Arhitektuur. Moodne monument salapiiritusevedajatele. Aasta Puitehitis 2019 – Tulivee

Foto: Kristjan Kruuser / Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit

Vennad Hannes ja Heigo Prits leidsid ühel päeval, juba aastate eest, oma maakodust salapiirituse vedamiseks kasutatud kanistri. Seejärel välja kooruma hakanud lood põhjaranniku rannarahva seikluslikust – ja ei saa eitada, et ka seadusevastasest – elust tormilistel 19201930ndatel aastatel noores Eesti vabariigis osutusid nii põnevaks, et mehed otsustasid oma põhitööde kõrvalt võtta aega, et rajada Liimala randa salapiiritusevedajatele pühendatud muuseum ning samasse kompleksi ka kontserdisaal, restoran ning hotell. Tulivee jõudis vaevu uksed avada, kui tuli esimene tunnustus – Aasta Puitehitis 2019 tiitel.

Kui keegi oleks selle teekonna alguses neile öelnud, et lõpus ootab arhitektuuripreemia, oleks nad ilmselt üsna suures hämmingus olnud. Sest päris alguses leppisid vennad kokku ainult selles, et nad teevad koos ja et nad iialgi ei tee ümarfreespalgist maja. Kõik muu hakkas selguma hiljem.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)