Hannes Kuhlbach: kadedus ja kättemaks ei ole head nõuandjad

Kättemaks ei ole lahendus, sest tekitab kättemaksu-spiraali, kuna viib uuele ringile, tagasitegemiseni. Vastavalt tüli eskaleerub ja muutub juba omaette suhtlusviisiks. I Foto: Unsplash.com

Tunded määravad rahulolu eluga rohkem, kui tahame tunnistada. Õnnelik olemiseks peaksid head tunded olema ülekaalus võrreldes halbadega. Kuidas aga toime tulla, kui kadedus närib hinge ja õhk on kättemaksuplaanidest tiine? Pere, kollektiivi, rahvuse, riigi tasandil? 

Salman Akhtar, väga produktiivne psühhoanalüütik, kirjanik ja luuletaja, refereerib oma raamatus “Kättemaks” isa, kes olevat õpetanud oma poega “Ära vihasta, vaid maksa kätte” (Do not get mad, get even). Igasugune kuum tunne, soov tasakaal ruttu taastada, tuleks vaigistada tasapisi hubisevaks leegiks, mis hõõgudes kättemaksusoovil küpseda ja laagerdada laseb. Küllap ükskord saabub aega….

Hannes Kuhlbach

Hannes Kuhlbach on kliiniline psühholoog. Tegusa elu jooksul on ta olnud erinevates ametites kinnisvaramaailmas, suhtekorralduses ja panganduses. “Kõiges, mida saab nimetada äriks, on sügav inimlik ja isiklik pool ning just see aspekt huvitabki mind oma tänastes tegevustes. Omades oma töös privileegi näha sügavale inimeste eludesse ja sisemaailma, äratab see ka endas varjatud tundeid ja mõtteid. Neid ongi heameel üldistatud ja põimitud kujul Edasi veergudel avatud ja mõtelda armastavale lugejale edastada." Loe artikleid (66)