Podcast “Juhtimiskvaliteet on konkurentsieelis”Margus Nõlvak: hingestatud ja motiveeritud inimesed suudavad korda saata imesid

Psühholoog ja koolitaja Veiko Valkiaineni juhtimisblogi ja podcast’i seekordseks vestluskaaslaseks on Mainor Ülemiste tegevjuht Margus Nõlvak, kes arendab oma ettevõttega Baltikumi suurimat ärilinnakut Ülemiste City.

Margus on juhina suutnud enda ümber luua võimeka meeskonna, mõni aasta tagasi tunnustati teda ka Aasta Noore Juhi preemiaga. Olles aastaid mänginud meeskonnasporti, teab ta, et palju rõõmsaid ja motiveeritud inimesi üheskoos suudavad korda saata imesid. Juttu tulebki töökeskkonnast ja selle mõjust inimeste töötulemustele ning Marguse kogemustest meeskonna juhtimisel.

Mõtteid vestlusest:

  • Minu üks suurimaid mõjutajaid juhiks saamisel on olnud minu vanaisa. Ta oli kirikuõpetaja ja väga suur inimene – tema kõrval kasvades olen ma saanud kaasa õigeid väärtusi eluks ja sealt võib-olla pärinevad ka sellised juhi algomadused.
  • Teine oluline inimene on olnud kindlasti Ülo Pärnits. Teda tuntigi ju selle järgi, et ta võttis oma hõlma alla palju noori inimesi, kelles ta nägi potentsiaali, ning siis õpetas ja inspireeris neid. Ma olin 26-aastane, kui tulin Mainor Gruppi tööle. Kui ma esimest korda Üloga kohtusin, siis ta loetles mitmeid juhte, kes tema käe all on oma karjääri alustanud, ning poetas oma legendaarse lause: “Kui sa oled tubli ja sul on ideid, siis minu poolt on laud, tool ja arvuti, hakka tööle“. See tähendaski, et sul on kõik võimalused kasvada ja areneda, nii nagu seda on varem juba mitmel tema tiiva all hoo sisse saanud Eesti tippjuhil olnud. Kindlasti need seitse aastat Ülo kõrval olid tohutult õpetlikud ja ma saan sellest tegelikult üha rohkem aru alles tagantjärele. See on olnud väga suur õnn. Ma arvan, et vanaisalt ja Ülolt olen õppinud just sellist läbini mõtestatud tegevust ja tööd hindama, sellist südamega töötamist.
  • Kui sa päriselt oled mingit tööd tehes väga õnnelik, siis oledki motiveeritud ja sa panustad kogu hingega. Hingestatus vist ongi see õige sõna, mida siinkohal kasutada. Kui sa teed asja, mis sulle päriselt korda läheb, siis on seda kaugele näha. Sa mingis mõttes samastud oma tegevusega – see oledki sina – ja sa tahad sealjuures anda endast parima.
  • Tööõnneks on vaja kolme komponenti: ise, süda ja mammut. Igaühel peab olema saak, tulemus, mille ta ise ära toob. Sõnumijtooja, täideviija ei taha keegi olla. Ma tahan lasta inimestel ise otsustada ja vastutada. Nii tunnevad meeskonnaliikmed, et nad on vajalikud. Otsustamise ja vajalikkuse võimalus ning see, et inimesest sõltub midagi, on oluline.
  • Mida soovitada noorele juhile? Juht on siis edukas, kui kõik tema meeskonnaliikmed on edukad. Anna endast kõik, et sinu meeskond oleks edukas. Anna endast parim, et sa n-ö eest kaoksid, et kõik saaksidki teha oma asja.
  • Eesti juhtimiskultuuris on liiga palju motiveerimist rahaga. Raha on hügieen. Talendil peab küll olema palk, aga talenti ei motiveeri rahaga. Kõik meeskonnaliikmed peavad olema motiveeritud ühise eesmärgi nimel. Ja kui keegi astub rajalt maha, siis peab seda aktsepteerima. Kunstlikult jätkamine ja meeskonna kunstlik hoidmine ei toimi, kui meeskond on katki. Tulemustasu süsteemi Mainor Ülemistes enam mitu aastat pole, sest ma ei usu selle toimimisse.

Veiko Valkiainen

Juhtimisblogi ja podcasti “Juhtimiskvaliteet on konkurentsieelis” eestvedaja Veiko Valkiainen on psühholoogia ja psühhoteraapia alase hariduse ning üle 15-aastase juhtimise arendamise alase töökogemusega professionaal, kes keskendub oma töös meeskondade tulemuslikkuse kasvatamisele läbi juhi ja tema tiimiliikmete mõtte- ja käitumismustrite muutmise. Loe artikleid (81)