Valner Valme: võimu talumatu kergus

Suve hakul tuleb ikka sageli mõte, et elamise kergus hakkab kaduma! Vaja on värskendust. Ühesõnaga, tahaks suvve, nagu kõik. Aga mingid asjad on hingel. Sest millegipärast on inimene ühiskondlik loom.

Elamise kergusest rääkides tundub, et seda kergust on meie n-ö valitsejatel jalaga segada. Tahan, teen ja luban, ei taha, joon hoopis kisselli.

Niisiis, kolm juhtumit, mis paljusid kultuuriinimesi ja linnakodanikke (sealhulgas mind) ajavad veidi leili, aga millesse võimuesindajad suhtuvad hooletu elegantsiga. Need puudutavad kõik Tallinna elu, aga kus enim inimesi ja sündmusi, seal muidugi ka kõige rohkem jama.

Reidi tee

Tuleb. Selle vastu ei saadud. Nüüd aga selgus, et tuleb laiem, kui lubati.

Laiem Reidi tee oleks kole arhitektuurselt ja looduslikult ning läheks vastuollu kodanikeühendusega Merelinna Kaitseks sõlmitud leppega. Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart ütles enne Reidi tee laienemise otsust, et kui linnavalitsus peaks otsustama Reidi tee esialgse ehitusprojekti kasuks ning ehitama laiema tee, siis on ta nõus vabandust paluma kodanikuühenduste ees, kellega sõlmiti leping vähemate sõiduradadega Reidi tee ehitamiseks.

Keskerakond oskab vabandust paluda. Jüri Ratas näiteks vabandab EKRE eest, sest EKRE liikmed ise ei vabanda. Milleks vabandada, vabandamine on ju selline vana Euroopa kultuurne tava, “aus” mats ei vabanda.

Mihhail Kõlvart tunneb kombeid ja käitub alati väljapeetult. Aga Kõlvarti lausest selgub ka, et kodanikuühendustega sõlmitud leping ei tähenda midagi. See ei käi otsustamisprotsessi juurde. Lepingu juurde jõutakse tagasi pärast, ainult selles osas, et kas peab vabandama või mitte. 19. juunil peeti protestiaktsioon linnavalitsuse ees, linnavõim jõudis aga Reidi tee laienemise enne ära otsustada ega lasknud end rahva häälest segada.

See-eest: Kõlvart on nõus vabandama! Milline sundimatu viisakus ja kergus.

Reidi tee uued joonised. I Illustratsioon: Poliitika&Pullisitt

Teatrimaja Sakala 3 konkurss

Konkurss katkestati, kuigi võitjad olid juba sama hästi kui selgunud.

Jah, konkurss Sakala 3 ruumidele oli, aga kultuuriministeeriumist ei oleks aus (!) ega võimalik hoida tegijaid sügiseni teadmatuses, teatab kultuuriministeerium.

“Nõustusin ametnike ettepanekuga ja midagi kardetult poliitilist siin seega pole. Eero Epneri väide otsuse poliitilisusest on niisiis katse lavastada näitemängu, mida osa publikust arvatakse ootavat ja mille sisuks on näidata, kuidas valitsus on asunud vaba loomingut piirama. Usk sellisesse arengusse paistab tänasest teatrimeeste intervjuust välja. Kas selles suudetakse veenda ka publikut, näitab aeg,” ütles ERR kultuuriportaalile Tõnis Lukas.

Kandideerides on Lauri Lagle ja Ēlektron palju tööd teinud, aga neid teadmatusse jättes nende ees vähemalt avalikes sõnavõttudes vabandatud ei ole.

Kultuuriminister kui selline ametipost, valdkonna kõrgeim ametlik tugiisik riigis, peaks kaitsma justkui oma ala ja toetama kultuuritegijaid. Selle asemel võtab ta poosi sisse ja ründab teatritegijaid niimoodi naljakalt följetoni toonis.

Milline muretus.

Kõlvart näitab Christopher Nolanile, kuidas tema Tallinna valitseb

Lasnamäe linnaosa uus vanem Andres Vään lausus, et Laagna tee sulgemine filmistuudio Warner Bros soovile vastavalt oleks õige otsus. Vään rääkis ERR-ile, et tänu filmile kasvaks Tallinna rahvusvaheline kuulsus ning pealinn ja riik saavad täiendavaid tulusid mitme miljoni euro ulatuses.

Filme tehakse New Yorgi, Pariisi, Londoni ja Rooma kesklinnades, kus vajadusel suletakse ka tänavaid. Tallinnas on liiklus muidugi eriti püha ja tundlik teema, ei oska kaasa rääkida, kui autot ei ole, aga võin aru saada juhtidest, sest eks tõesti ole ju mingid tänavad kogu aeg kinni ja eks ole kuuldud ka taksojuhtidelt seda sõimu linnavõimu aadressil.

Aga mida ütleb uus linnapea Mihhail Kõlvart? “Me hea meelega vaataksime läbi kultuuriprogrammi, mida võiksid projekti eestvedajad meile pakkuda. Sellistel tingimustel on võimalik teemat arutada.” 19. juuni seisuga olid võtete aeg ja maht Laagna teel endiselt lahtised, sest Kõlvarti sõnul ollakse koostööks valmis “meie tingimustel”, mis tähendab peamiselt takistusi võtetele. Ehk võiksid linlased, ehk siis linnapea leppida mõne ebamugavusega rahvusvahelise koostöö nimel?

Võiks pealegi öelda, et selline välismaa film ongi kultuuriprogramm. Annab ühtlasi tööd või tegevust tuhandetele filmitegijatele ja vabatahtlikele ning “Memento”, “The Prestige’i”, “Inceptioni”, “Interstellari” jpt filmide lavastaja uue linateose osaline valmimine Eestis on juba ise sündmus, linna peal võib näha Robert Pattinsoni ja mis siis, kui 30 protsenti Eestis tehtavatest kuludest tuleb riigil filmitiimile tagasi maksta. 30 protsenti käis algusest peale tehingusse, jabur, et sellest alles siis rääkima hakati, kui kaamerad Linnahalli ümber juba huugasid.

Võtted toimuvad ka Pärnu maanteel. Aga see ei ole filmigrupile kerge. Kõlvart: “Perekonnaseisuamet peab nädalavahetusel töötama. Pulmad peavad toimuma.”

Taavi Aas oli varem märku andnud, et filmitegijad on Tallinna oodatud ning linnavalitsus tuleb filmigrupi soovidele võimaluste piires vastu. Kõlvarti jäik suhtumine oli filmigrupi sõnul neile ebameeldiv üllatus. Kõlvart aga seisab kõigutamatu rahuga Tallinna müüri kaitsel.

Liidame toodud juhtumitele kevadise süüdimatu teate, et teadusrahastus ikkagi ei hakka ühe protsendi suunas kasvama, vaid jääb samale tasemele, selle, et lubatud palgatõusud jäävad ära õpetajatel, kultuuritöötajatel, päästjatel ja politseinikel, ja üha tundub, et Eesti (koalitsiooni)poliitikute jaoks on kokkulepetest taganemine täiesti normaalne.

Vägisi tekib tunne, et ükskõik. Kus neid filmivõtteid täpselt ja kui kaua tehakse. Kui loll on asuda Lätiga aktsiisisõtta, kumb suudab odavamalt viina müüa. Klõmm!

Sakala 3-l ei ole NO99 silti ega ka mingit muud, aga küll seal teatrimajas ka ikka mingit kino kunagi saab. Äkki isegi teadus suudab end ise rahastada: müüakse mingeid pileteid laborisse, jumal teab. Reidi tee, andke minna. Palk võiks muidugi kõigil kõrgem olla (mul ka), aga no mis teha, kui raha ei ole, siis ei ole. Ratas ja EKRE mehed ja Kõlvart ja Isamaa, kes see jõuab neile kogu aeg kaasa elada, kuigi kui jätkata valija seisukohalt vastutustundetuna, siis võib praeguse valitsuse tegemisi ju kohati vaadata komöödiana. Lisame siiski eesliite tragi-.

Inimestele, kodanikele, valijatele või ka mittevalijatele, teadlastele ja teatri- või filmitegijatele, looduskaitsjatele ja õpetajatele, kodanikuühendustele ja kindlasti veel mõnele saadetakse aegajalt signaale, et nende huvi, arvamused ja tahe ei loe, mis seal ikka, tegelgugi igaüks siis oma asjaga nii palju, kui lastakse, ja ehk keegi teine muretseb selle eest, et Vabariik oleks ikka vaba, täitsa mitmes mõttes, et siin ikka kultuurielu kihaks ja poliitiline tase ka päris alla ei käiks. Tere suvi!

Valner Valme

Valner Valme on kultuurikriitik. Edasi kultuuritoimetaja, elektroonilise muusika saate "Lift" (IDA Raadio) juht. Loe artikleid (250)