Steve Keating: kõhklustest ja kahtlustest

Kui kõhkled, tuleb välja selgitada kahtluse tekkeallikas.

Endas hetkeks kahelda on normaalne. Kaksipidi mõtted puuduvad vaid neil, kel on üldse vähe mõtteid.

Kui sind vaevab mõni kahtlus, ei tähenda see seda, et oled kõiges kahtlev skeptik. See tähendab, et oled võimeline mõistuslikult asjade üle järele mõtlema. Sageli võib kõhklus teha otsuse tugevamaks ja selgemaks, mitte ei muuda seda.

Kõhklused panevad sind endalt küsimusi küsima, otsima alternatiive ja tegutsema. Kõhklused teevad meid aeglasemaks ja annavad meile aega mõelda oma äsja tehtud otsuse üle järele. Kõhklused võivad olla vajalikud ja kasulikud.

Aga…

Kõhklused võivad tuleneda ka otseselt hirmust. Hirmust läbikukkumise ees, hirmust eksida, hirmust kedagi pahandada või kellelegi pettumust valmistada. Hirmust sündinud kõhklemine on peaaegu alati väga stressirohke kogemus.

Vahel on kõhkluste põhjuseks enesekindluse puudumine. Sellised kõhklused vähendavad motivatsiooni ja panevad sind kahtlema mitte ainult sinu otsuses, vaid ka võimetes, väärtustes ning isegi sinu suhetes teiste inimestega. Vähesest enesekindlusest tulenevad kõhklused muideks toituvad iseendast ja kasvavad iga kord, kui tunned kahtlust.

Hirmust või vähesest enesekindlusest põhjustatud kõhklused pole mitte mingil viisil kasulikud, sest need panevad sind küsima valesid küsimusi.

Need panevad sind kahtlema pigem iseendas kui sinu otsuses. Sellised kõhklused ei toeta ega isegi mitte ei muuda otsust, need lihtsalt lükkavad otsuse tegemist edasi või välistavad otsuse tegemise täielikult.

Niisiis, kui kõhkled, tuleb välja selgitada kahtluse tekkeallikas. Kui see tuleneb hirmust, siis pea meeles, et ainus koht, kus hirm eksisteerib, on meie peades. Hirm saab sinu pähe pesa teha vaid siis, kui lubad sel juhtuda. Kõige kiirem ja tõhusam viis hirmuga hakkama saada on tegutseda. Tee seda, mida sa kõige enam kardad, ja hirmul ei ole enam sinu üle kontrolli.

Kui su kõhklused tulenevad vähesest enesekindlusest, siis tuleta endale meelde kõik oma varasemad õnnestumised. Kui oled varem millegagi edukalt hakkama saanud, siis oled sa kindlapeale võimeline tegema seda uuesti. Küsi endalt, mis on halvim, mis saab juhtuda, kui liigud oma otsusega edasi. Sa saad aru, et enamasti suudad sa väga hästi selle “halvimaga” toime tulla. Mõtle otsuse üle järele ning selgita välja, kuidas saad seda “halvimat” minimeerida, ja seejärel liigu edasi.

Otsuse mittetegemine kõhkluste tõttu ON otsus. See on otsus teha mitte midagi ja mitte midagi tegemine on peaaegu alati vale.

Inimesed, kel pole kunagi kõhklusi, on ninatargad kõigeteadjad, kes enamasti ei tea üldse mitte midagi. Tegelikult tahad sa, et sul oleks kõhklusi. Kasuta neid selleks, et teha paremaid, kindlameelsemaid otsuseid. Pole kahtlust, mitte kahtlusekübetki, et see viib parema eluni!

Allikas: artikkel on varem avaldatud blogis Lead Today. Tõlge Egle Taklai.

Steve Keating

Steve Keating on 30-aastase kogemusega müügijuhtimise ja turunduse professionaal. Edasi avaldab kokkuleppel autoriga tema valitud juhtimismõtteid. Loe artikleid (19)