Vello Nelikendkaks: mis värk selle kliimaga on?

Illustratsioon: Pudistik, instagram

Muutub siis kliima või ei muutu? Ähvardab meid siis inimtegevuse tagajärjel ülemaailmne soojenemine või mitte? See on hetkel põhiküsimus.

Näiteks mina olen hetkel dilemma ees, et kas täita oma ammune unistus ja osta mere äärde suvila või mitte. Ei ole ju mõtet raha sellele kulutada, kui varsti jääpangad ära sulavad ja meri tõuseb paar meetrit. Mul pole mingit kasu suvilast, mis asub vee all. Ei saa normaalselt grillida, ei saa herneid ega maasikaid maha panna, sest kui peenrad on vee all, tulevad merest tursad ja  pistavad kõik nahka. Kaheksajalad aga haagivad oma iminapad terrassilaudade külge ja veavad kogu krempli koos mu uue kalli gaasigrilliga kuhugi pimedasse sügavikku, kust mul pole neid iialgi võimalust tagasi saada. Isegi mitte politsei või kohtuga.

No vot ja niimoodi ongi lihtne inimene selle kliimaküsimusega hädas ja ei tea, keda uskuda, sest üks pool ütleb, et soojeneb küll ja inimese mõjul, teine aga, et sa oled loll ja kliimahüsteerik, et ei soojene ta midagi, see on vaid vasakpoolsete väljamõeldis ja üleüldse oled sa punane. Ja LGBT-lane.

Ühesõnaga väga segane värk, aga mul oli selles kliimaasjas kiiresti selgust vaja, sest maakler juba küsis, et otsusta kähku ära, suvilal on teisigi huvilisi.

Mõtlesin ja mõtlesin, et kuidas seda kliimasoojenemise asja enda jaoks selgeks saada, ja ega muud ei suutnudki välja mõelda, kui et tuleb ise Kuuse-taadiks hakata, talupoja tarkust kasutada ning vanarahva kombel asuda loodust vaatlema ja sellest siis mingeid endeid välja lugeda. Näiteks, et kui pääsukesed madalalt lendavad, siis on vihma oodata. Või kui sipelgad kevadel pesa otsa ronivad, siis on suvel palju päikest tulemas. Oma kogemusest teadsin sellist seaduspärasust, et kui koer salaja tuppa laseb, siis on õues nii kehv ilm, et isegi koer ei taha õue minna.

Kõik oleks olnud ilus, aga probleem oli selles, et need on sellised väikesed ennustused homse päeva, nädala või suve kohta. Kui aga ikka hakkad suvilat ostma, siis on vaja pikka prognoosi dekaadi või isegi 50 aasta peale, sest ega ma suvilat üheks suveks osta, tahaks ikka ise seal kuni surmani toimetada ja siis lastele edasi pärandada, seega oleks vaja loodusest kindlamaid vihjeid. Mis asi oleks pääsukestest ja sipelgatest usaldusväärsem?

Siis taipasin! Poliitikud! Muidugi! Suured protsessid ja trendid käivad ikka läbi poliitikute, läbi nende tegude ja otsuste. Seega, kui tahad teada, mis kliimaolud valitsevad 50 aasta pärast, jälgi poliitikuid. Indikaatorliigiks, kelle käitumisest kliimamuutuse olemasolu kohta midagi välja lugeda, võtsin suitsupääsukeste ja sipelgate eeskujul kohaliku indigeense põlisliigi EKRE ja selle 10 000-lise populatsiooni.

Asusingi siis EKRE poliitikuid ja fänne kliimasoojenemise seisukohast vaatlema. Alguses olid nad ikka väga vastu ja paugutasid, et kliimamuutus on väljamõeldis ja Sorose propaganda kätetöö. Mitu kuud materdati, et see on jama ja nemad iial ei lähe kaasa mingi kliimahüsteeriaga, see kõik on vale ja võltsing. Ja LGBT.

Jälgimisandmetele tuginedes võisin veenduda (99% tõenäosusega), et kliimasoojenemist pole olemas ja üleujutus minu tulevast mereäärset suvilat ei ähvarda. Tõstsingi juba telefonitoru, et maaklerile helistada, kuid siis äkki, vastu sügist toimus ootamatu muutus, kui Jüri Ratas teatas, et Eesti ühineb kliimaneutraalsuse programmiga. Jäin põnevil ootama EKRE reaktsiooni.

Seda esialgu ei tulnud ega tulnud ning valitses täielik vaikus – seda nii EKRE-laste sotsiaalmeediakontodel kui ka Uutes Uudistes ja Objektiivis. Siis aga ilmus peakohale üks väike pilveke ja hakkas veidike tibutama ehk Martin Helme tegi ajalehes pisikese avalduse ja pobises mokaotsast, et kliimaneutraalsusele üleminek peab olema jõukohane ja arvesse tuleb võtta sotsiaalseid, majanduslikke ja blablablablabla tegureid… Lisaks kasutas ta seal väljendeid –  “peame liikuma edasi”, “peame vaatama”, “kalkuleerima”, “arvestama”,  “jõukohane”, “järkjärguline”, “vajadused-võimalused”. Ühesõnaga täiesti tavaline poliitiku häma, kui ta peab tunnistama mingit tõsiasja, samal ajal püüdes säilitada oma nägu ja tõsiseltvõetavust.

Siit tuletasingi, et kui EKRE juba sellise kliimaneutraalsuse plaaniga kaasa läheb, siis on kliimasoojenemine ilmselt tõsiasi. Kui ikka EKRE ülimalt jäikades seisukohtades saab toimuda selline massiivne ja põhimõtteline tektooniline muutus, siis ilmselt on kliimamuutus tõsi!

Tõmbasingi kohe maaklerile kõne peale ja ütlesin, et pista see allveesuvila endale persse ja otsi mõni teine loll! Mina kalmaaride ja haidega kokku ei koli! Teise kõne võtsin paadipoodi ja soetasin endale aerupaadi. Kolmanda kõne võtsin Pärnu Jahtklubisse ja rentisin kaikoha järgmiseks sajaks aastaks.

Ja uus vanarahvatarkus on, et kui EKRE ühineb kliimaneutraalsuse programmiga, siis on kliimamuutus tõsiasi.

Vello Nelikendkaks

Vello Nelikendkaks on õppinud Rääma Põhikoolis ja Tallinna Ärikallakuga Õlikoolis. Hetkel elab Calicias, Hispaanias. Oma satiirilises kolumnis "Mitte ilmtingimata uudised" uurib ta Eesti elu ja paljastab poliitika telgitaguseid. Loe artikleid (14)