Endrus Arge: kui toode on kvaliteetne, siis müük pole raske. Eesti bränd

Sileni kõnekabiin.

Küllap on iga avatud kontoris töötav inimene kogenud hetki, kui tahaks ümbritseva melu lihtsalt välja lülitada, et saaks segamatult teha olulise kõne või pidada koosoleku. Helikindlate telefonikabiinide ja nõupidamisruumide kontseptsioon Silen Space just seda võimaldab. Tänaseks on vaevalt aastavanune idufirma oma tootega edukalt maailma vallutamas ja tema kabiine leiab nii Amazoni, Adidase, Maerski kui ka paljude teiste suurte korporatsioonide kontoritest. Spotify ostis ära suisa messil väljas olnud tooted ja tellib juurde. Rääkisime Sileni teekonnast firma juhi Endrus Argega.

Mis on teie lugu, kuidas Silen alguse sai, kuidas te selle pealtnäha lihtsa ideeni – teha kõnekabiine – jõudsite?

Silen kasvas välja Eesti ettevõttest Wallenium, kus juba 2006. aastal saime aru, et sarnane toode äratab suurt huvi. Selge vajadus tekkis aastal 2011, mil ühele Soome kliendile kuni 4 inimest mahutavaid ruume ehitasime. Nad olid juba toona hea õhuvahetuse ja helipidavusega, kuid välja nägid nagu tavalised kastid.

Aastal 2017 otsustasime anda tootele uue, modulaarse kontseptsiooni ja siit sündiski uus tooteperekond Space, mida Silen täna pakub. Rattad kabiinide alla tulid n-ö töö käigus, aga see on osutunud tõeliselt unikaalseks omaduseks. See oli tegelikult kõigile üllatus, et nii lihtsa asja peale poldud antud tootesegmendis tuldud.

Võib vist öelda, et Silen müüb vaikust. Tänapäeva mürarikkas maailmas on sellisel tootel ilmselt nõudlust küllaga. Kui palju on teil konkurente? Kui suur tegija te maailma mõttes olete?

Just, müüme vaikust. Tegelikult ka privaatsust, mis on üldjuhul avatud kontorites suur probleem. Oleme tänaseks kogenud, et nõudlus on suurem, kui suudame täita. 2017. aasta sügisel lugesime kokku umbes 50 konkurenti, aga neid on kindlasti rohkem. Maailma mõistes oleme siiski algaja, kuigi kasvame praegu väga kiiresti.

Mis teeb teie toote eriliseks?

Sileni kõne- ja koosolekukabiinide suurim erinevus võrreldes teistega on mobiilsus ja seegi, et vajaduse korral saab kabiinimooduleid lisades ruumi suuremaks kasvatada või hiljem neid uuesti väiksemaks teha. Lihtsustatult öeldes võib alustada kabiinist, millesse mahub töötama paar inimest, ja firma kasvades suurendada koosolekute ruumi vastavalt vajadusele. Seejuures pole vaja muretseda värske õhu nappuse pärast, sest iga moodul on varustatud individuaalse täisautomaatse õhuvahetussüsteemiga.

Kui paljud räägivad modulaarsusest, siis tavaliselt tähendab see mooduleid, mille ümberpaigutamiseks vajatakse paigaldustiimi, ja see on puhas kulu. Sileni kabiinid on kõik ratastel ja see annab nii ümberpaigutamisele ruumis kui ka kabiinimoodulite kokku-lahkulükkamisele täiesti teise dimensiooni – seda saab teha igaüks ja minutitega. Uude kohta kolimisel saab kabiini demonteerida ja kaasa võtta. Oleme selle teinud geniaalselt lihtsaks.

Mis on teid aidanud jõuda nii kaugele, et teil on esindajad juba üle maailma?

Esiteks Walleniumi ja Sileni meeskonnad on olnud ise tublid ja töökad. Vähetähtsaks ei saa pidada agentuuri Velvet loomingut, kelle abil oleme loonud ägeda veebikeskkonna ja töötanud väga tõsiselt toote kui teenuse kasutajakogemusega. Kasutajakeskkonna disain on tänapäeval aina olulisem ja selles osas oleme saanud palju abi koostöös EAS-iga toimunud seminaridest ja programmidest. Ülejäänu on puhas töö ja pidev tõestamine, et suudame pakkuda kvaliteetsest maailmaklassi toodet ja teenust.

Kuidas Sileni bränd sündis ja kuidas te end turundate?

Brändi nimeni jõudsime koostöös agentuuriga Velvet ja see oli väga huvitav protsess. Müüme ju tegelikult vaikust, millele nimi ka viitab, ja seda peamegi oma brändi tuumaks või pigem lubaduseks. Tänapäevases mürarikkas maailmas on see suur väärtus. Vaikuses suudab inimene keskenduda. Ja kui suudad keskenduda, suudad olla loov. Koos selle vaikuse või privaatsusega pakume loomulikult palju lisandväärtust, mis kokkuvõttes annab kasutajatele väga lühikese ajaga palju tagasi.

Turunduses kasutame peamiselt interneti ja sotsiaalmeedia võimalusi, kuid oma parimaks turundajaks peame siiski kasutajaid endid, aga ka müüjaid. Viimastele oleme välja töötanud võimsad digitaalsed tööriistad, mis aitavad kõiki Sileni müüjaid üle maailma.

Milline on teie kogemus, kas Eestist pärit asja on lihtne müüa? On see üldse teema, kus midagi on valmistatud?

Sileni kogemuse põhjal otsustades pole müük raske, kui sul on väljapaistvate omadustega ja kvaliteetne toode.

Ilmselt olete te parim asjatundja ütlema, kuidas vaikust turundada. Mõneti tundub see sama ulmeline kui kunagi idee poes vett müüma hakata.

Vaikuse turundamine on nagu hingamine, enamasti me ei mõtle selle vajadusele, aga see on loomulik. Panustamegi lihtsusele.

Teie kabiinid näevad välja väga apple’likud, kas see oli taotlus ja kas see sarnasus on teid kuidagi ka aidanud?

See pole olnud taotlus, see on pigem tunnetuslik, kuid samas järgib meie esimese prototüübi disaini, mille valmistasime juba 2006. aastal.

Mida esimene aasta uue tootega on teile õpetanud?

Kui sul on suurepärane toode, siis võib müük olla üllatavalt lihtne.

Mis on täna teie kõige suurem väljakutse? Kus on Silen aasta pärast?

Usume, et aasta pärast oleme endiselt Tallinnas. Suurimaks väljakutseks on ühelt poolt talentide kaasamine Sileni meeskonda ja teiselt poolt tootmise arendamine kiiresti kasvavate müügimahtude tingimustes, samal ajal toote ja teenuse kvaliteedis mitte järele andes.

Edasi aitab väikestel ja keskmise suurusega ettevõtetel kasvada. “Eesti bränd” on rubriik, kus tutvustame ettevõtlike Eesti inimeste loodud ettevõtmisi, et neil läheks veel paremini. Loodame, et nende lood ja teod mõjuvad lugejatele inspireerivalt.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (261)