanidest avalikkusele teada anda; võid teavitada oma sõpru ja pereliikmeid sellest, mille kallal sa töötad. Lihtsalt ära looda, et inimesed, kes pole motiveeritud, tagaksid sinu vastutustundlikkuse. Me kõik oleme alustanud millegi uue tegemist koos sõpradega, kes kuu aja pärast löövad sellele käega. Püüa leida süsteem, mis toimib ja ei toetu sõpradele või perele. Võta oma elu ja karjääri tõsiselt ning leia inimesed, kel on sama suhtumine.

8. Sa saad iga aastaga paremaks

Kahjuks ei saa ma väita, et sa saad paremaks iga päevaga. Järjepidevalt edasilükkamisest jagusaamine võtab aega. Seepärast polegi enamik inimesi järjekindlad. Sul peab olema kannatlikkust. Läbi raske töö edu saavutamine ei ole võimalik järsku ja ühe päevaga. Teadmised, just nagu investeerimise kaudu teenitav kasum, kogunevad aastatega, mitte päevadega.

9. Edasilükkamisest jagusaamine teeb enesekindlamaks

See on üks suurimaid eeliseid, mida olen täheldanud. Kui sa tegelikult ka teed seda, mida sa ütled, tunned end enesekindlamalt. See teeb sinust usaldusväärse inimese. Sellise, kes suudab asju täide viia. See näitab tulemusi. Samuti näitab see, et sa oled selline inimene, kes teab, kuidas midagi saavutada. Mitte just paljud ei saa seda enda kohta öelda.

10. Kõike saab teha lihtsamalt, aga me peame seda siiski tegema

Lõpuks, see on peamine elu ja tööd puudutav õppetund, mille olen selgeks saanud. Me peame seda tegema. Öelda, et sa saad paremaks inimeseks, pole midagi väärt. Sa pead seda tegema. Sama kehtib ka ettevõtlusega alustamise kohta, uue töö leidmise kohta, enda heasse füüsilisse vormi saamise kohta, rohkem raha teenimise kohta. Kõikide saavutuste aluseks on tegutsemine.

Kui suudad järjekindlalt edasilükkamisest jagu saada ja saavutada tulemusi, ei pea sa end enam sõnadega tõestama. Sa ei pea end mitte kellelegi selgitama. Sinu tulemused räägivad sinu eest. Selles peitubki edasilükkamisest ülesaamise jõud. Iga päev, mil sa ei taha tööd teha, tahad sa põgeneda. Miljonid inimesed teevad seda. Aga sina tee otsus minna teist teed.

Ärka üles ja tee see töö täna ära. Ja homme jälle. Ja nii edasi ja nii edasi. Kõike kõige paremat, mu sõber! Räägime jälle artiklis 301.

Allikas: Darius Foroux’ blogi. Tõlge Egle Taklai

Darius Foroux

Darius Foroux on blogija, kes kirjutab enesejuhtimise teemal. Tema blogi fookus on küsimusel, kuidas elada kasulikku ja tähendusrikast elu. Oma lühikestes artiklites käsitleb ta 4 peamist teemat: kuidas kujundada harjumusi ja teha paremaid otsuseid ning kuidas olla oma tegevustes tulemuslikum ja luua rahalist jõukust, seejuures ohverdamata enda jaoks olulisi väärtusi. Tema populaarset blogi jälgib igas kuus pool miljonit inimest ja ta on kirjutanud parema enesejuhtimise teemal 6 raamatut. Edasi avaldab kokkuleppel autoriga valitud artikleid tema blogist. Loe artikleid (10)