Valik parimaid Tallinna terrassirestorane: uustulnukad ja vanad head lemmikud

Pegasus.

Suvine Tallinn kutsub aega veetma õues. Restoranid kolivad oma elu linna väljakutele, mere äärde ja vanalinna kitsastele tänavatele.

Kui peate töise suve veetma linnas, mis jätab vabaks vaid mõned õhtud või sõidate puhkust veetma pealinna, siis Tallinn tõestab end mõnusa mereäärse puhkuselinnana lisaks paarile liivarannale ka suurepärase toidu ja joogiga. Siinkohal valik uusi tulijaid ja vanu lemmikuid.

Maitseelamused mere ääres

Kalasadamast ja Noblessneri sadamalinnakust leiab uhiuusi suviseid söögikohti, mis lubavad korraga nautida toitu ja vaadet merele. 

Restoran Umami kolis Kalasadamasse vaid üheks suveks.

Kujutle ennast sulnil suveõhtul istumas mereäärsel terrassil mõnusa muusika, imelise söögi, ägedate jookide ning heade sõprade keskel. Täpselt selline on Kalasadamas asuv Umami restoran (Kalasadama 8,), mis on kahe “toiduhullu” Janno Lepiku ja Kristjan Peäske teiseks toidukohaks Tallinnas vanalinna ühe võluvama aiaga restorani Leib kõrval. Umami romantilise puumaja lammutamise järel leidis restoran endale selleks suveks kodu Kalasadamas. Umami kokkade kireks on värvirikas toit, mis on valmistatud kvaliteetsest, värskest ja hooajalisest toorainest. Umami on lihtne, aga isikupärane. Pühapäeviti on Umami eriti populaarne, kui külalistele pakutakse viiekäigulist brunchimenüüd.

Noblessneri sadamalinnakus, mis kunagi oli Euroopa kõige olulisem allveelaevatehas, nüüd aga koduks restoranidele, galeriidele ja kauplustele, asub ka Eesti kuulsaim käsitööõlle valmistaja Põhjala ( Peetri 5).

Brunch Põhjala Tap Roomis.| Foto: Renee Altrov

Kohapeal saab uudistada õlletootmist ja lisaks sellele ka toodangut maitsta, nii restoranis kui selle rõdul, kust avaneb vaade üle jahisadama kaugele merele. Õllerestoranist Põhjala Tap Room leiab 24 kraani Põhjalalt ja ning teistelt väikestelt õlletootjatelt ning sellega sobiva menüü. Peakokk Michael Holman ja tema köögitiim on loonud menüü, mille lipulaevaks on ehe Texase BBQ. Pühapäeviti pakutakse üsna mehist kogu-päeva hommikusööki, mille kõrvalt ei puudu ka värskelt ahjust tulnud saiakesed ja pirukad – ehkki värseid salateid ja puuvilju võib menüüst tulemusteta ostima jäädagi.

Foto: Tiina-Liina Uudam

Telliskivis juunis uksed avanud Fotografiska pole otseselt mere ääres, kuid selle restoran asub nii kõrgel, et vaated Tallinna lahele avanevad ka sealt. Hoones, mida seni on tuntud Punase Maja nime all, pakutakse lisaks fotokunstile ja panoraamvaatele Toompeale ja Kalamaja piirkonnale tippkokk Peeter Piheli juhtimisel toitu, mis ühteaegu maitseb ja mõjub hästi. Säästliku toiduvalmistamise kirgliku eestvedajana on tippkokk seadnud eesmärgiks luua inspireeriv restoran, kus suhtutakse hoolivalt keskkonda ja valmistatakse toitu ressursihoidlikult. Sellise toidu- ja joogifilosoofiaga Fotografiska Stockholmi restorani on tunnustatud mitmete rahvusvaheliste auhindadega, sh 2017. aastal maailma parima muuseumirestorani tiitliga, mille andis välja Leading Culture Destination Awards. Kõik need nimed ja tiitlid kõlavad nii, et ka tasub igal juhul uudistama minna!

Vanalinn pole vaid turistidele

Controvento vanalinnas. | Foto: Sutterstock.com

Ehkki võimalus Raekoja platsil õhtusööki nautida on kindlasti ainulaadne kogemus, ei ole ükski sealsetest restoranidest ei oma hinnataseme ega retseptidega tallinlaste südameid võitnud. Linlaste vanad lemmikud jäävad kõrvaltänavatele ja neid tasub (taas)avastada ka sellel suvel.

Üks neist on kindlasti Itaalia restoran Controvento, mis suvel laieneb salapärase auraga kitsasse Katariina käiku keskaegse Ladina kvartali südames. Pererestoran, mis pakub traditsioonilisi itaalia roogi, asubki pika ajalooga käsitöömeistrite töökodade vahel. Õhtuti, kui kruiisituristid on linnast lahkunud, on seal kitsal tänaval tunne, nagu oleks sõitnud puhkusele kuhugi teise aega ja ruumi.

Harju tänava äärde jääva Kirjanike Maja restoran Pegasus (Harju 1) on olnud tallinlaste lemmik igal aastakümnel. Aastast 1962 tegutsenud restoran on seest veidi retro-hõnguline, ent väga  valgusküllane ja ruumikas – selle terrass on aga vaieldamatult parim koht linnamelu ja mööduvate inimeste jälgimiseks. Pegasuses pakutakse rahvusvaheliselt tuntud, kuid hooajalisusest inspireerituid roogasid.

Rotermanni õueelu 

Rotermanni kvartal on Eesti parim näide, kuidas 19. sajandil alguse saanud mõjukas tööstus- ja kaubandusala on muutunud uue arhitektuuri abiga moekaks vaba aja veetmise kohaks. Tööstuskvartal elab täna läbi kirevat uuestisündi — kümned restoranid ja disainipoed, uued elanikud ja arvukad külalised, kes sinna vaimustusega pikaks ajaks ära eksivad.

Rotermanni platsi äärde laienevad oma terrassidega suvel arvukad restoranid, mis pakuvad kõike kergetest salatitest ja värsketest saiakestest hõrgude hispaania tapaste ning Itaaliast inspireeritud roogadeni välja. Väljakult algavatelt ning kvartalit mööda keerutavatel tänavatel on igaühel mõni meeldiv gurmeeüllatus varuks. Ent populaarseimad on kahtelemata just väljaku ääres asuvad Carmen Cafe ja hispaania restorani Alter Ego päikest täis terrassid. 

Mõneks tunniks linnast välja vaadet ja vaikust nautima

Parim vaade Tallinna kuulsale siluetile avaneb Viimsi poolsaarelt, kuhu taksoga jõuab paarikümne minuti ja vähem kui 20 euroga. Just seal asuvad kohalike poolt väga armastatud restoranid Noa (Ranna tee 3) ja Oko (Kesk tee 27, Haabneeme)  – esimene neist on korduvalt valitud ka Eesti parimaks restoraniks. Mõlema taga on Eesti gurmeemaailma säravaim täht Tõnis Siigur. Kui Noa peakoka laud on perfektne erilisteks puhkudeks – ehkki ka a la carte pool ei jää sellele üldse alla – on OKO väga mõnus casual restoran otse liivarannas, mille menüüs on slow fast food, mille retseptiks annab peakokk:  liida kiirtoidu maitsvus, kübekese tähelepanu, aja ja hoolega.

Restoran Noa.| Foto: visitestonia.com

Rohkem infot Tallinna suveterrasside kohta leiad infot siit: VisitTallinn

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (260)