Raivo Vare: nüüd on see ametlik kreedo

Foto: Breitbart

Donald Trumpi äsjane esinemine ÜRO Peaassamblee kõnepuldist oli omamoodi märgiline. Seal oli kokkuvõetult esitatud tema kui maailma juhtriigi liidri nägemus kaasaegsest maailmast ja enda poliitilistest prioriteetidest. See pole lihtsalt üks järjekordne valvekõne, vaid iseloomulik kokkuvõte praeguseks juba käivitunud poliitilistest protsessidest nii kõneleja kodumaal kui ka mujal.

Alanud on uus aeg. Ja kuigi selles kõnes oli tajutav otsene sõnum kodupublikule seoses lähenevate presidendivalimistega, oli see samal ajal tulevase presidendiaja poliitika põhisuundadest. Arvestades USA kui maailma jätkuvalt juhtiva riigi mõjuga poliitikale laiemalt, on igati mõistlik püüda aru saada, mida meil kõigil on oodata. Kui jätta kõrvale paljusid valdav tunne, et tegu on vaid mööduva nähtusega ja kõik pöördub tagasi vanadele radadele, kui Trump ei osutu tagasivalituks või ta kõrvaldatakse, siis tuleks ikkagi lähtuda eeldusest, et tegu on võib-olla hoopis laiema nähtusega, mis sisuliselt polegi kinni vaid presidendi rohkem või vähem värvikas isikus.

Raivo Vare

Raivo Vare on hariduselt jurist, lõpetanud Tartu ülikooli õigusteaduskonna ja EBSi magistriprogrammi cum laude. Olnud riigiminister ning teede- ja sideminister, tippjuht pangandus- ning transpordi- ja logistikasektori firmades. Tegev paljude avaliku sektori ja erialaorganisatsioonide, samuti eraettevõtete juhtorganites. Kord kuus vahendab Raivo Vare Edasi lugejatele oma mõtteid tähenduslikest rahvusvahelise elu sündmustest. Loe artikleid (98)