Disainipodcast “Ilusatest asjadest”Kaia Saarna: parimad ideed tulevadki juhuslikult, mitte üle mõeldes

Kaiale on väga südamelähedased loodusmotiivid alustades kadakaoksast ja pärnalehest lõpetades virsikukividega.

Disainer Kadri Kruusi podcast’i “Ilusatest asjadest” külaliseks on ehtekunstnik Kaia Saarna, kelle looming on justkui kummardus loodusele – tema omanäolised ehted on loodusest inspireeritud või lausa looduslikest materjalidest valmistatud. Kaia Saarna juured on kindlalt kinni Hiiumaa rannas, kuigi elanud ja loonud on ta nii Kreekas kui ka Pariisis.

Mõtteid vestlusest:

Hiiumaa tüdruk Kaia Saarna teadis juba koolitüdrukuna, et tahab kindlasti minna õppima kunsti. Ja läkski üksi Tallinna Pelgulinna kunstiklassi, tahtmine kunsti õppida oli nii suur. EKAsse sai Kaia sisse esimesel katsel ja on nüüdseks tegelenud ehtekunstiga juba 13–14 aastat.
  • Kunstikooli kui ka ülikooli aeg oli tõeline elukool – põnevad inimesed, ühikaelu, ühistegevused, huvitavad praktikad. Kunstiakadeemia ajast on Kaial eredalt meeles Sirje Runge värvusõpetuse aine, mis on mõjutanud ka tema loomingut.
  • Juhuslikkusest loomingus. Nektariinikividest kõrvarõngaste mõte tuli nii, et juhuslikult sattusid kätte n-ö head nektariinid. Kõigepealt tegi Kaia nektariinikividest musta ja hõbedaga kõrvarõngad iseendale ja et need tundusid teistelegi huvitavad, siis tulid ka esimesed tellimused.
  • Ettevõtjana alustamine on väga raske. Ebakindlust oli palju ja raha vähe. Aga tahtmine ise teha oli väga suur ja Loomeinkubaator on suureks toeks.
  • Kreekasse minnes kartis Kaia kaotada oma Eesti kliendid. Lõpuks ta siiski läks – ja ei kahetse. Kreekas olles muutus ta Eesti klientide jaoks isegi eksootilisemaks ja huvitavamaks, nn Kreeka vaib oli juures. Kreeka erksatest, puhastest ja päikselistest värvidest ning eksootilistest taimedest inspireerituna muutus värviliseks ka Kaia looming.
  • Pariis oli šokk. Kaia elas kesklinnas ja linn tundus suur, lärmakas ja kallis, kuid samas – visuaalselt ilus oma suursuguste muuseumide ja parkidega. Kreekasse armus Kaia kahe aastaga, kuid Pariisiga sõbraks ei saanudki. Ehk on põhjus selles, et Kreekas on meri – nii nagu Hiiumaal.

https://open.spotify.com/episode/76rkuf0kbqYpI3Ll5kRJBg

Kaia Saarna Hiiumaa ateljee.

Podcastis “Ilusatest asjadest” vestleb aksessuaaridisainer Kadri Kruus, naiste “salarelvade” looja, erinevate põnevate (loome)inimestega, kelle tööd ja tegemised tema omadega ristuvad. Vestlustes kooruvad välja külaliste kasvamislood ja ilusate asjade loojate igapäevased tegemised.