Fotolugu: “Gammelyni tütar”

"Gammelyn's Daughter" seeriast "Wonderland". | Foto: Kristy Michell / Fotografiska Tallinn

Näitus „Imedemaa”, mille üks töödest on “Gammelyni tütar”,  on fotograaf Kirsty Mitchelli viie aasta pikkune projekt, mis algas 2009. aasta suvel – mõni kuu pärast tema ema traagilist surma vähi tõttu. Sellest sai fotokunstniku viis valusast reaalsusest põgenemiseks leides tee tagasi lapsepõlve muinasjutulisse maailma. Kunstniku kujutlustest sündinud karakterid said vabalt rännata kaamerasilma ees tema kodu lähedal asuvas metsas. See on lugu, mis jutustab ühest sügavast leinast välja tulemise teekonnast.

Mitchelli lugu algab noore ja eduka moedisainerina, kes õppis kunstiajalugu ja kel oli väga lähedane armastav suhe oma emaga. Kuna Mitchelli ema oli inglise keele õpetaja, siis tema suureks kireks oli kirjandus ning talle valmistas suurt rõõmu oma tütrele raamatute ettelugemine. Kui emal diagnoositi ajukasvaja, siis tütre maailm varises kokku ja tema leinast sai kui iidne metsamaa, mis ümbritses naise kodu ühes Inglise maakohas.

Fotograaf planeerib ja valmistab oma pildid hoolika detailitäpsusega ette ning disainib silmapaistvad kostüümid ja rekvisiidid – see võib aega võtta isegi kuid. Iga element on austusavaldus emale, mis on seotud tütre raamatumälestustega lapsepõlvest, leinaga täiskasvanueas ja taasleitud hingelise loodussidemega.

Koos väikese modellitiimi, jumestuskunstniku ja abikaasaga ehitab ta metsades imeilusad võttepaigad oma fotode jaoks. Igas pildis on nii draamat kui karakterit, mis annab edasi rikkalikku fantaasiamaailma, ent samas tekitab äratundmist hoolimata sellest, et tegemist on autori enda loodud tegelastega.

Näitus „Imedemaa“ on Tallinna Fotografiskas kõikidele huvilistele avatud 13. septembrist 24. novembrini. Fotografiskas näeb Mitchelli enam kui 70 tööd, mis on olemas ka tema suurejoonelises fotoraamatus „Wonderland”.

The Ghost Swift, 2012. | Foto: Kirsty Mitchell
The Journey Home, 2013 | Foto: Kirsty Mitchell