Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – juuni

Foto: Kaupo Kikkas

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda. Valik juunikuiseid vaatamist ja kogemist väärt sündmusi on teie ees.

Kino

Boots Riley debüütfilm “Vabandust, et tülitan” on satiiriline ja värvikirev linateos, mis sihib USA rassismi ja klassiprobleeme. Väljamõeldud paralleelses olevikus aset leidvas loos leiab peategelane Cassius Green (väärt osatäitmine LaKeith Stanfieldilt), et ta on osav müügimees, ning kui ta avastab, et müük läheb palju paremini, kui ta kasutab oma “valgete häält” – briti aktsendiga nasaalset pininat –, ülendatakse teda õige pea power caller’iks kohaliku müügifirma ülemisele korrusele staaride sekka, kus müüakse juba väga hulle asju. Film linastub Tallinnas kinos Sõprus ja Tartus Elektriteatris.

“Kui Spike Lee rassismiteemaline film “Blackkklansman” oli edulugu Ameerika minevikust, siis sellist olevikku või lähitulevikku nagu siin, ei tahaks endale ette kujutada ükski ameeriklane.” /Filmikriitik Tristan Priimägi/

Kunst

Peipsi ääres Varnja külas tegutseva Voronja galerii kuuendat suvehooaega kureerivad Riias resideeruvad kunstiteadlased Valts Miķelsons ja Indrek Grigor, kes toovad galeriisse Eesti, Läti ja Leedu meediakunstnikud. Näitus “Wanderlust” ei keskendu aga nii väga meediale, vaid igihaljale küsimusele, kuidas ja mida inimene maailma kohta teab. Näitus on Voronja galeriis avatud 16. juunist 25.augustini.

Pärnu Uue Kunsti Muuseumis on avatud Kaupo Kikkase fotonäitus “Ansel” (10. juunist 1. septembrini), mille inspiratsiooniks on legendaarne maastikufotograaf ja looduskaitsja Ansel Adams, kelle järgi sai näitus ka nime. Kikkas alustas selle rännakuga kaheksa aastat tagasti Ansel Adamsi jälgedes, kuni ühel hetkel kujunes sellest ta isiklik spirituaalne kunstirännak.

Kärdlas on Nelja Nurga Galeriis avatud Marko Mäetamme näitus “MARKO MÄETAMM, MAJANDUSABI JA VARAJASED ÜHEKSAKÜMNENDAD”, kus on väljas kunstniku 90ndate alguse kavandeid ja töösketše, millest hiljem on valmis näitusetöödena realiseerunud vähesed. Peamiselt Rootsist saabunud majandusabi vildikatega tehtud töid on kunstnik varem näidanud ainult ühe korra: esmakordselt jõudsid need publiku ette 2018. aasta kevadel, mil Karksi-Nuias toimus näitus jätmaks hüvasti kunstniku lapsepõlvekoduga.

Muusika

Kadri Voorand. Foto: Stina Kase

Eesti ainus rändav kultuurifestival Võnge võngub oma 5. sünnipäeval esmakordselt Lääne-Virumaale, täpsemalt Altja kalurikülla. Kahe pika päeva (14.06–15.06.2019) jooksul astuvad otse looduse rüppe istutatud poeetilistel lavadel üles artistid Eestist ja mujalt. Festivalil ootab külastajaid ka Maitseaed, Põnniplats, Joogavälu ning hulgaliselt kunsti- ja kultuurielamusi. Esinejate seas on Lexsoul Dancemachine, Kadri Voorand ja Andre Maaker, Miljardid, Eugénie (FRA), Chris Noah (LV), Fil Bo Riva (IT) ja teised. Rohkem infot siit.

Teater

Ugala teatris esietendub 27. juunil Andres Noormetsa lavastus “Ruth”. Müstilise lavaloo peategelaseks on Maria. Noor naine, kes on sunnitud müüma vanatädilt päranduseks saadud maamaja, et oma umbejooksnud eluga edasi minna. Koos isaga sõidavad nad kinnisvarale müügieelset iluravi tegema, aga koos vana maja uksega avanevad ka ühe perekonna saladused läbi nelja põlvkonna. Ees on ööpäeva jagu ettearvamatust, mis muudab tegelaste arusaamu iseendast, üksteisest ja kõiksusest kõige laiemalt. Öeldakse, et inimese elu on ring, mis algab sünniga ja sulgub siit ilmast äraminekuga. Aga mis saab siis, kui mõne inimese eluring ei sulgu ning selle alguse ja lõpu vahele jääb sõrmuselaiune avaus, mis ei lase hingel rahu leida?

Näidenditeksti on spetsiaalselt Ugalale kirjutanud tunnustatud soome dramaturg ja stsenarist Esko Salervo. Näitlejateks on Marika Palm, Rait Õunapuu, Luule Komissarov, Andres Noormets ja Rute Trochynskyi. Üks lavastuse näitlejatest on Ruth Zaporah – eriline ja ehe etenduskunstnik, kes elab Ameerika Ühendriikides ja on sealse teatrimaastiku grand old lady. See väega laetud naine on õpetanud ja lavale astunud peaaegu kõikidel kontinentidel. Ta on saanud mitmeid auhindu ja preemiaid, millest viimane oli USA Riigidepartemangu Kultuurisaadikuks nimetamine.

Lavastuse teeb erakordseks asjaolu, et esmakordselt teatriajaloos saavad laval kokku kaks teatrimaailma eri poolustel asetsevat etendamissuunda. Need on Stanislavski koolkonnast välja kasvanud Eesti psühholoogiline teater ja Ruth Zaporah loodud tegevusliku improvisatsiooni meetod. Kokku ainult viis etendust antakse 27.–30. juunil ja 7. juulil.

NB! Suvine teatrite teejuht: ERR kultuuriportaal koostas kaardi, millelt saab ülevaate selle suve lavastustest. Kaardile on märgitud 71 lavastust, valik võib jooksvalt täieneda.

Varia

15. juunil toob ainulaadne KUMU reiv KUMUsse hulga muusikuid, performance-artiste ja DJ-sid. Reivil maanduvad sätendavate kaarikutega popikoon Rick Owens koos muusa Michèle Lamyga ja post-soviet’i räpisensatsioon Tommy Cash, kes peoga tähistavad üheskoos oma edukat näituseprojekti “Süütud ja neetud”.

Reiviratta tõmbavad käima komeedina taevasse lennanud etenduskunstnike grupp Olmeulmad, kes spetsiaalselt selleks õhtuks loovad performance’i koostöös Laivi, Vul Vulpese ja Ratkilleriga. Trikke teeb Blond Trickster!

Kirsiks tordil on Tommy Cashi live. Seejärel saab massiivne Lasnamäe paekallas tunda nii madalaid kui ka kõrgeid sagedusi, sest astumise vajutab käima TEXTASY. Toetavad kohalikud muusikud ja DJ-d Nikolajev ja Kask. Millalgi ööhämaruses teeb üllatus-performance’i Michèle Lamy koos Rocco Rampinoga.