Cannes Lions 2019 parimad muusikavideod: “This Is America” ja “Bluesman”

Meelelahutusvaldkond mõjutab ja loob kultuuri. Loovusfestivalil Cannes Lions hinnatakse kõrgelt töid, mis jutustavad lugusid nii, et publik naerab, nutab ja hoolib, otsib ja jagab neid. Entertainment Lions for Music kategoorias anti sel aastal välja lausa 2 Grand prix’d.

Artikkel ilmus esmalt Turundajate Liidu kodulehel.

Ühe Grand prix’ võitis Childish Gambino provokatiivne muusikavideo “This Is America”, mis haarab vaatajal kõrist, kritiseerides teravalt vägivalda ja rassismi USA ühiskonnas. 5 päevaga kogus see video 50 miljonit vaatamist. Praeguseks on seda vaadatud 500 miljonit korda.

Teine Grand prix samas kategoorias läks 8-minutilisele rassismiteemalisele filmile “Bluesman”, mis räägib Brasiilia ühiskonnas toimuvast varjatud orjastamisest. Kuigi tumedanahalised inimesed moodustavad Brasiilias 64% elanikkonnast, teenivad nad 42% vähem, kui kohalikud valged. Vaid 5% neist on ärijuhid. Ja neil on kaks korda suurem tõenäosus sattuda mõrvaohvriks. Selles kontekstis lõigi muusik Baco oma albumi “Bluesman”, mis võitis vaatajate südamed, tekitas ühiskonnas diskussiooni ja lennutas Baco põrandaalusest räpiskeenest suurele muusikalavale. See on midagi enamat, kui lihtsalt album – see lõhub stereotüüpe, võitleb rõhumisega ja lööb rassismi nokauti. See on äratus.

Cannes Lions on maailma suurim loovusfestival, mis toimus 17. – 21. juunil Cannes’is.