Steve Keating: ebakindlus viib edasi

Illustratsioon: Santino Calvo

Enamik inimesi tahab teada. Nad tahavad teada, mis järgmisena juhtub. Nad tahavad teada, mis saab järgmisel aastal. Nad tahavad teada, mida iga otsus kaasa toob – vahel isegi enne otsuse tegemist.

Pajud nn eksperdid tahavad panna meid uskuma, et edu saavutamiseks tuleb meil oma elust kõrvaldada nii palju ebakindlust kui võimalik. Nad näevad ebakindlust millegi sellisena, mis viib kontrolli puudumiseni. Nad ütlevad, et see toob meie ellu lisastressi, mida meil pole tarvis.

Kuna nad on eksperdid, siis on neil ilmselt kõiges selles õigus. Aga asja iva peitub selles, et ilma ebakindluseta pole olemas võimalusi. Võimalused ja innovatsioon tulenevad otseselt ebakindlusest.

Samuti on mõningane stress meie elus vajalik. Just see paneb meid tegutsema. Täiesti stressivaba elu on elu paigalseisus. See on elu, mida elades takerdutakse olemasolevasse ja kus pole erilist põhjust kasvada ja areneda. Tõenäoliselt on selline elu ka kiretu. Iga stress ei ole halb, aga kui mõelda, et on, siis toob see meile vaid halba stressi juurde.

Mis puutub ebakindlusesse, siis võiksime mõelda, kui palju on asju, mida peame iseenesestmõistetavaks, aga mida meil poleks, kui poleks olnud ebakindlust.

Ainuüksi fakt, et sa saad seda artiklit lugeda, on võimalik tänu ebakindlusele. Sa loed seda kas arvutist, tahvelarvutist või nutitelefonist – aga ühtki neist poleks kunagi leiutatud, kui leiutajad oleksid olnud kindlad, et nad ei suuda teha midagi, mis oleks parem kui pliiats ja paber. Ma riskin ja teen suure oletuse: neil polnud mingit lõplikku arusaama, milliseks nende leiutised kujunevad, aga nad asusid ebakindlusest hoolimata ikkagi nende kallal tööle.

Kas sa arvad, et World Wide Webi looja Tim Berners-Lee oli kindel, kuidas kogu veeb toimima hakkab? Kas sa arvad, et ta oskas ette kujutada selle mõju kogu maailmale? Ta ei lasknud oma ebakindlusel end peatada ja seda ei tohiks teha ka sina.

Seda loetelu võiks jätkata lõputult. Peaaegu kõik, mida peeti kunagi võimatuks, on teoks saanud vaid seetõttu, et keegi otsustas vaatamata oma ebakindlusele võimatut trotsida.

Kindlad asjad on igavad. Luba oma ellu ebakindlaid asju ja tunne tulevaste võimaluste pärast elevust. Ära usu kunagi, et “piisavalt hea” on piisavalt hea. Otsi igas eluvaldkonnas “paremat”. Võimalik, et su elus on midagi, mille suhtes oled ebakindel – ja on võimalik, et just see ebakindlus võib olla asi, mis muudab paljude inimeste elu. Soovitan valida see tee!

Allikas: artikkel on varem avaldatud blogis Lead Today. Tõlge Egle Taklai.

Steve Keating

Steve Keating on 30-aastase kogemusega müügijuhtimise ja turunduse professionaal. Edasi avaldab kokkuleppel autoriga tema valitud juhtimismõtteid. Loe artikleid (19)