Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – november

Estrada Orchestra I Foto: Tallinn Music Week

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda. Valik huvitavaid ja meeleolukaid novembrikuu sündmusi on teie ees.

Kino

Kodumaistes kinodes linastus ohtralt kõmu ja diskussiooni tekitanud film “Jokker”, mille peaosas näitab oma andekust ja näitlejameisterlikkust varemgi peaosades hiilanud Joaquin Phoenix. Nii osatäitmise, stsenaariumi mitmekihilisuse kui ka terava sotsiaalkriitikaga haarav film on korraga nii kinokunsti visuaalne meistriteos kui ka mõtlemapanev portree ühiskonnast.

“Filmis kujutatud maailm pole igal juhul koht, kuhu püüelda või millele film ise tunnustavalt kaasa noogutaks. See on valusalt päevakajaline hoiatuslugu. “Jokker” ei pruugi kaugeltki olla film, mida me praegusel hetkel tahame, küll aga kardetavalt see, mida väärime ja võib-olla ka vajame,” on filmi kui teravat peegelpilti USA ühiskonnast, sotsiaalsetest probleemidest ja vägivaldsusest kirjeldanud filmikriitik ja kodanikuühiskonna üks eestvedajatest Andrei Liimets.

“Jokkerit” on võimalik näha novembrikuus kinodes üle Eesti.

Teater

Narva Vaba Laval esietendunud lavastus “Lõhe” jõuab novembris ka Tallinna publiku ette. Teatritrupp, mille koosseisus on nii Venemaalt kui ka Eestist pärit näitlejad, intervjueeris Narva elanikke, küsides neilt esimesena üle pika aja, mida nemad üldse elust arvavad. Need lood on eheda, lõbusa ja kurbliku dokumentaalse lavastuse aluseks. Lavastaja Juri Kviatkovskij õpetab Vene legendaarses teatrikool-stuudios “MHAT” ning on üks sõltumatu loomegrupi Le Cirque de Sharles La Tannes loojatest. Kviatkovskij on ka eelnevatel aastatel lavastajana nomineeritud Venemaa teatri rahvuspreemiale Kuldne mask ning ta on üks olulisi nimesid kaasaegses vene teatris.

Lavastus käsitleb Narva elanike elu, sisemisi konflikte ja piire, mille taustal on eriline geopoliitiline olukord ja linna rahvuslik koosseis. Kuidas kajastuvad muutused piirilinna Narva elanike elus? Kas piirid ja lõhed jooksevad riikide või inimeste vahel? Või inimeste sees? Ja milline roll on Kreeka pähklil mehe tervises? Need on teemad, millega tegeleb antud lavastus dokumentaalse teatri vahendeid kasutades, tuues lähemale Ida-Virumaa suurima linna, kultuuripealinna valguses perifeeriast laiemaks teemaks tõusnud Narva ja narvakate olukorra. 

Lavastus etendub Tallinna Vaba Laval 9. ja 10. novembril. Mängukava kohta rohkem siit.

Komöödiafestival

Mis saaks olla parem kui 12 koomikut ühel suurel laval, kes igaüks esitab oma parima materjali?

Kuuendat korda toimuva Tallinn Comedy Festivali raames näeb laval tõelisi oma ala proffe välismaalt nagu britt Stuart Goldsmith läbisegi siinsete naljameistritega nagu Henrik Kalmet, Tigran Gevorkjan, Mattias Naan või Tõnis Niinemets. Ja, nagu ikka, on esinejate seas ka neid, keda muidu stand-upiga ei seostaks, nagu näiteks Kaisa Selde. Rohkem infot siin.

Kirjandus

Eesti keelde on tõlgitud ja ühte kogusse koondatud Ladina-Ameerika ja hispaaniakeelse luule suurkuju Pablo Neruda armastusluuletused.

Kogu “Armastusluuletused” hõlmab endas mitmekümne aasta ja erinevate loomeperioodide vältel kirjutatud tekste. Siin leidub nii noorusaja kirglikku ja jõulise väljenduskeelega luulet kui ka juba küpsema mehe mõtisklusi ja muusadele-armastatutele ning elu keerdkäikudele pühendatud luulet. Vabavärsilistest ning ohtra ja voolava kujundikeelega luuletustest leiab nii mängulisust, tõsimeelsust kui ka eksistentsiaalsemaid mõttearendusi.

Sonetivormis tekstid pärinevad Neruda loometee hilisemast perioodist, kogust  “100 sonetti armastusest”. Luuletused on eesti keelde tõlkinud luuletaja ja tõlkija Carolina Pihelgas ning kogumiku on toimetanud luuletaja ja mõtleja Hasso Krull.

Näitus

Rakvere Teatris avatakse reedel, 8. novembri 2019 kell 17.17 maalikunstnik Mattias Sonnenbergi isikunäitus “LED-luminarism”, mis jääb avatuks veebruarini ja on pühendatud kunstnikule kõige lähedasemat rolli mänginud inimesele – vanaemale Ülle Ullale. Näitus on kinnine, kuid avatud publikule poolteist tundi enne etendust.

Näituse soe LED-valgustus ühildub talviste ürituste atmosfääriga ja Urmas Lennuki uue esietenduva lavastusega «Made in China», sest maalipealkirjad läbivad ka selliseid riike nagu Hiina, Taivan, Korea, Jaapan ja Bangladesh.

Näituse pealkirjaga tõstab autor esile enda poolt defineeritud kunstistiili ehk LED-luminarismi. Tööde eksponeerimisel loovad postmodernse maalikunsti, kuid ka abstraktse maalikunsti tööd ja LED-valgustus omavahelise sümbioosi, mis teadaolevalt eristub varasematest valguskunstiga seotud vooludest ning täpsemalt jaguneks postmodernseks LED-luminarismiks ja abstraktseks LED-luminarismiks. Et luua näituse LED-luminarismile tasakaal, on esil ka ilma valgustuseta postmodernsed, abstraktsed ja abstraktrealismi stiiliga teoseid.

Mattias Sonnbergi töö.

Varia

ERM-is toimuva loengusarja “Maailm ja rahvad” raames on 12. novembril loeng “Vulkaanijumalanna Pele moodsas Hawaii kultuuris”.

Vulkaanijumalanna Pele.

Loengu peab Nichole Pono Weimer, kes on pärit Ameerika Ühendriikidest, Hawaiilt ning õpib praegu Tartu Ülikooli magistrantuuris. Hawaii on aastakümnete jooksul tänapäevastunud, kuid siiski mõjutavad iidsed legendid ja müüdid jumalatest ning jumalannadest ikka veel kohalikke elanikke ja kajastuvad lugudes, millel põhineb nende kultuuriline identiteet.

Loengus Hawaii kultuurist keskendub Nichole Pono Weimer eriti vulkaanijumalanna Pele vibreerivale kohalolule moodsas Hawaii kultuuris.

Muusika

Kohaliku muusikaskeene põranda alt avangardi ja põnevaid helieksperimente maitsekalt kanaldav Estrada Orchestra on valmis saanud oma 4. albumi “Zucker Tanzclub”, mida esitletakse 28. novembril Sveta Baaris.

Kui eelnevalt on novaatorlike muusikameeste Misha Panfilovi ja Volodja Brodsky juhitud rühmitus mänginud pigem jazzi erinevate kosmiliste kõladega, siis värske LP kolistab hoopis krautrock’i psühhedeelsetes kodades. Ärge laske end eelmainitud märksõnadest hirmutada – vaatamata nende uhkeldavale kõlale tähistavad nad Estrada Orchestra puhul eelkõige värskust ja dünaamikat ning härrade looming pakub helielamusi kõigile, kes muusikas vähegi hinge hindavad.

Esitlusele tulev album ilmus augustis plaadifirma Funk Night alt, kuid uus saund pole veel laval, publiku ees hingata saanud, seega saab debüüt kindlasti olema tunnistamist väärt. Lisainfo ja sündmus Facebookis.