Uus ja vana käsikäes: instrumentaaltrio “Haiku Salut” liidab tummfilmi moodsa muusikaga

Haiku Salut.

Suurbritanniast pärit instrumentaalse elektroonilise muusika trio Haiku Salut on tuntud kui unistavate laiade helimaailmade looja. Nende värskeimaks projektiks on helitausta loomine Buster Keatoni klassikalisele tummfilmile “Kindral” (“The General”). Materjal tuli augustis välja albumina, aga Tallinn Comedy Festivalil saab loodud muusikat kogeda ka live-kontserdina filmile taustaks. Uurisime bändilt, kuidas see projekt teoks sai ning mida sellest kontserdi ja filmiseansi kokteilist oodata.

Haiku Salut teeb muusikat, mida on raske ühegi konkreetse žanri all liigitada. Kuidas te ise kirjeldaksite seda inimestele, kes teie muusikat varem kuulanud ei ole?

Varem kasutasime eriti pikki mõttekriipsudega varustatud sõnu, et oma muusikat iseloomustada. Dream-pop-post-folk-neo– ja mis kõik veel. Aga viimasel ajal sobiks ilmselt kõige paremini ambient’i-emotsiooniga elektroonika. Me sobitame oma muusikas naturaalsed pillid nagu vaskpillid ja klaveri siit-sealt avastatud helide ja elektroonikaga.

Haiku Salut on tuntud oma kaunite valgus-show’de poolest. Kuidas teil tekkis mõte ühendada muusika ja visuaalne taust?

Juba varem tegime tuuridel n-ö lampide show’d, mis tähendas hulga vanaaegsete lampide vilkumist meie esinemisega ühes taktis. Nii me avastasime, et muusika ja visuaalse kogemuse ühendamine pakub inimestele sügavama elamuse. Helidest saadav elamus ei ole olulisem kui visuaalsest saadav elamus, ja vastupidi ka.

Kui meile pakuti võimalust teha muusikaline taust Buster Keatoni filmile “Kindral”, teadsime, et tahaksime luua midagi, mis võimendaks ekraanil toimuvat, andes samal ajal ka meie muusikale uue tähenduse.

Kaader filmist “Kindral”.

Kuidas projekt üldse alguse sai?

Meie poole pöördus Nottinghami kaasaegse kunsti galerii ja kogukonna keskus, pakkudes võimalust kirjutada kaasaegne muusikaline saade tummfilmile. Buster Keatoni film “Kindral” oli just digitaalselt restaureeritud, ning nad soovisid ühendada vana ja kaasaegse. Meil oli aega kaks kuud, nii et kirjutamise ja proovide periood sai üsna intensiivne!

Tummfilmile taustamuusika esitamine võib olla ühelt poolt nii inspiratsiooni kui ka teatud määral piiranguid pakkuv. Kuidas te iseloomustaksite oma loomingulist kogemust filmiga “Kindral”?

Filmile muusika kirjutamine oli meile uudne kogemus. Oli vägagi silmiavav, et film võib muusikat nii palju mõjutada. Võimalik, et ilma selle filmita poleks me oma loomingus nii mõndagi ala mitte iialgi avastanud.

Enne alustamist otsustasime, et piirame nii muusikaliste instrumentide kui helipalettide arvu. Paljuski need piirangud pigem aitasid meid muusika loomisel. Vahel võib liiga paljude võimaluste hulk olla halvav. Meie jaoks mõjusid endale seatud piirid nii, et pidime looma ja oma sõnumi edastama, kasutades teistsuguseid lahendusi.

“Kindral” on komöödia, kuid meie meelest oleks koomilise muusika kirjutamine olnud sama asja kordamine, mida film juba niikuinii ütles. Seega lähenesime pigem emotsionaalsest aspektist. Ja see kogemus oli ka meie enda jaoks kunstilises mõttes silmiavav.

Te olete Buster Keaton Picture Show’ga paljudel erinevatel sündmustel üles astunud. Kas kuulajad reageerivad igal pool ühtemoodi või näiteks erineb komöödiafestivali publik filmifestivali publikust?

Oleme seda omavahel palju arutanud. Kuulajad võivad reageerida vägagi erinevalt. Oleme esinenud oma Buster Keatoni Show’ga ühel komöödiafestivalil, kus publik oli väga avatud ja naeris südamest. Ka filmifestivalid on nauditavad, pärast järgnevad ikka põhjalikud arutlused filmi ja muusika nüansside üle. Huvitaval kombel on filmis stseene, mis tunduvad kõikidele alati naljakad, samas mõni stseen, mis vallandab ühe publiku jaoks aplausi, paneb mõne teise hädavaevalt itsitama. Me oleme väga põnevil, kuidas Tallinna publik reageerib.

Te olete avaldanud “Kindrali” jaoks loodud muusika ka albumina. Kas soovitaksite inimestele, kes tulevad teid kuulama koos Buster Keatoni filmi vaatamisega, et nad kuulaksid enne albumit, või pigem mitte?

Hea küsimus! Võib-olla tõesti avardaks elamust see, kui olla muusikaga varem tuttav. Aga ka üllatusmoment võib olla hea. Arvan, et selle otsuse jätame igaühe enda teha.

See on teie esimene kontsert Eestis. Mida te sellest maast teate, ja kas teil on mõni konkreetne soov, mida te näha soovite?

Meist keegi pole varem Eestis käinud. Ootame elevusega show-eelse päeva ringkäiku vanalinnas, et näha kõiki neid gooti torne. Teame, et saame näha suurepärast arhitektuuri, mis kindlasti pettumust ei valmista!

Haiku Saluti live-esinemist ja Buster Keatoni tummfilmi saab Estonian Comedy Festivali raames nautida neljapäeval, 14. novembril kell 19.00 kinos Sõprus. Piletid Piletilevist.

Andrus Purde

Andrus Purde on ettevõtja, standupi-entusiast ja aeg-ajalt ka blogija ning reisikirjanik. On korraldanud Komeediklubi natuke kortsus lipu all inglisekeelseid stand-upi üritusi juba aastast 2010, Tallinn Comedy Festivali üks asutajatest. Kõva häälega naerja. Loe artikleid (2)