Heleene Tambet: põllumajanduse uus tulemine. Kuidas päästa maailm kliimasoojenemisest?

Eestimaa mullakamaral ei ole mitte ainult sõnnikut põldudele laotatud aegade algusest alates, jätkusuutlikud põllumajanduse vormid on ka ametkondlikult saamas üha rohkem tähelepanu ning  toetust. | Foto: Unsplash

Kliima soojenemist põhjustavat süsinikku on õhust võimalik kinni püüda palju lihtsamate meetoditega, kui me siiani arvasime. Vähemalt lääne meedia väidab nii.

45 dollarit The North Face’i halli villase mütsi eest kõlab krõbeda hinnana. Aga mis siis, kui mütsi tootmisprotsess aitab võidelda globaalse soojenemise vastu? Viimast lubab silti “kliimale kasulik” (climate beneficial) kandev, muidu tagasihoidlik peakate, mille jaoks villa tootnud talu lambakasvatusmeetodid eemaldavat The North Face’i kodulehe andmetel õhust sama palju süsinikdioksiidi kui 850 auto teedelt mahavõtmine. Misasja?

Heleene Tambet

Heleene Tambet töötab analüütikuna Rahvusvahelises Toidupoliitika Uurimisinstituudis USA-s, Washington DC-s, kus ta põhiliselt teeb mõjuanalüüsi toidu- ja põllumajandusega seotud abiprojektidele arenguriikides. Tema südamele on kõige lähedasemad teemad jätkusuutlik põllumajandus, vastutustundlik tarbimine ning toidutootmise tulevik kuumeneval planeedil. Loe artikleid (1)