Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – juuli

Marit Ilisoni teos "77 sitsi" Kumus. | Foto: Stanislav Stepashko / KUMU

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda. Valik südasuvised kultuuri- ja elamuspärle on teie ees.

Mood

4. augustini on Kumu kunstimuuseumi külastajatel võimalik osa saada näitusest „Sots art ja mood. Kontseptuaalsed rõivad Ida-Euroopast“, mille populaarsemaid teoseid on kunstnik Marit Ilisoni suurejooneline installatsioon „77 sitsi“. Spetsiaalselt Kumu näituse jaoks valminud teos ootab kõikide eestimaalaste sitsimustrite ja kitlikandmisega seotud mälestusi, mida saab kirja panna näitusel asuvasse raamatusse.

Marit Ilison. Kittel, 2018. Autori loal. | Foto: Hooligan Hamlet

Nostalgia ja mälestustega tegeleva Ilisoni algimpulsiks oli isiklik mälupilt kuumast ja higisest suvepäevast 1980. aastate lõpus: kunstnik lillelist sitskitlit kandva vanaema põlvel, hoburehal heina tegemas.

Ilison kutsub kõiki jagama oma Kreenholmi mustrite ja kitlikandmisega seotud mälestusi näituse lugemisnurgas asuvas raamatus. Kunstnikku huvitavad kõik mälukillud, ka kõige väiksemad, mis on nii mustrite endi kui kitlikandmisega seotud: „Näiteks see, kuidas kitlitel olid head suured taskud, kus laste lutte hoida, või see, kuidas alumised nööbid istudes tihtipeale eest lendasid. Või ka sügavamas tähenduses, mida kittel kui nõukogude naise rõivas kandjale tähendas ‒ võib-olla tekitas see hoopis vastumeelsust.“ Mälestused antakse hiljem üle Eesti Rahva Muuseumi arhiivile.

Kino

Hispaania kino suurmeistri Pedro Almodóvari uus film on jõudnud Eesti kinodesse. “Valu ja hiilgus” on vihjamisi autobiograafiline teos, mis räägib filmilavastajast Salvador Mallost (keda kehastav Antonio Banderas tegevat siin ühe oma parima rolli), kes on oma elus jõudnud füüsilise allakäigu algusesse, mis toob tema ellu ootamatu tühjuse. Tühjuse, mis tuleneb sellest, et ta ei suuda enam jätkata filmide tegemist ning nii hakkab Mallo meenutama oma elu kõige tähtsamaid, aga ka samas kõige valusamaid hetki – lapsepõlv 60ndatel aastatel, kui ta vanemad kolisid parema elujärje nimel Valencia piirkonda; esimene armastus 80ndatel ning lahkuminek, kui armastus oli veel elujõuline ning täis kirge; kirjutamine, kui ainus teraapia sellest üle saamiseks ja lõpuks filmide tegemine. Poeetilises võtmes elu, emotsioonide ja loovuse seoseid vaatlevas filmis teeb kaasa ka Almodóvari üks armastatumaid näitlejaid, Penelope Cruz. Film linastub Artises, Sõpruses ja Elektriteatris.

Kirjandus

Norra ränduri, kirjaniku ja mõtleja Erling Kagge sulest ilmunud raamat kõndimisest on tõlgitud eesti keelde. “Kõnni” küsib inimese rändamise ja kõndimise vajaduse järele, seostades jalgsi liikumist mõtisklemise ja tajumise võimalustega. Autori eelmine, samuti eestindatud teos “Vaikus müraajastul” jäi samuti pikaks ajaks kajama just oma rahuliku mõtiskleva laadi ja eluliste tähelepanekute poolest. Suurepärane lugemine suvepuhkuseks ja aeglaselt kulgevateks matkadeks või avastusretkedeks kodumaa looduses.

Kunst

  • Fotografiska

Kunstivaldkonna suursündmusena avati Tallinnas end tugeva brändina kehtestanud ja maailmakuulus Fotografiska fotomuusem, mis lisaks fotonäitustele avardab Telliskivi loomelinnaku kultuuriprogrammi ka erinevate sündmustega.

Diana Angela Martinez Rivera, Chichimeca Jonaz, Misión de Chichimecas, Guanajuato, Mexico 2017. Foto: Jimmy Nelson

Esimesed näitused toovad külastajateni varalahkunud eesti fotograafi Anna-Stina Treumundi, norra kunstniku Anna Niemi ja soomlase Pentti Sammallahti ning tunnustatud dokfotograafi Jimmy Nelsoni teosed.

Fotografiska on juba olemas Stockholmis ning lisaks Tallinnale laienetakse ka USA-sse. See on kohtumispaik, kus saavad kokku kunst, hea toit, muusika, disain ja avatud mõtteviis. Lisaks toetatakse fotokunsti kaudu kriisikoldeid maailmas ja edendatakse fotograafiakultuuri loengute ja vestluste kaudu.

Tutvu Fotografiska programmiga siin.

  • Pärnu Kunstisuvi

Pärnu Kunstisuvi on suurte traditsioonidega festival – esimene Kunstisuvi toimus 1995. aastal. Sel suvel on Pärnu Linnagalerii kahes näitusesaalis avatud kaks näitust – “Mees ja Mees” ning “Naine ja Naine”. Kuigi näituste nimedest võib leida viiteid teisele suvisele traditsioonilisele Pärnu suurnäitusele “Mees ja Naine”, ei ole näituste näol tegemist UKM projekti laienduse, kriitika ega paroodiaga. Pigem võiks vaadelda näituseid kui katset astuda dialoogi Pärnu traditsioonidega ning lahata ka traditsiooni kui väga mitmekihilist kultuurilist nähtust ja selle olemust keha- ja sooküsimusi tõstatava kunsti tähenduses.

“Mees ja Mees” ning “Naine ja Naine” toob vaatajateni Eesti (ja ühe Venemaa) kunstnike loomingu, mis kas otsesemalt või kaudsemalt lahkavad soorollidega seotud temaatikat. Ja seda mitte erootilise kunsti kitsas kontekstis, vaid läbi püüdluste avada keha ja sooga seotud mõtisklusi lahemas tähenduses.

Loe intervjuud kuraator Marian Kivilaga siit!

Teater

Paide Teatri noored mehed, näitlejannad Maarja Mitt ja Ilo-Ann Saarepera (Ugala) ning Eesti teatri ainus tõeline vürst Peeter Volkonski küsivad kaheteistkümnel juuli- ja augustikuu õhtul, mis maa see on, kus me elame?

Laename Tammsaarelt mõtteid ning vaatame peeglisse. Sealt vaatab meile vastu … eestlane! Jah, just, seesama eestlane, kes laulupeol pisarsilmi mesilastest laulab ja pärast naabrilegi tere ei ütle. See, kellel on neli liisingut ja kaks kiirlaenu ja auto, milles neljarealisest Tartu maanteest unistada. See, kelle laps on PISA testides maailma parim.  Ja see, kellel on autos kummikud ja seeneämber olemas isegi keset talve – sest mine sa tea, äkki on kuskil veel mõni hiline puravik peidus.

“Eesti Jumalad” on Paide Teatri aplaus 101aastasele Eestile ja eestlasele, kes siin juba tuhandeid aastaid kive ja kartuleid on korjanud. See on vaatemänguline pilguheit peeglisse, kust vaatab vastu eestlane ühes oma jumalatega. Esietendus 15.07. Tammsaare muuseumis.

Varia

11.-13. juulil leiavad Tallinna merepäevade laiast programmist endale meelepärast tegevust nii lapsed kui täiskasvanud. Noblessneris, Vanasadama alal ja Kakumäe Haven jahisadamas teevad väljasõite erinevad jahid, paadid ja saab uudistada laevade ehitust-sisemust. Mitmel laval toimuvad kolmel päeval kontserdid ja põnevad töötoad. Muuhulgas toimuvad eri paikades eksukursioonid, saab harrastada sup-joogat, proovida purjetamist ning kiigata ka Lennusadama uhketesse angaaridesse. Merepäevad pakub võimaluse külastada meretsi paiku, kus enne käinud pole ja väisata ka Tallinna lähiümbruse saari. Lisaks üllatab Noblessneri ala koostöös klubiga Hall sel aastal põneva ööprogrammiga: laupäeval saab Hallis näha ja proovida technoaeroobikat ning laupäeva öösel võtab järje üle Mutant Disco peosari.

Tutvu programmiga siin.