Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – august

Tartus algab armastusfilmide festival Tartuff.

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda. Valik augusti kultuurielamusi on teie ees.

Arhitektuur

Konkursi “Kodud ja kojad” võidutöö kerkib Arhitektuurimuuseumi ette.

Arhitektuurimuuseumi ees saab jälgida ligi nelja meetri kõrguse tulevikutehnoloogiat kasutades ehitatud paviljoni kerkimist, mis valmib kuu lõpus ja jääb sinna kaheks aastaks.  V Tallinna Arhitektuuribiennaali TAB 2019 installatsioonikonkursi võidutöö “Steampunk” autorid on Gwyllim Jahn, Cameron Newnham (Fologram, Austraalia); Soomeen Hahm Design (Suurbritannia); Igor Pantic (Suurbritannia), kes kasutavad põnevat aurutatud puidu painutamise tehnikat ning innovaatilist ehitusmeetodit, mille käigus kuvatakse projekt spetsiaalsete prillide abil ehitaja silme ette.  “See on kõige suurem ja kõige ambitsioonikam projekt maailmas, mis liitreaalsus keskkonnas seni on ehitatud,” ütles üks võidutöö autoritest Gwyllim Jahn. Lisaks sellele, et installatsiooni ehitamise meetod on unikaalne, on seda ka Steampunki disainikeel. “Ehitame Tallinnas valmis midagi, mida seni on nähtud vaid digitaalselt,” ütles Jahn.

Kino

Tartus täitub juba traditsiooniks saanud nädalavahetusel augusti keskel Raeplats taas armastusfilmidega, kui algab armastusfilmide festival Tartuff. Vabas õhus näidatakse mitme päeva jooksul armastusteemalisi ja armastusele ja suhetele pühendatud filme. Paljud filmidest on ka erinevatel festivalidel äramärkimist leidnud ning kavast leiab midagi igale maitsele. Nii esilinastub festivalil ka Metallica, Guns N’Roses, Korn, Rob Zombie jpt osalusel valminud dokumentaalfilm “Elagu rock!”, mis räägib fännidest, kelle jaoks on rokk midagi enamat kui ainult muusika.

Üks oodatumaid filme on kindlasti dokumentaalfilm „Marianne ja Leonard. Armastuse sõnad” – laulja Leonard Coheni ja tema norralannast muusa Marianne Ihleni luguTartu linna augustis meluga elavdav festival kaasab kogu linnaruumi, sest toimuvad eriüritused ning ka legendaarseks saanud Armastuse pidu. Filmisõprade rõõmuks on kõik vabaõhu linastused tasuta. Festivali info ja Facebook’i sündmus.

Kunst

Rick Owensi stiilinäide.

Kumus näeb sünge joonega Ameerika moekunstniku Rick Owensi ja Eesti veidrik-räppari Tommy Cashi loomingut seob huvi destruktiivse ja kergelt deformeerunud keha vastu. See uusgootilik trend, mis moelavastustes mõjub paheliselt ja muusikavideotes šokeerivalt, tuleb näitusel vaatluse alla nii Rick Owensi erakordsete kostüümide, Tommy Cashi videote kui ka mõlema praktikat siduvate uute teoste kaudu. Näituse kuraator on Kati Ilves. Näitus on avatud veel kuni 15. septembrini.

Kirjandus

IDA raadios saab kuulata kirjandusajakirja Värske Rõhk saadet “Rõhk”, kus vesteldakse kirjandusest, loomingust, eesti keelde tõlgitud või eesti autorite värsketest teostest. Saatekülalisteks on nii Värske Rõhu toimetajad eesotsas Carolina Pihelgasega kui ka kirjanikud-autorid ise. Aeg-ajalt käivad stuudios ka humanitaarid-kirjandusteoreetikud ning lisaks kirjandusele tuleb juttu ka laiematest kultuurilistest-ühiskondlikest suundumustest. Podcastina järele kuulatavad saated on kirjandussõbrale heaks kaaslaseks kas jalutuskäigule, seenele või auto-, -bussi- ja rongisõidule.

Teater

Paide teater vähendatud koosseisus: vasakult Johannes R. Sepping, Jan Teevet, Joosep Uus, Harri Ausmaa.

Paide Teatri noor ja energiast pakatav trupp on Tammsaare muuseumis, Vargamäel välja toonud suvelavastuse “Eesti jumalad”. Laval ja lava taga on töötanud ja loonud legendaarne näitleja ja artist, vürst Peeter Volkonski, näitlejannad Maarja Mitt, Ilo-Ann Saarepera (Ugala) ja Paide teatri trupp, kes lubavad endi sõnul tuua kaheteistkümnel suveõhtul kokku “ligemale pooltuhat inimest, olgu nad Oru või Mäe talust, eestlased või lätlase,d järvakad, kihnlased või maailmakodanikud, ammused tuttavad või need, kellega pole veel jõudnud tuttavaks saada. Kokku tulemine Vargamäe heinamaal on korraga lihtne ja ülev, täpselt nagu päikeseloojang, mis lõpetab päeva. Saame kokku. Võtame ennast kokku. Võtame Eesti kokku.”

Poolteist tundi enne etenduse algust toimub huvilistele ringkäik muuseumis, kus tutvustatakse kirjanik A. H. Tammsaare sünnikodu ning räägitakse ta loomingust. Info ja registreerimine muuseum@vargamae.ee. Rohkem infot etenduse kohta siit.

Varia

Tartu Toidu- ja veinifestival pakub 2.-4. augustini ehedaid Eesti maitseid Lõuna-Eesti väiketootjatelt ja pop-up restoranidelt ning rikkaliku veinivalikut. Kõigil on võimalus võtta osa avatud degustatsioonidest ja saada nõuandeid Eesti parimatelt sommeljeedelt.  Toidu- ja veininaudingutele lisavad vürtsi meelelahutusprogramm kogu perele, linnaosade kodukohvikud, ööpromenaad Emajõe ääres, lasteala ja palju muud põnevat.

9.-10. augustil kogunevad ärksad inimesed taaskord Paides, et vahetada mõtteid ja ideid Arvamusfestivalil. Festival toob kokku Eestist ja maailmast hoolivad inimesed erinevatest kogukondadest, et läbi tasakaaluka arutelu luua paremat arusaamist iseendast, teineteisest ja maailmast. Arvamustestival 2019 juhtmõte on tulevik. Kuhu liigub ühiskond, milline on tulevikumajandus, kuidas siirduda energiapöörde ja jätkusuutlikkuse suunas? Neile ja paljudele põnevatele küsimustele püüavad teemade kaupa jaotatud aladel leida vastuseid ajakirjanikud, poliitikud, kultuuri- ja ühiskonnategelased ja valdkondlikud eksperdid. Lisaks toimuvad kahe päeva jooksul eriüritused, avatud on kohvikud ja tegevust jagub lastelegi. Festival on külastajatele tasuta.

“Arvamusfestival on üks väheseid sündmusi, kus kokku saavad inimesed riigiasutustest ja vabaühendustest, kultuuritegelased, ettevõtjad, ülikoolid, ajakirjanikud, kodanikud, kes kõik on osa eesti ühisest arutelukultuurist. Arvamusfestivalil kohtume teineteisega silmast silma, et endale olulisi teemasid ja seisukohti laiemalt jagada ning jõuda parema vastastikuse mõistmiseni,” kirjeldab festivali Arvamusfestivali idee algataja Kristi Liiva.

Vaata festivali kava ja liitu Facebook’i sündmusega. Eelmise aasta festivali arutelud on järelkuulatavad siin.