Nortango feat. Evelin Samuel: “Yo soy María”. Uut Eesti muusikat

Nortango on 2019. aasta suvel loodud kaasaegse muusika ansambel, mis esitab peamiselt Argentiina helilooja Astor Piazzolla (1921-1992) muusikat kaasaegse klassikalise muusika ning jazzi võtmes.

„Tundus põnev ja paras väljakutse kutsuda ellu selline projekt just siin, Põhjamaal, mida sageli peetakse külmaks, väljapeetuks,“ avab Nortango eestvedaja serblane Momir Novakovic projekti sünnilugu. „Ent avastasin, et meis kõigis on ühesugune kirg ja rütmitunnetus, mille antud muusika meis avab ja publikuni toob. Olen varasemalt Piazzolla muusikat esitanud ka koos argentiinlastega, ent nii suurepäraste muusikute puhul nagu käesolevas projektis, ma ei taju vahet, kas tegu on eestlase või argentiinlasega.”

Serbia akordionisti Momir Novakovici eestvedamisel loodud kvintetti kuuluvad oma ala parimad muusikud, kes on tuntust kogunud nii meil kui mujal: Johan Randvere (klaver), Kirill Ogorodnikov (kitarr), Momir Novakovic (akordion), Mari Poll (viiul), Heikko Remmel (kontrabass). Külalisesinejana lööb kaasa Evelin Samuel, kuulaja jaoks ehk harjumuspärasest erinevat laulu esitades.

Piazzolla nuevo tango erineb traditsioonilisest tangost oma jazz-elementide, eripärase harmoonia ja ebakõlade, kontrapunkti ja kompositsiooni poolest.  Nagu Argentiina psühhoanalüütik Carlos Kuri on välja toonud, on Piazzolla ühendanud tango läänemaailma muusikaliste elementidega nii osavalt, et on loonud seeläbi koguni uue muusikastiili.

Kontsert: Nortango esineb 27. novembril kell 19 Mustpeade majas, rohkem infot piletilevi.ee