Disainipodcast “Ilusatest asjadest”Getter Kuusmaa: proovin ennast mitte väga raamidesse suruda

Foto Iris Janvieri kollektsioonist. | Foto: Getter Kuusmaa

Disainer Kadri Kruusi podcast’i “Ilusatest asjadest” külaliseks on foto- ja videograaf Getter Kuusmaa, kes elukutselise sportlase lapsena (Getteri isa on endine tippkorvpallur Aivar Kuusmaa – toim.) on jõudnud elada ja õppida paljudes erinevates riikides, näiteks Kreekas, Belgias, Inglismaal. Õpingud Inglismaal, kus ta tegeles kunsti, disaini, filmi, meedia ja fotograafiaga olid need, mis panid Getteri mõistma, millise valdkonnaga tahab ta oma elu siduda. Milline näeb välja ühe foto- ja videograafi argipäev?

Mõtteid vestlusest:

Pildivõlur Getter Kuusmaa.
  • Fotograafi töö on loominguline, aga samas nõuab ka tihti enda “mina” allasurumist. Fotol või videol peab eelkõige esinema brändi või disaineri idee, kuid alati on selles kindlasti ka autorit.
  • Kuidas sünnib üks foto? Tihti algab see nii, et disainer kutsub sind külla, tutvustab oma tooteid, sellest omakorda tekib mingi inspiratsioon, teatav meeleolu. Samuti annavad inspiratsiooni raamatud, filmid, Pinterest, tänaval ja internetis nähtu. Ja sellisel hetkel, kui sa tutvud disaneri loominguga, jooksevad need eelnevalt nähtud asjad sul ajus kokku ja tekibki idee, mida sa tahad teha. Tihti idee ka muutub, sest võttepäeva jooksul võib juhtuda midagi ootamatut või ägedat. Proovin end mitte väga raamidesse panna ning olla võttepäeval avatud uutele asjadele ja mitte liigselt detaildes ja stsenaariumites kinni olla, muidu kaob loomingulisus ära.

Getteri moelühifilme on juba kaks aastat järjest näidatud ka moefilmide festivalil MoeKunstiKino. Sellest on kujunemas traditsioon. Getteri jaoks on need videod suurimaks eneseväljendamise võimaluseks, justkui isikunäitus. See on tema jaoks lihtne projekt, sest pole piire ja võimaldab teha koostööd lemmikbrändide ja disaineritega.

Podcastis “Ilusatest asjadest” vestleb aksessuaaridisainer Kadri Kruus, naiste “salarelvade” looja, erinevate põnevate (loome)inimestega, kelle tööd ja tegemised tema omadega ristuvad. Vestlustes kooruvad välja külaliste kasvamislood ja ilusate asjade loojate igapäevased tegemised.