Fotolugu: juhi lapsepõlv. Hüljatud ilu

Juhi lapsepõlv (The Childhood of a leader) | Foto: Nicola Bertellotti

Maalilises Toscanas asuvas hüljatud villas pildistatud “The childhood of a leader” on üks töö Itaalia fotograafi Nicola Bertellotti fotoseeriast “Hüljatud ilu”, mida näeb sel suvel Pärnu Muuseumis.  Bertellotti uurib läbi oma kaamerasilma kõdunemise ja lagunemise esteetikat, mahajäetud ja unustatud kohtade ilu ning lõpu fenomeni.

Igalt fotolt vaatab vastu arhitektuuripärl, mis on tänaseks mahajäetud, lagunenud ja unustatud. Pildile püütud hoonetes on inimtegevus peatunud, seal ei kuule laste rõõmsat kilkamist, inimeste juttu ega vaimulike palvet, need on inimtekkelised objektid, kuhu inimese jalg enam ei astu ja kus loodus nüüd taas võimust võtab.

Kui üks näituse osa ülistab hüljatud hoonete ning interjööride ilu, siis selle näituse teine pool on pühendatud uue elu tekkimisele. Puidust terraariumimajades elavad ämblikud, kes on üksi elanikest hüljatud hoonetes ning sümboliseerivad uut algust pärast inimese lahkumist.

Et tutvuda ka Pärnu hüljatud hoonetega, tasub sammud seada giidituurile koos Pärnu Giidide Ühinguga igal neljapäeval kell 17.00–18.30 algusega Pärnu Muuseumi eest.

Nicola Bertellotti (s. 1976) on Itaalias Pietrasantas sündinud ning auhindadega pärjatud fotokunstnik, kes on 2013. aastast tegutsenud vabakutselise fotograafina. Tema pildid on ilmunud mainekates ajakirjades ning neid on eksponeeritud erinevatel näitustel ja kunstimessidel.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (260)