Adrian Bachmann: kas kuld asub tõrjuma dollarit?

Malaisia peaminister ärgitab Ida-Aasia riike looma kullaga tagatud regionaalvaluutat.

Reuters vahendas mais uudist Malaisia peaministri Mahathir Mohamadi üleskutsest Ida-Aasia riikidele luua regionaalne kullaga tagatud valuuta, mille abil finantseerida kaubavahetust. “Kui soovime Ida-Aasia riikide vahel luua tugevamaid sidemeid, tuleb meil alustada ühise kaubandusvaluuta loomisest, mille eesmärk poleks siseriiklik arveldamine, vaid riikidevaheliste kaubandustehingute finantseerimine,” ütles ta Tokyos konverentsil “Aasia tulevik”.

Ta selgitas, et uus valuuta tuleks tagada kullaga, kuna kuld on see, mis garanteerib valuuta stabiilsuse. Mahathiri hinnangul ei vasta hetkel kehtiv rahandussüsteem Ida-Aasia riikide huvidele, kuna (vabalt kaubeldavad ja kullatagatiseta) rahvusvaluutad on tugevasti mõjutatud välismõjuritest ja avatud valuutaturgude manipulatsioonidele.

Adrian Bachmann

Adrian Bachmann on AS TAVID uute turgude peaanalüütik investeerimiskulla valdkonnas. Ta on lõpetanud Tartu Ülikooli õigusteaduskonna, õppinud EBS-i magistriõppes ärijuhtimist ning töötanud 10 aastat luureanalüütikuna Välisluureametis ja NATO peakorteris. Tema huviks on majanduslike, poliitiliste ja julgeolekualaste protsesside ning nende omavaheliste seoste mõistmine nii globaalsel, regionaalsel kui riiklikul tasandil. Loe artikleid (2)