Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – september

Peipsi sibulad.

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda. Valik peagi algava kultuurisügise sündmusi on teie ees.

Teater

Ugala Teater avab hooaja musta ent sooja komöödiaga ehk Ringo Ramuli lavastusega “Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus”. Viljandi eakatekodus on kõik valmis Allan Karlssoni 100. sünnipäevaks. Musta huumori ja elava muusikaga vürtsitatud lugu on väikesest inimesest, kes suudab suurte sündmuste keskel jääda iseendaks ja uskuda kõige kiuste inimlikku headusesse. Lavastuse aluseks on populaarse Rootsi kirjaniku Jonas Jonassoni 2009. aastal ilmunud, elujaatuse tippteoseks nimetatud romaan, mille lavastaja ja dramaturg on kohandanud eesti oludele. 2013 esilinastus Rootsis romaanil põhinev film, mis kogu palju vaatajaid ja sai kriitikute kiituse osaliseks ka siinsamas Eestis. Laval on Aarne SoroJanek Vadi, Kadri Lepp, Luule Komissarov, Martin Mill, Laura KalleOleg Titov ja teised. Etendused septembri teises pooles. 

“Elagu elu, mis põletab rinda” kujutab endast teist osa tetraloogiast, mille esimeseks lavastuseks ja inspiratsiooniallikaks järgmistele osadele oli Vaba Lava 2017/2018 hooaja kuraatoriprogrammis etendunud „Kevadine ärkamine“, mis põhines saksa näitekirjanik Frank Wedekindi samanimelisel näidendil.

Vaba Lava. Sel suvel pakkus teatrimaailmas konkurentsitult kõige enam jutuainet Vaba Lava, ennekõike selle Narva maja, kus paradoksaalsel kombel suve jooksul tegelikult mitte midagi ei mängitudki. Nii Tallinnas kui ka Narvas läheb aga hooaeg kohe septembris käima uuslavastustega ning ootusärevus on põhjendatud. Vaba Lava uue tiimi esimese hooaja avab Narvas Venemaalt pärit lavastaja Juri Kviatkovskij “Lõhe” (18.09), mis uurib, kuidas piiri tekkimine 1990. aastate alguses peegeldus Narva ja Ivangorodi elanike saatustes – hilissügisel jõuavad etendused ka pealinna publikuni. Tallinnas alustab Vaba Lava aga prantsuse-belgia lavastaja Armel Rousseli “Elagu elu, mis põletab rinda” etendustega.

Prantsuse-belgia lavastaja Armel Rousseli ja eesti näitleja Jarmo Reha koostöös valmib dokumentaallavastus „Elagu elu, mis põletab rinda“. Armastus, surm, iha, seks, tabud ja vabadus on teemad, mida erinevate vaatenurkade alt ning erinevas dramaturgilises keeles käsitletakse kõigis tetraloogia osades. Armel Rousseli globaalne haare ja uudishimu viib teda Euroopast kaugemale – Jaapanisse, Kongosse ja Indiasse, riikidesse, kus toimuvad ka Armeli ja Jarmo dokumentaallavastuse rahvusvahelised residentuurid.

Arhitektuur/disain

Eesti Arhitektuurimuuseumi ees on alates septembri keskpaigast alates kahel aastal võimalik imetleda V Tallinna Arhitektuuribiennaali TAB 2019 installatsioonikonkursi võidutööd “Steampunk”, ligi nelja meetri kõrgust liitreaalsus-keskkonnas ehitatud puidust paviljoni. Konkursi “Kodud ja kojad” võidutöö autorid Gwyllim Jahn, Cameron Newnham (Fologram, Austraalia), Soomeen Hahm Design (Suurbritannia), Igor Pantic (Suurbritannia) kasutasid põnevat aurutatud puidu painutamise tehnikat ning innovaatilist ehitusmeetodit, mille käigus kuvati projekt spetsiaalsete prillide abil ehitaja silme ette.  “See on kõige suurem ja kõige ambitsioonikam projekt maailmas, mis liitreaalus keskkonnas seni ehitatud on,” ütles üks võidutöö autoritest Gwyllim Jahn. 

Muuseumis sees avatakse 11. septembril näitus “Ilu loeb”, mis jääb avatuks 17. novembrini. Tervet Arhitektuuribiennaali programmi näeb siit.

Eesti ja Baltikumi olulisim arhitektuurifestival Tallinna Arhitektuuribiennaal TAB 2019 teemal „Ilu loeb. Ilu tagasitulek“, mille avanädal on 11.-15. septembril, tõstab üle 80 aasta taas päevakorrale ilupüüdluse kui arhitektuuri käivitaja teema.

Kino

Septembri lõpul linastub Eesti väärtfilmikinodes Ursula Macfarlane’i dokumentaalfilm “Puutumatu”, mis vaatleb ahistamisjuhtumite tõttu skandaali sattunud kuulsa USA filmi- ja seriaaliprodutsendi Harvey Weinsteini ning #metoo liikumist. Filmis võtavad avameelselt sõna Harvey Weinsteini endised kolleegid, näitlejannad, ajakirjanikud – naised, kes süüdistavad meest seksuaalses ahistamises. Nende süüdistuste pinnal sai alguse suurem #MeToo kampaanialiikumine, mis on nüüdseks levinud üle maailma ja julgustab välja astuma ahistamise vastu.

Kirjandus

15. septembril toimub Tartus, kultuuriklubis 11 luuletaja Sveta Grigorjeva autoriõhtu.

Kohtumisõhtul kõneldakse terava väljenduskeele ja sotsiaalkriitilise, sealhulgas eestivenelaseks olemise teemasid käsitleva luuletaja loomingust. Eesti luulemaailma korduvalt raputanud Grigorjevat on ülistatud ja laidetud, nimetatud “nooreks ja vihaseks autoriks”, “kelle sõnad ajavad barrikaadidele” kui ka “sõnulseletamatu raevuga” tõelise ilu kättetoojaks. Kohtumisõhtu toimub Veljesto ruumides.

Grigorjeva võiks edukalt olla särav kolumnist, just selline, kelle puudumise pärast peaks eesti arvamustoimetajad iga jumala päev silmad peast nutma, aga nad ei nuta muidugi, sest eks ole õpitud läbi ajama sellega, mis on, ja on ikka üks ja seesama.”  – Vilja Kiisler, arvustuses Grigorjeva luulekogule “American Beauty”.

Kunst

Tallinna Kunstihoones toimuv näitus „Elavhõbe” käsitleb elu pärast fotograafiat – ehk fotograafilisuse ajastut. Tallinna Fotokuu kaasaegse kunsti biennaali teine rahvusvaheline grupinäitus avaneb Tallinna Kunstihoones 13. septembril.

Oma hiljutistes tekstides ning näitustel on kunstnik Simon Dybbroe Møller tõstatanud argumendi, et fotograafia kui selline on lakanud eksisteerimast ning on taandunud vaid võrdluspunktiks.

Näitus „Elavhõbe”, mille on loonud kunstnik Simon Dybbroe Møller ja kuraator Post Brothers, pakub vaatajale võimalust tehnoloogilisest arengust tulenevaid maailma tajumise viise kriitiliselt analüüsida.Näitust saadab Dybbroe Mølleri ja Post Brothersi koostatud linastuste seeria „Lifeblood Film Club”, mis toob vaatajateni keha ja kaamera vahelist suhet lahkavad filmid autoritelt, nagu Stan Brakhage, Kate Craig, Barbara Hammer, Laure Prouvost ja teisted.

Näitus avatakse 13. septembril kell 18:00. Kuraatorituur Post Brothersi ja Simon Dybbroe Mølleriga leiab aset laupäeval, 14. septembril kell 14:00, millele järgneb esimene linastus seeriast „Lifeblood Film Club” kell 19:00 Kuku klubis.

Varia

Peipsi vanausuliste piirkonnas ja Sibulateel toimub puhvetite päeva raames mitmeid põnevaid sündmusi ning avastamist jagub nii gurmaanile kui kunsti- ja ajaloohuvilisele. 14. septembril avavad uksed 23 kohalikku talu või peret, et pakkuda mõnusaid eineid ja meelitada kohale inimesi kaugelt ja lähedalt. Lisaks puhvetite päevale on võimalik tutvuda legendaarsele Sibulateele jäävate mälestiste, kirikute, vene stiilis restoranide ja Peipsiveere loodusega.

Loe lähemalt Sibulatee ja puhvetite päeva kohta siit.

Peipsi sibulad.